Adet Suda Kesilir mi? Adet Döneminde Denize Girilir mi?

Adet dönemi kadınların hayatının doğal bir parçasıdır. Bu dönemle ilgili doğru bilinen pek çok yanılgı vardır. Geçmişten günümüze taşınan bu yanılgılar, eskiden beri insanların adet dönemi ile ilgili ketum davranmalarından kaynaklanmaktadır. Örneğin; “adet suda kesilir mi?” diye soranların sayısı hiç de az değil. Tamponun tamamen içinizde kaybolabileceğini de duymuş olabilirsiniz. Hatta adet döneminde hamile kalamayacağınızı söyleyenler de olabilir.

adet suda kesilir mi
Adet suda kesilir mi?

Ama bunların hiçbiri doğru değil. Adet döneminde suya girmekle ilgili kafanızda pek çok soru olabilir. Bu konuda merak edilen soruları derledik. Hadi şimdi cevapları alma zamanı.

1)Adet suda kesilir mi?

Sanılanın aksine suya girdiğinizde adet kesilmez. Akıntı kesilmiş gibi görünse de, kanın vücuttan dışarı akmasını geçici olarak engelleyen şey sadece su basıncıdır. Sudan çıktığınızda akış her zamanki gibi devam edecektir.

2)Adet döneminde denize girilir mi?

Adet döneminde denize ya da havuza girmekte bir sorun yoktur. Peki ben suya girersem deniz ya da havuz kırmızı mı olacak? Hayır, kesinlikle. Yukarıda da bahsettiğim gibi suyun basıncı nedeniyle kanama geçici olarak dışarı akmaz. Sadece sudan çıkarken dikkatli olun. Çünkü suda gelmeyen kanama dışarı çıktığınızda gelebilir ve mayonuzda kırmızı lekeler bırakabilir.

  Hipertimezi Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

3)Adet döneminde yüzmek hijyenik midir?

Birçok kişi adet döneminde yüzmenin hijyenik olmadığından veya enfeksiyonlara neden olabileceğinden endişe duymaktadır. Bu kesinlikle doğru değil. Tampon gibi uygun ürünleri kullandığınız ve bunları düzenli olarak değiştirdiğiniz sürece adet döneminde yüzmek son derece güvenli ve hijyeniktir. Olimpiyat sporcuları genellikle en üst düzeyde yarışırken regl dönemlerinde yüzerler. Hijyenik veya güvensiz olsaydı bunu yapmazlardı. 

4) Suyun sıcaklığının değişmesi adeti keser mi?

Bazı kişiler suya girerken sıcaklıktaki değişimin adetin durmasına neden olduğunu düşünmektedir. Ancak adet döngüsü sıcaklık değişikliklerinden etkilenmez. Sudayken akıştaki geçici duraklama yalnızca su basıncından kaynaklanmaktadır. Sıcak duş aldığınızda adetiniz durmadığı gibi denize girdiğinizde de durmaz. Sıcaklık değişikliklerinin adet akışı üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. 

5)Yüzme adet kramplarını artırır mı?

Yüzme gibi düşük yoğunluklu egzersizler aslında adet kramplarını hafifletir. Egzersiz sırasında vücudumuz doğal ağrı kesici görevi gören endorfin salgılar. Bu nedenle yüzerken adet ağrısı ve krampları hafifler.

6)Adet döneminde köpek balıklarının ilgisini çeker miyim?

En kalıcı yanılgılardan biri, okyanusta yüzerken köpek balıklarının adet kanını tespit edebildiği ve bu kana ilgi duyduğudur. Ancak bu büyük ölçüde bir efsanedir. Köpekbalıkları özellikle adet kanına ilgi duymazlar ve adet döneminiz boyunca bir köpekbalığı ile karşılaşma ihtimaliniz son derece nadirdir. Köpekbalıklarının son derece hassas duyulara sahip olduğunu, yiyecek veya kimyasal kokusu gibi diğer kokulara daha çok ilgi duyduklarını unutmamak gerekir. 

  Kekreyemiş Faydaları ve Kekreyemiş Tozunun Faydaları

Kaynakça: 1, 2

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir