Adet Sancısı Nedir, Neden Olur? Adet Sancısına Ne İyi Gelir?

Adet sancısı, çoğu kadının her ay yaşadığı zorlu bir süreçtir. Her kadın aynı şiddette yaşamasa da bazılarının adet dönemleri aşırı ağrılı geçer. O yüzden “adet sancısı nasıl geçer?” sorusu sıkça sorulur.

Adet sancısını azaltmanın ve bu zor dönemi ağrısız atlatmanın bir yolu yok mu? Tabi ki var. Bu yazıda “regl sancısına ne iyi gelir?” sorusunu cevaplayacağız.

Bu çerçevede “adet sancısı için ne yapılır,” “adet ağrısı için evde yapılabilecekler”, “adet sancısı için bitkisel çözüm” anlatılacaktır. Ama öncelikle “adet sancısı neden olur?” sorusunu cevaplayalım.

Adet Sancısı Sebepleri

Adet sancısı tıbbi olarak “dismenore” olarak bilinir. Bu, çoğunlukla adet döngüsü sırasında meydana gelen pelvik kasların kasılması ve gevşemesi nedeniyle oluşur. Aşağıdaki faktörler de adet sancısı ile ilişkilidir:

– Ağır kan akışı

– İlk bebeği aldırmak

– Prostaglandin adı verilen bir hormona aşırı üretim veya duyarlılık

– 20 yaşından küçük olmak veya adet döneminin yeni başlaması.

Adet krampları çoğunlukla alt karında veya sırtta donuk bir ağrı yaşanmasına neden olur. Belirtiler şunlardır:

Adet Sancısı Belirtileri

Adet döneminde görülen belirtiler şunlardır:

– Alt karında zonklama veya kramp ağrısı

– Belde donuk veya sürekli bir ağrı

Bazı kadınlar ayrıca şunları da yaşar:

– Baş ağrısı

– Mide bulantısı

– Hafif ishal

– Yorgunluk ve baş dönmesi

Adet Sancısını Ne Keser?

“Adet sancısı evde nasıl geçer?” diye soran kadınlar, ağrı kesici ilaçlara alternatif olarak doğal ve bitkisel çözümler aramaktadır. Biz de burada adet sancısına iyi gelen bitkisel yöntemleri sıraladık. Bunları evde rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

regl sancısına ne iyi gelir

Uçucu Yağlar

a. Lavanta yağı

Malzemeler

  • 3-4 damla lavanta yağı
  • 1-2 çay kaşığı hindistan cevizi veya jojoba yağı

Lavanta yağını hindistan cevizi veya jojoba yağı ile karıştırın. Karışımı alt karnınıza ve sırtınıza uygulayın. Bunu günde 1-2 kez yapın. Lavanta esansiyel yağı, anti-inflamatuar ve ağrı giderici özellikleri nedeniyle adet ağrısının tedavisinde oldukça etkilidir.

b. Nane Yağı

Malzemeler

  • 3-4 damla nane yağı
  • 2 çay kaşığı hindistan cevizi veya jojoba yağı

Nane yağını hindistan cevizi veya jojoba yağı ile karıştırın. Bu karışımı doğrudan alt karnınıza uygulayın ve sırtınıza hafifçe masaj yapın.

Bunu, ağrınız hafiflemeye başlayana kadar günde bir kez yapabilirsiniz. Nane yağı, ağrı giderici özelliğinin yanı sıra bulantı ve baş ağrısının üstesinden gelmede de yardımcı olabilir.

Papatya Çayı

Malzemeler

  • 1 papatya çayı poşeti
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Bal

10 dakika boyunca bir bardak sıcak suda bir papatya çayı poşetini bekletin. Soğuduktan sonra biraz bal ekleyin. Bu çayı günlük olarak için.

Papatya, adet sancısı için popüler olarak kullanılan bir bitkidir. Ağrı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özellikler sergileyen flavonoidler içerir. Papatya aynı zamanda doğal bir antispazmodiktir ve rahim kaslarını gevşetmeye yardımcı olur.

Zencefil

Malzemeler

  • Az miktar zencefil
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Bal

Bir bardak sıcak suyun içinde zencefili yaklaşık 10 dakika boyunca demleyin. Soğumaya bırakın ve bal ekleyip için. Adet sancısı yaşıyorsanız günde üç kez zencefil çayı içebilirsiniz.

Zencefilin anti-inflamatuar özellikleri, durumla ilgili ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca mide bulantısını yatıştırır.

D vitamini

Tek bir büyük dozda D vitamini adet sancısı ve kramplarında belirgin bir rahatlama sağlar. D vitamini, adet sancısına neden olan prostaglandin üretimini azaltır.

Ancak bununla ilgili çalışmalar sınırlı olduğundan, bu amaç için D vitamini takviyesi dozajını sınırlı tutmak gerekir. Balık, peynir, yumurta sarısı, portakal suyu ve tahıl gibi yiyecekleri tüketerek besinlerden D vitamini alabilirsiniz.

yeşil çayın fazlası zararlı mı

Yeşil Çay

Malzemeler

  • 1 çay kaşığı yeşil çay yaprağı
  • 1 su bardağı su
  • Bal

Yeşil çay yapraklarını bir bardak suya ekleyin ve kaynatın. 3 ila 5 dakika kaynasın ve ardından süzün. Biraz soğusun ve lezzetlendirmek için bal ekleyip için. Günde 3-4 kez yeşil çay içebilirsiniz.

Yeşil çay, şifalı özelliklerini veren kateşinler adı verilen flavonoidler içerir. Doğal bir antioksidandır ve ayrıca adet krampları ile ilişkili ağrı ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olabilecek analjezik ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

Turşu Suyu

Yarım bardak turşu suyu için. Bunu günde bir kez, tercihen adet ağrısı yaşadıktan hemen sonra yapmanız gerekir.

Dikkat!!!

Aç karnına turşu suyu içmeyin.

Yoğurt

Bir kase sade yoğurt tüketin. Bunu adet döneminiz boyunca günde 3 ila 4 kez yapın. Yoğurt, zengin bir kalsiyum kaynağıdır ve az miktarda D vitamini içerir.

Hem kalsiyum hem de D vitamini alımı, PMS semptomlarını azaltmaya yardımcı olur ve adet sancısını hafifletir.

Epsom Tuzu

Sıcak bir banyoya bir bardak Epsom tuzu ekleyin. Banyo suyunda 15-20 dakika bekleyin. Bunu, adet döneminiz başlamadan 2 veya 3 gün önce yapmanız gerekir. 

Epsom tuzu, magnezyum sülfat olarak da bilinir. Tuzdaki magnezyum, anti-inflamatuar ve ağrı giderici özellikler sağlar. Epsom tuzu cildiniz tarafından emildiğinde, adet sancısını hafifletmeye yardımcı olur.

Çemen otu

Çemen otu tohumunu bir bardak suya ekleyin. Sabahları aç karnına için. Bu karışımı her sabah bir kez, adet dönemi başlamadan birkaç gün önce için.

Çemen otu tohumu, terapötik özelliklerinin çoğunu oluşturan lizin ve triptofan bakımından zengin proteinler gibi bileşikler içerir.

Çemen otu, adet sancısını azaltmaya yardımcı olabilecek analjezik ve ağrı giderici özellikleri nedeniyle oldukça popülerdir.

aloe vera suyu tarifi

Aloe Vera Suyu

Günlük aloe vera suyu tüketin. Adet döneminiz başlamadan birkaç gün önce günde bir kez aloe vera suyu içmeye başlayın. Aloe veranın iyileştirici ve anti-inflamatuar özellikleri adet ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. Aynı zamanda, krampların yoğunluğunu azaltan kan akışını da iyileştirir.

Limon suyu

Bir bardak ılık suya yarım limonu sıkın ve iyice karıştırın. Biraz bal ekleyip için. Aç karnına her sabah bir kez limon suyu içebilirsiniz.

Limonun anti-inflamatuar özellikleri, adet sancısının hafiflemesine yardımcı olur. Aynı zamanda demir emilimine yardımcı olan (menstrüasyon sırasında sıklıkla kaybedilen) C vitamini bakımından zengindir ve üreme sisteminize iyi gelir.

Adet Sancısına İyi Gelen Yiyecekler

Bu dönemde adet ağrısına iyi gelen yiyecekler tüketmek de adet ağrısını hafifletmek için yararlıdır. Regl ağrısına iyi gelen yiyecekleri adet döneminde daha fazla tüketmeye çalışın.

Muz

Muz; adet sancısını hafifletmeye yardımcı olur. B6 vitamini gibi besin maddelerinin yanı sıra, bu meyve, vücudun ödem yapmasını azaltmaya yardımcı olan potasyum ile doludur.

Ayçiçeği Tohumu

Adet ağrısını hafifleten gıdalar arasında ayçiçeği tohumu da bulunur. Bu tohum E vitamini, piridoksin (vitamin B6), magnezyum ve çinko bakımından zengindir. 

Piridoksin ağrı giderici vitamin olarak bilinmektedir. B6 vitamininin magnezyum ve çinko emilimini artırdığı kanıtlanmıştır.

Ayçiçeğini makul ölçüde tükettiğinizde sağlığınız için bir sorun olmayacaktır. Yine de, diğer tohumlar gibi yağ ve kalorisi yüksek olduğundan, kilo almanıza neden olabilir.

Maydanoz

Maydanoz, esansiyel besin maddeleri içerir ayrıca adet sancısı da dahil olmak üzere birçok sağlık sorunu ve koşullarını iyileştirmek için kullanılır.

Maydanoz, adet ağrısını gidermede ve bu süreci rahat geçirmede etkili olduğu kanıtlanmış bir bileşik olan apiold bakımından zengindir.

Ananas

Ananas, kasları rahatlattığı ve adet sancısını hafifletmeye yardım ettiği bilinen bromelain bakımından zengindir.

Yer Fıstığı

Yer fıstığı, magnezyum ve B6 vitamini için en zengin gıdalar arasındadır. Araştırmacılara göre, magnezyum bakımından zengin gıdalar, adet ağrıları için ve ayrıca PMS semptomlarında azalma görülmesi için gereklidir.

Magnezyum, beyin için iyi bir kimyasal olan serotonini düzenlemeye yarar. Dolayısıyla, şişkinliğin önlenmesine ve ruh halinin yükseltilmesine yardımcı olabilecek yer fıstığı gibi magnezyum bakımından zengin besinler ve takviyeleri tüketin.

Ancak ödem oluşmaması için yer fıstığının tuzlu çeşitlerinden kaçının. Ayrıca, yediğiniz miktara da dikkat edin ve fıstığın kalorisinin yüksek olduğunu unutmayın.

papatya çayı cilde faydaları

Papatya Çayı

Papatya çayındaki yatıştırıcı özellikler, kadınların kas spazmlarını hafifletmeye ve adet sancısının şiddetini azaltmaya yardımcı olur. 

Ağrılarınız arttığında sıcak bir papatya çayı yatıştırıcı etki gösterir. Buna ek olarak, papatya çayı, adet dönemi öncesi ve sırasında hormonal değişimlerin neden olabileceği kaygıyı hafifletmeye de yardımcı olur.

Zencefil

Zencefil, Çin’de halk arasında ağrı ve soğuk algınlığını gidermek için yıllardır kullanıyor. Birçok Asya ülkesinde, zencefil, uzun süredir ağrılar için evde ilaç olarak kullanılmaktadır.

Zencefil çayı, çiğ zencefil kökü veya gıdalara kıyılmış zencefil eklemek gibi zencefil çeşitlerini adet sancısı için kullanabilirsiniz.

Ceviz

Ceviz, yağ açısından zengindir ve yer fıstığı gibi, ceviz de kadınların adet ağrılarını etkin bir şekilde rahatlatmaya yardımcı olur. Kilo almayı önlemek için makul ölçülerde ceviz tüketin.

Ayrıca cevizin ağrı giderme özellikleri ve anti-inflamatuar özelliklerini oluşturan omega-3 yağ oranı yüksektir. Cevizde B6 vitamini de bulunur.

brokoli yararları

Brokoli

Brokoli, B6 vitamini, kalsiyum, A,C,E vitamini, magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi sağlıklı besinleri içerdiğinden, adet ağrılarını gidermek ve PMS’den uzak durmak için en iyi sebzedir.

Brokolideki A vitamini, hormonların vücuttaki etkilerini düzenler. Ayrıca brokoli, sindirim sistemi ve östrojen düzeylerini dengelemek için kullanılan mükemmel bir lif kaynağıdır.

Susam

Susam, adet sancısını hafiflettiği ispatlanmış gerekli besinlerle doludur. B6 vitamini bakımından zengindir ve yalnızca 1 su bardağı susam, günlük B6 vitamini ihtiyacının 1 / 4’ünden fazlasını sağlar.

Ayrıca, susam kalsiyum ve magnezyum için mükemmel bir kaynaktır. Susamda bulunan sağlıklı yağ asitleri, kasları rahatlatır, böylece adet ağrılarını azaltır.

Yabani Somon

Somon balığı, B6 vitamini ve D vitamini bakımından zengin olduğu için adet ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. 

Massachusetts Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, 18-30 yaş arasındaki 186 kadın, 100 IUS D vitamini ile araştırmaya katıldı.

Somon da dahil olmak üzere farklı gıda kaynaklarından B6 vitamini verildi. Sonuçlar, adet dönemi öncesinde meme hassasiyetini ve irritabiliteyi önemli ölçüde azalttığını göstermiştir.

Somon sevmiyorsanız, ringa balığı, sardalya veya uskumru deneyin. Hepsi D vitamini bakımından zengindir.

Kabak Çekirdeği

Adet sancısını azaltmak için bir başka seçenek, kabak çekirdeği. Tohumlar magnezyum bakımından zengindir ve sadece bir avuç tohum, adet ağrısını hafifletmeye, PMS semptomlarıyla savaşmaya ve günde önerilen manganez alımının % 85’ini sağlamaya yardımcı olur.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir