Adet Gecikmesi Neden Olur? Adet Gecikmesine Ne İyi Gelir?

Adet gecikmesi deyince eminim ilk aklımıza gelen hamilelik ihtimali olacaktır. Evet, adet gecikmesi hamileliğin en önemli belirtisidir. Fakat kadınların yaşamını olumsuz etkileyebilen bu durumun başka sebepleri de olabileceğini bilmek gerekir. Peki adet gecikmesi neden olur?

Bir kadının hayatında, adetinin düzensiz olmasının normal olduğu iki dönem vardır. İlk dönem adetin başlangıcı yani ergenlik dönemi. İkincisi ise bitiş olarak kabul edilen menopoz aşamasıdır. Bu dönemler geçiş dönemleridir ve adet döngüsü düzensizleşmeye başlar. 

Menopoza girmemiş kadınların çoğu genellikle 28 günde bir adet görür. Sağlıklı bir adet döngüsü 21 ila 35 gün arasında değişebilir. Adet zamanlarınız bu aralıklar arasında değilse, adet döngünüz düzensiz kabul edilir. Bunun altında yatan bir neden olabilir. Adet gecikmesinin bütün nedenleri ile birlikte adet gecikmesine ne iyi gelir? konularına yazımızda detaylarıyla değineceğiz. Sizde de böyle bir problem varsa ne yapmanız gerektiğini öğreneceksiniz.

adet gecikmesi neden olur
Adet gecikmesi neden olur

Adet gecikmesi nedir?

Menstrüasyon dönemi diğer adıyla adet döngüsü sağlık problemi olmayan her kadında 21 ila 35 gün süre zarfında gerçekleşir. Ortalama olarak 28 günde bir adet döngüsü yaşanır. Kişiden kişiye değişmekle birlikte yaklaşık olarak 2 ila 7 gün arasında süren bir periyottur. Bu dönemin düzenini şekillendiren en önemli faktör vücuttaki hormonlardır. Bu döngünün en az 7 gün sapması adet gecikmesi olarak adlandırılır. Adet gecikmesinin pek çok faktörden kaynaklanan nedenleri vardır. 

Her kadın zaman zaman belli dönemlerde adet düzensizliği yaşayabilir. Bu düzensizlik bir yıl içinde 2 ya da 3 seferden fazla olursa bir sağlık probleminin oluşumundan söz edilebilir. Yıl içerisinde 2-3 kez yaşanan düzensizlik normal kabul edilirken, sayı 3’ten fazla olursa doktora gidilmesi gerekir. İlk kez adet olan kişilerde durum biraz farklıdır. Bu kişilerde adet döngüsü oturana kadar düzensizlikler yaşanması normaldir.

Adet gecikmesi neden olur?

Hamilelik dışında adet gecikmesinin nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Stres

Fiziksel veya zihinsel stres altındayken, vücudumuz stres hormonları üretir. Bu hormonların yüksek seviyeleri üreme sistemini etkileyebilir ve aşırı durumlarda üreme sisteminin faaliyetlerini geçici olarak durdurabilir. Böyle bir durumda da adet döngüsü gecikir. 

İlaç kullanımı

Adet gecikmesine neden olan en yaygın ilaçlardan biri doğum kontrol haplarıdır. Hormonal kontraseptifler vücudun yumurtlamasını durdurur. Yumurtlama olmadığında adet olmaz. Acil kontrasepsiyon da adet gecikmesine veya düzensizliğine neden olabilir. Adet gecikmesine neden olabilecek diğer ilaçlar antidepresanlar, bazı antipsikotikler, kortikosteroidler ve kemoterapi ilaçlarıdır.

Tiroid bozukluğu

Boyun bölgesinde bulunan tiroid bezi vücut metabolizmasını düzenler. Her şeyin sorunsuz çalışmasını sağlamak için vücudumuzdaki diğer birçok sistemle etkileşime girer. Hipotiroidizm veya hipertiroidizm olsun, her türlü tiroid dengesizliğinin adet döngüsü üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Hipertiroidizm olarak da adlandırılan aşırı aktif bir tiroid, adet dönemlerinin daha hafif ve daha seyrek olmasına neden olabilirken, hipotiroidizm olarak da adlandırılan az aktif bir tiroid, adet dönemlerinin daha az sıklıkta ancak daha ağır olmasına neden olabilir.

Emzirme

Emziriyorsanız, bir süre adet göremeyebilirsiniz. Anne sütü üretiminden sorumlu hormon olan prolaktin yumurtlamayı baskılar. Birçok yeni anne emzirirken aylarca adet görmez. Emziriyorsanız, bir süre adet göremeyebilirsiniz.

Hastalık

Yumurtlama döneminiz sırasında hastalanırsanız, basit bir soğuk algınlığı, öksürük veya ateş, vücudunuzda strese neden olur ve yumurtlamanız gecikebilir. Bu da adet gecikmesi veya adet düzensizliği anlamına gelir.

Kronik hastalıklar

Diyabet veya çölyak hastalığı gibi kronik hastalıklar da adet döngüsünü etkileyebilir. Kan şekerindeki değişiklikler hormonal değişikliklere neden olur. Bu nedenle nadiren de olsa yönetilemeyen diyabet adet gecikmesine neden olabilir. Çölyak hastalığı, ince bağırsağa zarar verebilecek iltihaplanmaya neden olarak vücudun temel besinleri emmesini engeller. Bu da adet düzensizliğine neden olur.

Obezite

Obezite hormonal değişikliklere neden olarak adet gecikmesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda, doktorun tavsiye ettiği diyet ve egzersiz planına uymanız önemlidir.

Düşük vücut ağırlığı

Yeme bozukluğu olan kadınların vücut ağırlığı genellikle düşüktür ve adet gecikmesi yaşayabilir. Boyunuz için kabul edilen normal aralıktan %10 daha az kilonuz varsa, vücudunuz çalışma şeklini değiştirebilir ve yumurtlamayı durdurabilir.

Yaşam tarzı değişiklikleri

Gece vardiyasında çalışmak veya yurtdışına seyahat etmek gibi değişiklikler hormonların düzenlenmesini bozarak adet gecikmesine neden olabilir. Vücudunuz değişime alıştığında veya programınız normale döndüğünde, adet döngünüz de normale döner.

Perimenopoz

Kadınlarda ortalama menopoz yaşı 51’dir. İki ila sekiz yıllık menopoz arasında herhangi bir yerde, her kadın perimenopoz olarak adlandırılan şeyi yaşar. Bu süre zarfında vücut aslında daha az östrojen üretir ve menopoza doğru ilerler. Bu dönemde adet değişiklikleri görmek çok yaygındır. Akışınız bazen hafif, bazen ağır olabilir. Dönemler az ya da çok sıklıkta meydana gelebilir ve daha uzun ya da daha kısa olabilir.

  Çinko Nedir? Çinko Eksikliği - Çinko İçeren Besinler

Polikistik over sendromu (PCOS)

Polikistik over sendromu, vücudun daha fazla erkeklik hormonu androjen ürettiği bir durumdur. Östrojen, progesteron ve testosteron seviyeleri değişir. Bu hormonal dengesizlik sonucunda yumurtalıklarda kist oluşumu meydana gelir. Bu, yumurtlamayı durdurabilir veya adet döngüsünü geciktirebilir.

Aşırı egzersiz yapmak

Evet, spor yapmak faydalıdır. Ancak aşırıya kaçtığınızda, kesinlikle iyi değildir. Çok fazla yorucu egzersiz, vücudun yeterli östrojen üretmesini engeller. Bu da adet döngüsünü etkiler.

Adet gecikmesinin belirtileri nelerdir?

Peki adet gecikmesi yaşadığınızı nasıl anlarsınız? İşte adet gecikmesinin belirtileri:

  • Yoğun karın ve bel ağrısı yaşamak,
  • Hamile kalma potansiyelinizin olması,
  • Gebelik testi sonucunun hamile olduğunuzu göstermesi,
  • Düzenli geçen adet döngüsünün en az iki kere nedensiz geçmesi,
  • 16 yaşına kadar regl olmamanız,
  • 14 yaşına kadar göğüslerinizin büyümemesi ya da kasık tüylerinin gelişmemesi adet gecikmesinin belirtilerindendir.

Adet gecikmesi nasıl teşhis edilir?

Adet gecikmesi, özellikle uzun süreli olursa farklı hastalıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle durumun tedavisi için kadınların hastaneye başvurmasında fayda vardır. Muayenede hastaların ve ailelerinin tıbbi geçmişleri, yaşanılan stres gibi duygusal sorunlar, kilo değişiklikleri, egzersiz yapma sıklığı gibi noktalar irdelenir. Kadınların yaşı da önemli bir faktördür. Tıbbi bir durumun neden olabileceği adet gecikmelerinde hastalar farklı bölümlere yönlendirilir. Tanı sürecinde herhangi bir hastalıktan şüphelenilmediği takdirde âdet döngüsünün belirli bir süre izlenmesi gerekir.

Tanı için kan testlerinin yanı sıra ultrason, MR ve tomografi gibi yöntemlerden de yararlanılır. Kan testleri, anormal seviyede seyreden hormonların olup olmadığı konusunda bilgi alınmasını sağlar. Hipofiz bezi ya da üreme sistemindeki herhangi bir bozukluk içinse görüntüleme yöntemlerinden faydalanılır.

Adet gecikmesi nasıl tedavi edilir?

Adet gecikmesi tedavisi için öncelikle gecikmenin nedenlerini belirlemek gerekir. Stres ya da beslenme bozuklukları gibi hormonları etkileyen nedenlerden kaynaklanan adet gecikmelerinde kadınların yaşam koşullarında değişiklik yapması önerilir.

Adet gecikmesinin nedeni polikistik over sendromu ise tedavide progesteron içerikli doğum kontrol hapları kullanılır. Ancak, doğum kontrol hapları da gecikmenin nedeni olabilir. Bu durumda hapların bırakılmasıyla döngünün normal seyrine dönmesi beklenir.

Erken menopoz vakalarında, hormon replasman tedavisinden (HRT) ya da doğum kontrol haplarından faydalanılır. Aşırı aktif tiroit bezinin fazla miktarda hormon üretmesi sebebiyle yaşanan adet gecikmelerinde ise ilaç tedavisi uygulanabilir.

Adet gecikmesinin vücuda etkileri nelerdir? 

Bu durumun vücuda olumsuz etkileri bulunmaktadır. Adet gecikmesine bağlı olarak vücutta sivilcelerde artış, tüylenme, saç dökülmesinde artma ve kilo artışı görülebilir. Psikolojik olarak da olumsuz etkisi bulunmaktadır.

Adet Getirici Yiyecekler ve İçecekler

Kadınların yaşadığı yaygın sağlık sorunlarından biri adet gecikmesi durumudur. Yukarıda bunun pek çok nedeni olduğundan bahsettik. Peki adet getirici yiyecekler var var mıdır?

Adet akışını normalleştirmek için yapmanız gerekenlerden biri doğru yiyecekleri yemek. Örneğin; günlük olarak demir açısından zengin yiyecekleri yemek gibi. Öte yandan, zinde ve aktif olmak aynı zamanda vücuttaki kan dolaşımının düzgün olmasına yardımcı olduğundan, fiziksel olarak da formda kalmak gerekir.

O halde kadınlar, adet tarihinden en az bir hafta önce önerilen yiyecekleri yiyerek adetlerini düzene sokabilir ve sağlıklı bir kan akışı sağlayabilir. Uzmanlar sağlıklı bir adet dönemi geçirmek için bazı besinlerin her gün tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. İşte adet getirici yiyecekler ve içecekler…

Pancar

Bu sebze demir ve kalsiyum, A vitamini, C vitamini, potasyum, manganez, folik asit ve lif gibi diğer besinlerle yüklüdür. Her gün pancar suyu içmek, adet döneminde kan dolaşımını ve kan akışını artırır. Pancar suyu her gün içilirse hemoglobin düzeylerini önemli ölçüde artırır ve bu da nihayetinde adet dönemini düzene sokar.

Ispanak suyu

Ispanak suyu da pancar suyu kadar sağlıklıdır. Çünkü bu yeşil yapraklı sebzede K vitamini bulunur. Adet görmeden ıspanak tüketirseniz kan akışını düzenleyecektir. Ispanak ayrıca tümü genel sağlık için gerekli olan önemli besinler A vitamini, folat, magnezyum, demir, bakır, E vitamini, C vitamini, kalsiyum, potasyum, fosfor vb. için mükemmel bir kaynaktır.

Çikolata

Çikolata kadınlara birçok yönden faydalıdır. Geç adet gören biriyseniz, adet görmenizi sağlamak için çikolata tüketebilirsiniz. Bunun nedeni, demir, bakır, protein, E vitamini, kalsiyum ve regl dönemlerinde kan akışını düzenlemeye yardımcı olan diğer besinler gibi vitamin ve minerallere sahip olmasıdır. Özellikle bitter çikolatanın adet ağrısını yatıştırdığı bilinmektedir.

Susam

Susam önemli miktarda demir, fosfor, magnezyum, bakır ve manganez içerir. Kan akışını düzenlemeye yardımcı olur.

  Argan Yağı Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları ve Kullanımı

Aloe vera suyu

Aloe vera suyu, adet dönemini düzenlemek için tüketebileceğiniz en etkili içeceklerden biridir. Hem amenore hem de dismenore durumunda menstrüasyona neden olan hormonları düzenler. Aloe vera suyu güçlü antioksidanlar sağlar ve demir, bakır, çinko, manganez vb. içerir. Aloe vera suyunu hazırlarken tadını arttırmak için bir yemek kaşığı bal ekleyebilirsiniz.

Çemen tohumu

Menstrüasyonla ilgili sorunlar yaşıyorsanız ve adet sancısı çekiyorsanız, çemen otu tüketmeniz tavsiye edilir. Bir bardak suyu kaynatın ve üzerine bir yemek kaşığı çemen otu tohumu ekleyin. Bu suyu adet dönemlerinde için. Bu sağlıklı içecek, düzensiz dönemleri tedavi etmenin yanı sıra birçok başka sorunu da şifa olur.

Tarçın

Tarçın, adet dönemlerini düzenlemek için kullanılır. Bir çalışma, adet döngülerini düzenlemeye yardımcı olduğunu ve PCOS lu kadınlar için etkili bir tedavi olarak çalıştığını belirlemiştir. Tarçın, sıcak bir baharattır ve vücudu ısıttığı için adet döngüsünün düzenlenmesinde ve hormonların dengelenmesinde oldukça etkilidir.

Zerdeçal

Zerdeçal, adet dönemlerinde kan akışını artırmak için etkili bir baharattır. Baharat, vücudu ısıtma etkisinden dolayı menstrüasyonun düzenlenmesine ve hormonların dengelenmesine yardımcı olur. Adet ağrısını hafifletmeye yardımcı olan anti-inflamatuar ve antispazmodik özellikler içerir.

Rezene tohumu

Rezene tohumu adet döngüsünü hızlandırmada etkilidir. Adet akışını uyarmaya ve normalleştirmeye yardımcı olan emmenagog bitkileri kategorisine aittir. Bunun dışında spazm önleyici özelliklerinden dolayı ağrılı adet kramplarının giderilmesine yardımcı olur. Bir bardak suya iki çay kaşığı rezene tohumu ekleyin ve gece boyunca bekletin. Ertesi sabah süzün ve için.

Adet Gecikmesine Ne İyi Gelir?

Adet gecikmesine iyi gelebilecek bazı bitkisel yöntemler de bulunmaktadır. Bu yöntemleri doktor onayı aldıktan sonra kullanmalısınız.

Adaçayı

Adaçayının adet başlatıcı etkisi vardır. Bunun yanı sıra vücut direncini yükseltir. Adet döneminin başlamasından bir hafta önce içmeye başlamanız tavsiye edilir. Gün içerisinde 1-2 bardak adaçayı içebilirsiniz.

Çörek otu

Yarısının sabah yarısının da akşam tüketilmesi halinde günlük sadece 15 gramlık çörek otu, adet gecikmesine sebep olan enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabilir. Güçlü bir adet söktürücü olan çörek otu oldukça kısa süre içerisinde fayda sağlar.

Hayıt otu çayı

Hayıt otu, hormon üretiminde etkilidir. Düzenli kullanımla adet öncesi ağrılar, adet sancıları, adet krampları, düzensiz adet döngüsü, göğüs ağrısı, adet şişliği ve kanama miktarını dengeler.

Civanperçemi

Adet düzensizliğinde kullanılan doğal bitkilerden biri de civanperçemidir. Kaynar su içerisine bir kaşık civanperçemi atın ve adet başlamadan önce ılık bir şekilde tüketin.

Soğan kürü

Soğan kabuğu adet düzensizliğini gidermekle birlikte yumurtalıklarda meydana gelen kist oluşumunu engeller. Kür şu şekilde hazırlanır:

Malzemeler

  • 1 adet orta boy beyaz kuru soğan
  • 2 su bardağı önceden kaynatılmış su
  • Maydanoz

Hazırlanışı

  • İlk olarak kuru soğanın kabuğunu soyun ve daha sonra soğanı dörde bölün.
  • Önceden kaynatılmış iki bardak suyun içerisine maydanozla birlikte soğanları atın ve beş dakika boyunca karışımı kaynamaya bırakın.
  • Karışım kaynadıktan sonra tencerenin içerisindeki soğanları ayıklayın.
  • Hazırlamış olduğunuz karışımı günde iki defa öğle ve akşam yemeklerden evvel aç karna tüketebilirsiniz.
  • Ayda 9-10 gün bu kürü uygulamanız halinde adet söktürücü etkisini hissedeceksiniz.

Kekik çayı

Adet olmak için kekik bitkisinden faydalanabilirsiniz. 

  • İlk olarak bir bardak suyu kaynatın, içerisine bir tutam kekik ekleyin.
  • Sonrasında karışım demini alana kadar bekleyin. Kekik çayını sıcak içmek zorunda değilsiniz. Bu yüzden karışım demini aldıktan sonra ılımasını bekleyebilir ve o şekilde tüketebilirsiniz.
  • Kekik karışımını adet olana dek her gün iki ya da üç kez tüketebilirsiniz.
Kantaron çayı

Adet krampları ve regl sancılarını hafifleten sarı kantaron, günümüzde kullanılan en etkili adet söktürücü bitkiler arasında gösterilmektedir.

Dereotu

Dereotu adet düzensizlikleri için tercih edilebilecek doğal bir çaredir. Tazesi ya da çayı tüketilebilir. Metabolizmayı hızlandıran ve gaz sancılarını gideren dereotu tahmini regl döneminden birkaç gün önce tüketilebilir.

Alıç

Alıç meyvesi doğal bir idrar söktürücüdür. Damarları genişletir, aynı zamanda mideyi rahatlatır. Adet dönemini hızlandırmak için de tüketilebilir.

Biberiye çayı

Biberiye çayı kan dolaşımını hızlandırır. Detoks etkisi sayesinde vücuttan toksinlerin atılmasını kolaylaştırır. Adet getirici olarak adet olmadan birkaç gün önce içilebilir.

Papatya çayı

Papatya çayı özellikle strese bağlı adet gecikmelerinde etkilidir. Sakinleştirici özelliğiyle bilinir. Bağırsakları çalıştırıp boşaltım sisteminin işleyişine destek olur. Adet döneminden önce içilimelidir.

Adetin yakın olduğu nasıl anlaşılır?

Adet başlamadan belirli bir süre önce belirtileri başlar. Buna adet öncesi sendrom yani premenstruel sendrom denir. Adetin başlayacağını haber veren belirtiler şöyledir;

Karın krampları

Karın krampları rahim duvarındaki kasılmalardan kaynaklanır. Genellikle regl dönemine yaklaşılan günlerde başlar. Adet döngüsü boyunca devam eder. Bazı kadınlarda bu kramplar olmaz. Bazıları ise tüm işlerini engelleyebilecek kadar şiddetli ağrı hisseder.

  Pancar Suyunun Faydaları, Zararları Nelerdir? Pancar Suyu Tarifleri

Kramplar karnın alt bölgesinden kaynaklanır. Uyluklara ve sırtın orta kısmına kadar ilerleyebilir. Bazen kramplar pelvik inflamatuar hastalık, fibroid, endometriozis gibi durumlarla bağlantılı olabilir. Bu gibi durumlarda ağrı daha şiddetli olur.

Deri döküntüsü

Adet dönemine yaklaştıkça ciltte bazı değişiklikler meydana gelir. Bunun nedeni vücudun hormonal değişikliğe uğramasıdır. Yüz, boyun ve sırt bölgesindeki sivilcelerde artış olur.

Göğüs bölgesinin hassaslaşması

Adet dönemi boyunca vücut, sırasıyla östrojen ve progesteron salgılar. Yumurtlamaya yakın, progesteron seviyesi arttığında, göğüsler hassaslaşır ve şişer.

Şişkinlik

Adet dönemine yakın meydana gelen hormonal değişimler, şişkinliğe neden olur. Şişkinlik vücutta suyun ve tuzun fazla tutulmasına da bağlı olabilir. 

Bağırsak sorunları

Bağırsak hareketi hormonal değişikliklere duyarlıdır. Adet dönemine yaklaştıkça mide bulantısı, şişkinlik, ishal veya kabızlık gibi sorunlar baş gösterir.

Baş ağrısı

Adet dönemine yakın vücuttaki östrojen seviyeleri yükselir. Östrojenin yükselmesi serotonin artışını tetikleyerek baş ağrısına neden olabilir.

Ruh hali değişimleri

Adet öncesi kaygı, sinirlilik ve depresyon gibi ruh hali değişimleri meydana gelir. Bunun nedeni hormonal değişimlerdir. 

Adet Olmanın Doğal Yolları

C vitamini

C vitamini vücuttaki östrojen seviyesini artırır. Bu hormon adet döngüsünü düzenler. C vitamini vücuttaki progesteron seviyesini de düşürür. Bu da erken adet görmeye neden olabilir.

  • Bu bakımından C vitamini açısından zengin beslenmek gerekir. 
  • Doktora danıştıktan sonra C vitamini takviyesi de kullanabilirsiniz.

Havuç

Havuç, rahim astarının dökülmesini tetikleyerek, erken adet görmeye yardımcı olabilecek beta-karoten ve diğer bileşikler içerir. Bunun için;

  • Bir kase havucu haşlayıp yiyin.
  • Her gün havuç suyu da içebilirsiniz.

Rezene tohumu

Rezene tohumu adet söktürücü bir bitkidir. Kan akışını artırarak adet olmaya yardımcı olabilir. 

  • 2-3 su bardağı tencerede kaynamış suya bir yemek kaşığı rezene tohumu ekleyin.
  • Rezene tohumunu ekledikten sonra kaynamaya bırakın.
  • Süzdükten sonra için.
Nar

Nar meyvesinin östrojenik aktivitesi, erken adet görmeye yardımcı olur.

  • Günlük olarak nar yiyin. Bunu adet döneminiz yaklaştığında düzenli olarak yapın.

Zerdeçal

Zerdeçal, adet söktürücü etkisi olan kurkumin adı verilen bir bileşik içerir. Rahme giden kan akışını uyararak daha hızlı adet görmeye yardımcı olur.

  • Bir bardak suyu kaynatın ve içine bir çay kaşığı toz zerdeçal ekleyerek karıştırın.
  • Ilıdığında için.
  • Adet olmadan bir hafta önce günde bir kez olmak üzere her gün içebilirsiniz.

Maydanoz

Maydanoz, vücuttaki östrojenik aktiviteyi artırabilecek zengin bir biyoaktif bileşik kaynağıdır. Ayrıca erken dönemde uterus kasılmalarına bağlı ağrıyı azaltan mükemmel bir antispazmodiktir.

  • Bir miktar maydanoz yaprağını kaynar suda demleyin.
  • Suyunu süzün ve maydanoz yapraklarını kurutun.
  • Kurutulmuş maydanoz yapraklarını günde üç kez tüketin.
  • Adetiniz başlamadan bir hafta veya on gün önce yapmaya başlayabilirsiniz.

Hint yağı

Risinoleik asit, hint yağının önemli bir bileşenidir. Rahim kasılmasını etkilediği bilinmektedir. Bu da erken adet görmeye neden olabilir.

  • Alt karnınıza biraz hint yağı ile hafifçe masaj yapın.
  • Ardından 15-20 dakika kadar sıcak kompres uygulayın.
  • Bunu adet döneminden önce haftada iki kez yapabilirsiniz.
Zencefil

Zencefil, vücut ısısını artıran ve erken adet görmeye neden olabilen biyoaktif bileşikler açısından zengindir. Karın krampları gibi adet öncesi belirtileri hafifletmeye yardımcı olur.

  • Suyunu çıkarmak için zencefili ezin. 1-2 yemek kaşığı su yeterlidir.
  • Bu suya biraz bal ekleyin ve her gün tüketin.
  • Adet tarihinden birkaç gün önce bunu günde iki kez uygulayın.

Susam

Susam, adet akışını düzenleyen biyoaktif bileşikler içerir. Bu nedenle erken adet görmeyi sağlayabilir.

  • Bir çay kaşığı susamı bal ile karıştırarak yiyin.
  • Adet döneminden yaklaşık iki hafta önce her gün yapabilirsiniz.

Özetlemek gerekirse;

Adet gecikmesi hamileliğin en önemli göstergesi olsa da bu durumun stres, bazı ilaçların kullanımı, kronik hastalıklar gibi başka sebepleri de vardır. Düzenli adet döngüsünün nedensiz yere en az iki kere geçmesi, adet gecikmesinin belirtisidir. Adet gecikmesi sebebine bağlı olarak farklı şekillerde tedavi edilir. Adet gecikmesine iyi gelen bazı doğal yöntemler de bulunmaktadır.

Kaynakça: 1, 2, 3, 4

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir