Sağlığa İnanılmaz Yararlı Süper Meyve Acai Üzümünün Faydaları

Kökü Brezilya’ya dayanan, acai üzümünün faydaları onun süper meyve olarak adlandırılmasında önemli bir faktör olmuştur. Amazon bölgesine özgü bir bitkidir. Bu koyu mor renkli meyve, mükemmel bir besin profiline ve yazıda anlatacağımız pek çok faydaya sahiptir.

Acai Üzümü Nedir?

Acai berry olarak da bilinen acai üzümü, Orta ve Güney Amerika yağmur ormanlarında acai palmiye ağaçlarında yetişen 2,5 cm boyutunda yuvarlak bir meyvedir.

Koyu mor kabuğu olan meyvenin sarı eti büyük çekirdeğini çevreler. Kayısı ve zeytin gibi çekirdekli bir meyve olduğu için, teknik açıdan sert çekirdekli meyveler grubunda yer alır.

acai üzümünün faydaları
Acai üzümünün faydaları

Amazon yağmur ormanlarında bu meyve, çoğunlukla yemeklerle birlikte yenir. Yenilebilir hale gelmesi için, sert dış kabuğunu yumuşatmak için ıslatmak gerekir ve daha sonra koyu mor bir püre haline getirilir. Tadı böğürtlen ile şekersiz çikolata arasında tarif edilir.

Acai üzümünün raf ömrü kısadır. Bu nedenle üretilen bölgenin dışında bulmak pek mümkün değildir. Genellikle dondurulmuş meyve püresi, kurutulmuş toz veya preslenmiş meyve suyu olarak satılmaktadır.

Acai üzümü, bazen jöle ve dondurma gibi bazı gıda ürünlerini tatlandırmak için kullanılır. Vücut kremleri gibi gıda dışı maddelerde ise meyvenin yağı kullanılmaktadır.

Acai Üzümü Besin Değeri

Acai berry, bir meyve için benzersiz bir besin profiline sahiptir. Zira yağ oranı diğer meyvelerden daha yüksektir ve şeker oranı düşüktür. 100 gram dondurulmuş acai üzümünün besin değeri şöyledir:

  • Kalori: 70
  • Yağ: 5 gram
  • Doymuş yağ: 1,5 gram
  • Karbonhidratlar: 4 gram
  • Şeker: 2 gram
  • Lif: 2 gram
  • A vitamini: RDI’nın % 15’i
  • Kalsiyum: RDI’nın % 2’si 

Bu küçük meyve ayrıca krom, çinko, demir, bakır, manganez, magnezyum, potasyum ve fosfor gibi diğer mineralleri de az miktarda içerir.

Acai Üzümünün Faydaları

  • Yüksek oranda antioksidan içerir

Antioksidanlar önemlidir çünkü vücudun her yerindeki serbest radikallerin zararlarını etkisiz hale getirirler. Acai üzümü, yaban mersini, kızılcık gibi diğer antioksidan bakımından zengin meyvelerden daha yüksek oranda antioksidan sağlar.

Meyvedeki en önemli antioksidan grubu, meyveye mor rengini veren antosiyaninlerdir. Antosiyaninler acai üzümünün faydalarından sorumlu olan antioksidanlardır.

  • Kolesterolü düşürür

Hayvan çalışmaları, acai meyvesinin, total ve LDL kolesterolü düşürerek, kolesterol düzeylerinin iyileşmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu durum meyvedeki antosiyanin bileşiklerinin faydalarından kaynaklanmaktadır. Ayrıca acai üzümü, vücudumuz tarafından emilen kolesterolü önleyen bitki sterolleri içerir.

  • Kalp hastalığı ve diyabete karşı korur

Araştırmalar, acai üzümünün faydalarının genel kalp sağlığını destekleyen antioksidanlar olan polifenollerden geldiğini göstermektedir. Miyokard enfarktüsüne (kalp krizi) maruz kalan sıçanlarda yapılan çalışma, acai üzümünün kalp hipertrofisi, fibrozis ve kardiyak disfonksiyon gibi kalple ilgili hastalıkların tedavisine yardımcı olduğu sonucuna varmıştır.

  • Anti-kanser etkisine sahiptir

Kimsenin kansere karşı sihirli bir kalkanı yoktur. Yine de bazı gıdaların kanser hücrelerinin oluşmasına ve yayılmasına engel olduğu bilinmektedir. Test tüpü ve hayvan çalışmalarına göre acai üzümünün faydalarından belki de en önemlisi kolon ve mesane kanseri oranını azaltmasıdır.

  • Beyin fonksiyonlarına faydalıdır

Acai üzümündeki birçok bitki bileşiği, yaşa bağlı olarak beynin zarar görmesini önler. Birçok çalışma laboratuvar sıçanlarında bu tür bir koruyucu etkiyi tespit etmiştir.

Meyvedeki antioksidanlar, beyin hücrelerindeki iltihaplanma ve oksidasyonun hafıza ve öğrenmeyi olumsuz etkileyebilecek zararlı etkilerine karşı koyarlar. Bir çalışmada, acai berry yaşlanan sıçanlarda hafızayı iyileştirmeye yardımcı olmuştur.

  • Sindirimi kolaylaştırır

Bu meyvenin yetiştiği bölgelerde acai meyvesinin suyu ishal için doğal bir tedavi olarak kullanılır. Toksinleri temizlediği ve sindirim sistemini güçlendirdiği düşünülmektedir.

Acai üzümünün yüksek lif içeriği, ishalin giderilmesine yardımcıdır. Besin maddelerinin sindirimini ve asimilasyonunu iyileştirir ve ayrıca kabızlığı önler.

  • Bilişsel işlevleri geliştirir

Acai üzümü, genel beyin sağlığını korur. Fareler üzerinde yapılan bir çalışma, meyvenin beyin hücrelerine karşı koruyucu özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Bir başka çalışma, acai üzümünde bulunan bileşiklerin, yaşlandıkça beyni hasardan koruyabileceğini belirtmiştir.

  • Hücresel sağlığı iyileştirir

Acai üzümünün, antioksidan özellikleri, besinlerin emilimindeki hücrelerin etkinliğini artırır.

  • Enerji seviyesini yükseltir

Acai üzümü, dayanıklılığı ve enerji seviyesini yüksek tutmaya yardımcı olabilecek karbonhidrat, protein ve iyi yağlar bakımından zengindir. Bu meyve, libidoyu artırdığından ve cinsel dürtüyü geliştirdiğinden genellikle “Amazon yağmur ormanları viagrası” olarak adlandırılır. Meyve ayrıca kan dolaşımını hızlandırır ve potansiyel olarak enerji seviyesini yükseltir.

  • Yara iyileşmesine yardımcı olur

Acai üzümü, anti-inflamatuar etkisi nedeniyle yara iyileştirici özelliklere sahiptir. 2017 yılında yapılan bir çalışma, acai berry ekstraktını kullandıktan 24 saat sonra çizik yarasının daha hızlı iyileştiğini gösterdi.

Acai Üzümünün Cilde Faydaları

Acai üzümünün faydaları cildimize de önemli katkıda bulunmaktadır.

  • Yaşlanmayı geciktirir: Acai üzümü, antioksidanlar içerir. Antioksidanlar serbest radikallerle savaşır ve yaşlanma belirtilerini geciktirmeye yardımcı olur. Acai üzümünün bu özellikleri, yaşlanma karşıtı kremlerde mükemmel bir bileşen olmasını sağlar. Düzenli olarak kullanmak cildi parlak ve sağlıklı tutar.
  • Hiperpigmentasyonu giderir: Acai berry, hiperpigmentasyonu tedavi etmek için en yararlı bileşenlerden biridir.
  • Cildi nemlendirir: Yüzün derisi, güneşe, kimyasallara ve kirleticilere aşırı maruz kalma nedeniyle yıpranır. Acai meyvesinde bulunan antioksidanlar hasarı onarmaya ve kayıp nemi takviye etmeye yardımcı olur. 
  • Dudakları yumuşatır: Acai suyunun düzenli uygulanması dudakları nemlendirir.
Acai Üzümünün Saça Faydaları

Bu meyve, saçları daha güçlü, yumuşak ve parlak hale getirebilecek önemli besinler içerir. Bu besinler kafa derisi sağlığını desteklemekle kalmaz, aynı zamanda saç dökülmesini de önler.

  • Saçları güçlendirir: Acai üzümü, kafa derisinin sağlığını korumaya ve saçları kökten güçlendirmeye yardımcı olur. 
  • Saç derisinin sağlığını korur: Acai üzümü, önemli miktarda çinko ve folik asit içerir. Çinko kafa derisi sağlığını geliştirir ve saç dökülmesini önler. Çinko metabolizmasındaki bozuklukların saç dökülmesine neden olduğu bulunmuştur.

Meyvedeki folik asit kafa derisindeki kan dolaşımını iyileştirir. Bazı araştırmalar folik asit eksikliğinin saç dökülmesine neden olabileceğini göstermektedir. Ayrıca saç büyümesine katkıda bulunan ve saçların beyazlamasını önleyen hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur.

Acai Üzümü Zayıflatır mı?

Acai berry takviyeleri zayıflamak için bir çözüm olarak pazarlamaktadır. Bu meyve, son derece sağlıklı ve çok çeşitli besinler içermekle birlikte, zayıflamak için tek başına yeterli değildir.

Araştırmalar, acai meyvesindeki lif ve yağ asidi içeriğinin metabolizmayı hızlandırmaya, yağ yakımını artırmaya ve yeme isteğini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, sağlıklı bir diyetle birlikte acai meyvesi yemek daha hızlı kilo vermeye yardımcı olur.

Acai Üzümü Nasıl Yenir?

Meyvenin tazesini bulmak zor olduğu için meyve, üç ana formda (püre, toz ve meyve suyu) bulunur. Meyve suyunun antioksidan kapasitesi yüksektir ancak şeker oranı da yüksektir ve lif içermez. Toz, yoğun miktarda besin maddesi sağlar. Ayrıca lif ve yağ gibi bitki bileşikleri bakımından da yüksektir.

Acai Üzümü Zararları
  • Acai üzümü, polen alerjisi olan kişiler tarafından tüketilmemelidir. Çünkü bu alerjiyi daha da kötüleştirir.
  • Anekdot kanıtlarına göre, acai üzümünün aşırı tüketimi ishale, bağırsak sisteminde tahrişe, baş ağrılarına ve görüşün azalmasına neden olabilir.

Kaynakça: 1

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir