Sağlıklı Beslenme için Kitap Yazdıracak Öneriler

Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenme anlamına gelmektedir. Sağlıklı beslenmek için vücudumuzu oluşturan hücrelerin düzenli çalışması gerekir. Bunun için besinlerden yani yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden yeterince almalıyız. Sadece tek bir besin öğesiyle beslenme yanlıştır.

Sağlıklı Beslenme Nedir?

Sağlıklı beslenme, kişinin ihtiyaç duyduğu makro ve mikro besinleri karşılarken ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayan ve ideal kilonun korunmasına yardımcı olan beslenmedir. Her bireyin vücut kompozisyonu, yaşı, cinsiyeti ve sağlık durumu birbirinden farklı olduğundan sağlıklı beslenme programı da kişiden kişiye farklılık gösterir.

Sağlıklı Beslenme Neden Önemlidir?

Sağlıklı beslenmede tek bileşenli yiyecekler tüketilir. Bu besinler işlenmemiştir, kimyasal katkı maddesi içermez ve besin bakımından zengindir. Ancak, işlenmiş gıdalar 20. yüzyılda popüler hale geldiğinden beri insanlar, hazır gıdalara doğru kaymıştır. İşlenmiş gıdalar kullanışlı olsa da sağlığa zarar verir. Bu anlamda sağlıklı beslenme insan sağlığı için çok önemlidir. Sağlıklı beslenmenin önemini şu şekilde sıralayabiliriz:

sağlıklı beslenme ipuçları
Sağlıklı beslenme ipuçları
  • Gerekli besinleri sağlar

Sağlıklı beslenme genel sağlık için ihtiyaç duyulan tüm vitamin ve minerallerin alınmasını sağlar.

  • Kronik hastalıkları önler

İşlenmiş yiyecekler obezite, insülin direnci, tip 2 diyabet, yağlı karaciğer hastalığı ve kalp hastalığı riskini artırır. Sağlıklı beslenmede tüketilen doğal yiyeceklerin şeker oranı işlenmiş yiyeceklerden daha düşüktür. Bu tür hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

  • Kan şekeri kontrolü sağlar

Dünya genelinde birçok insan diyabet hastası. Lifli bitkilerle ve işlenmemiş hayvansal gıdalarla sağlıklı beslenme, diyabet riski olan kişilerde kan şekeri seviyelerinin kontrolünü sağlar.

  • Trigliseridi  düşürür

Kan trigliserit seviyeleri, beslenmeden etkilenir. Şeker ve rafine karbonhidrat yediğinizde trigliseritler yükselir, doğal ve sağlıklı beslenmeyle azalır.

  • Bağırsaklara faydalıdır

Doğal ve sağlıklı beslenme, bağırsak mikrobiyomu için faydalıdır. Birçok doğal yiyecek prebiyotikler olarak işlev görür. Prebiyotiklerin doğal besin kaynakları arasında sarımsak, kuşkonmaz ve kakao sayılabilir.

  • Aşırı yemeyi önler

Çok fazla işlenmiş ve fast food tüketimi, özellikle fazla kilolu kişilerde aşırı yemeye neden olur. Buna karşılık, sağlıklı yiyecekler, işlenmiş yiyeceklerde bulunan ve fazla yemeye neden olabilecek şeker içermez.

Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur?

  • Şeker içeren gazlı içeceklere dikkat

Şekerli içecekler obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve diğer birçok sağlık problemine neden olur. Bazı meyve sularının da bu bakımdan şekerli içecekler kadar kötü olabileceğini unutmayın. Çünkü neredeyse aynı miktarda şeker içerir. İçeriğindeki az miktarda antioksidan, şekerin zararlı etkilerini ortadan kaldıramaz.

  • Kuruyemiş yiyin

Yağ oranı yüksek olmasına rağmen, kuruyemişler inanılmaz derecede besleyici ve sağlıklıdır. Magnezyum, E vitamini, lif ve diğer çeşitli besinler içerirler. Ayrıca kilo vermeye, tip 2 diyabet ve kalp hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olurlar.

  • İşlenmiş abur cuburlardan uzak durun

İşlenmiş abur cubur yiyecekler, inanılmaz derecede sağlıksızdır. Bu yiyecekler zevk merkezini tetikleyecek şekilde tasarlanmıştır. Böylece beyni aşırı yemeye yönlendirecek şekilde kandırırlar. Hatta bazı insanlarda yiyecek bağımlılığına neden olurlar. Aslında çoğunlukla boş kaloriden ibarettirler.

  • Yağlı balık yiyin

Balık, yüksek kaliteli protein ve sağlıklı yağ kaynağıdır. Balık yiyen kişiler kalp hastalığı, bunama ve depresyon gibi hastalıklara kolay kolay yakalanmaz.

  • Bağırsak sağlığına dikkat!

Bağırsaklarda bulunan ve bağırsak mikrobiyotasını oluşturan bakteriler, genel sağlık için çok önemlidir. Bu bakterilerdeki bozulma, obezite gibi ciddi kronik hastalıklara neden olabilir. Bağırsak sağlığını iyileştirmenin yolları arasında yoğurt ve lahana turşusu gibi probiyotik yiyecekler yemek, probiyotik takviye almak ve bol miktarda lif yemek yer alır. Özellikle lif, bağırsak bakterileri için yakıt görevi görür.

  • Özellikle yemeklerden önce su için

Yeterli su içmek sayısız fayda sağlar. Yakılan kalori sayısını artırarak, kilo vermeye yardımcı olur. Su içmek için en uygun zaman yemeklerden öncedir. Bir çalışma, her öğünden 30 dakika önce 500 ml su içilmesinin, kilo kaybını % 44 oranında artırdığını göstermiştir.

  • Eti fazla pişirmeyin ve yakmayın

Et, sağlıklı ve besleyici bir yiyecektir. Protein açısından yüksektir ve çeşitli önemli besinler içerir. Fakat et aşırı pişirildiğinde veya yakıldığında sorunlar oluşur. Bu, kanser riskini artıran zararlı bileşiklerin oluşumuna yol açar.

  • D vitamini takviyesi alabilirsiniz

Güneş ışığı harika bir D vitamini kaynağıdır. Ancak çoğu insan yeterli güneş ışığı alamaz. Yeterli derecede güneşe maruz kalamıyorsanız, D vitamini takviyesi alabilirsiniz. D vitaminini takviye etmenin faydaları arasında kemik sağlığının güçlenmesi, enerji seviyelerinin artması, depresyon belirtilerinin azalması ve kanser riskinin düşmesi bulunur.

  • Sebze ve meyve yiyin

Sebzeler ve meyveler, güçlü biyolojik etkilere sahip olan prebiyotik lif, vitaminler, mineraller ve birçok antioksidan içerir. Çalışmalar, en fazla sebze ve meyve yiyen kişilerin daha uzun yaşadığını ve kalp hastalığı, tip 2 diyabet, obezite ve diğer hastalıkların riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir.

  • Yeterli protein yiyin

Yeterli protein yemek, optimal sağlık için hayati önem taşır. Bu besin özellikle kilo vermek için önemlidir. Yüksek protein alımı metabolizmayı önemli ölçüde hızlandırır ve daha az kaloriyi otomatik olarak tüketecek kadar tok hissetmeyi sağlar. Ayrıca gece geç saatte yeme isteğini azaltır. Yeterli protein almak, kan şekeri ve kan basıncı seviyelerini de düşürür.

  • Sigara ve alkolden uzak durun

Sigara içmek ve alkol kullanmak birçok hastalığa davetiye çıkarır. Bu maddelerin sağlıklı beslenmede yeri yoktur.

  • Sızma zeytinyağı kullanın

Sızma zeytinyağı, en sağlıklı bitkisel yağlardan biridir. Kalp sağlığına faydalıdır. Çünkü sızma zeytinyağı tüketen insanların kalp krizi ve felçten ölme riski çok daha düşüktür.

  • Şeker tüketimini en aza indirin

Şeker, insan metabolizmasına büyük zarar verir. Yüksek şeker alımı, obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve birçok kanser türü dahil olmak üzere çok sayıda rahatsızlığa neden olabilir.

  • Rafine karbonhidrat yemeyin

Tüm karbonhidratlar aynı değildir. Doğal gıdalardan elde edilen kompleks karbonhidratlar sağlıklıdır. Rafine karbonhidratların ise lifleri çıkarılır yani yüksek oranda işlenir. Besin bakımından fakir olan bu yiyecekleri yemek sağlığa zarar verir.

  • Yapay trans yağlardan uzak durun

Yapay trans yağlar, iltihaplanma ve kalp hastalığına neden olabilen zararlı, insan yapımı yağlardır. Trans yağların sağlığa çok zararlı olduğu bilinmektedir. Gıdalardaki kullanımı yasaklanmış ya da en aza indirgenmiş olsa da, hala tükettiğimiz bazı yiyeceklerde bulunmaktadır. Özellikle de işlenmiş gıdalar olan abur cuburlarda.

  • Yemeklerde ot ve baharatlar kullanın

Son derece sağlıklı birçok bitki ve baharat vardır. Örneğin, zencefil ve zerdeçalın güçlü anti-inflamatuar ve antioksidan etkileri vardır. Güçlü faydaları nedeniyle, yemeklerinizde oldukça geniş yelpazede ot ve baharat kullanmaya çalışın.

  • Yediklerinizi izleyin

Gün içinde ne yediğinizi, ne kadar yediğinizi takip edin ve mümkünse kalorilerini hesaplayın. Yeterli protein, lif ve mikro besin almak, aşırı yemenin önüne geçmek için önemli bir takiptir. Araştırmalar, yiyecek alımını takip eden kişilerin kilo verme konusunda daha başarılı olduklarını ortaya koyuyor.

  • Aşırı karın yağından kurtulun

Göbek yağı zararlıdır. Organların çevresinde birikir ve metabolik hastalıklarla güçlü bir şekilde bağlantılıdır. Bu nedenle bel ölçüsü, sağlığın güçlü bir işaretidir. Karbonhidratları kesmek ve daha fazla protein ve lif yemek, karın yağından kurtulmanın mükemmel yoludur.

  • Diyet yapmayın

Diyetler, uzun vadede etkisizdir. Hatta bıraktıktan sonra kilo almayan yok gibidir. Diyet yapmak yerine, daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyin. Vücudunuzu mahrum etmek yerine sağlıklı beslemeye odaklanın.

Sağlıklı Yiyecekler Nelerdir?

Sağlıklı yiyeceklerin azaldığı, işlenmiş gıdaların sağlıklı yiyeceklerin yerini aldığı günümüz modern beslenme düzeninde, obezitedeki ve farklı hastalıklardaki hızlı yükselişin tesadüf olmadığı bir gerçek. Çünkü işlenmiş gıdalar yüksek kalorilidir, besin maddeleri bakımından düşüktür ve birçok hastalık riskini arttırır.

Öte yandan, doğal gıdalar, sağlıklı yiyeceklerdendir. Hastalıkların riskini azaltarak, kilo vermeye yardımcı olurlar. Bu nedenle sağlıklı beslenmenin temelini oluştururlar. Şimdi sağlıklı beslenmenin temelini oluşturan sağlıklı yiyeceklerin listesine göz atalım.

  • Ispanak

Ispanak, etkileyici besin profili sayesinde en sağlıklı sebzelerden biridir. Bir fincan (30 gram) çiğ ıspanak günlük A vitamini ihtiyacının % 56’sını karşılar ve sadece 7 kaloridir. Ayrıca kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olan çok sayıda antioksidan içerir. 

  • Elma

Elma lif, C vitamini ve çok sayıda antioksidan içerir. Tok tutan bir meyve olan elma, öğün aralarında karnınız acıktığında mükemmel bir atıştırmalıktır.

  • Karides 

Karides, yengeç ve ıstakoz gibi kabuklu bir deniz hayvanıdır. Yağ ve kalori açısından düşük, ancak protein açısından zengindir. Ayrıca selenyum ve B12 vitamininin iyi bir kaynağıdır.

  • Hindistan cevizi yağı 

Hindistan cevizi yağı doymuş bir yağdır. Ancak MCT’ler içerir ve zeytinyağına benzer sağlık etkileri vardır. Kalp sağlığına faydalıdır ve ölçülü tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olur.

  • Havuç

Havuç, A vitamini ile doludur. 128 gramı günlük ihtiyacın % 428’ini karşılar. Bu kök sebze, kendisine canlı turuncu rengini veren ve kanseri önleyen bir antioksidan olan beta-karoten içerir. Havuç yemek, sigara içenlerde akciğer kanseri riskini azaltır. Aynı zamanda C vitamini, K vitamini ve potasyum bakımından da yüksektir. Bu nedenle en sağlıklı yiyeceklerden biridir.

  • Avokado 

Avokado, diğer birçok meyveden farklıdır, çünkü çok miktarda sağlıklı yağ içerir. Kremsi dokusu ile lif, potasyum ve C vitamini bakımından zengindir. 

  • Ton balığı 

Ton balığı, yağ ve kalori bakımından düşük ve protein açısından zengindir. Protein yemek birçok sağlık faydası ile birlikte tok tutarak zayıflamaya yardımcı olur.

  • Patates 

Patates potasyum içerir. C vitamini gibi hemen hemen her türlü besinden biraz bulunur. Kabukları ile birlikte iyi bir lif kaynağıdır. Patates yüksek miktarda su içerir. Yoğun bir yiyecektir. Bu nedenle tok hissettirir ve kilo vermeye yardımcı olur.

  • Brokoli

Brokoli, turpgil ailesine ait yararlı sebzelerdendir. Glukosinolat olarak bilinen kükürt içeren bir bitki bileşiği ve ayrıca glukozinolatın bir yan ürünü olan sülforafan bakımından zengindir. Sülforafan, kansere karşı koruyucu bir etki gösterdiği için önemlidir. Brokoli yemek, diğer kronik hastalıkları önlemeye de yardımcı olur. Bir fincan (91 gram) ham brokoli günlük K vitamini ihtiyacının % 116’sı, günlük C vitamini ihtiyacının % 135’ini karşılar. İyi bir folat, manganez ve potasyum kaynağıdır.

  • Muz 

Muz iyi bir potasyum kaynağıdır. Ayrıca B6 vitamini ve lif bakımından zengindir.

  • Esmer pirinç 

Esmer pirinç, yeterli miktarda lif, B1 vitamini ve magnezyum ile beyaz pirinçten daha besleyicidir.

  • Sarımsak

Sarımsak, tıbbi bitki olarak uzun bir geçmişe sahiptir. Kökleri eski Çin ve Mısır’a kadar uzanır ve sağlıklı yiyeceklerdendir. Sarımsağın ana bileşeni, çeşitli sağlık yararlarından sorumlu bitki bileşiği olan allisindir. Sarımsak kan şekerini düzenler ve kalp sağlığına faydalıdır. Çünkü hem kötü kolesterolü hem de trigliseritleri düşürür.

  • Yaban mersini 

Yaban mersini hem lezzetlidir, hem de antioksidan bakımından yüksektir.

  • Yulaf 

Yulaf, beta glukan adı verilen besinler ve güçlü lifler sağlar. Glukanlar, kolesterolü düşürmeye ve bağırsaktaki faydalı bakterileri beslemeye yardımcı olur.

  • Elma sirkesi 

Elma sirkesi, yemeklerle birlikte tüketildiğinde yemek sonrası kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. 

  • Brüksel lahanası

Brokoli gibi, Brüksel lahanası da turpgil sebze grubuna dahildir. Hücreleri koruyan bir antioksidan olan kaempferol içerir. Kanser riskini azaltır. Besleyiciliği yoğun bir sebzedir. Her porsiyon, K vitamini, A vitamini, C vitamini, folat, manganez ve potasyum gibi birçok vitamin ve mineral bakımından yüksektir.

  • Portakal

 Portakal, C vitamininin iyi bir kaynağıdır. Ayrıca lif ve antioksidan bakımından yüksektir.

  • Kinoa 

Kinoa, lif ve magnezyum gibi besin değeri yüksek lezzetli bir tahıldır. Aynı zamanda mükemmel bir bitki bazlı protein kaynağıdır.

  • Bitter çikolata 

Bitter çikolata, kolesterolü yönetmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olan flavonoidler olarak bilinen antioksidanlar içerir. 

  • Bezelye

Bezelye inanılmaz derecede besleyici sağlıklı yiyeceklerden biridir. Bir fincan (160 gram pişmiş bezelye) 9 gram lif, 9 gram protein, A, C ve K vitamini ile riboflavin, tiamin, niasin ve folat içerir. Lif açısından yüksek olduğundan, bezelye bağırsağımızdaki faydalı bakterileri artırır. Düzenli bağırsak hareketlerini teşvik ederek sindirim sağlığını destekler. Kanser önleyici bir bitki bileşiği olan saponinler bakımından zengindir.

Çilek neye iyi gelir

  • Çilek 

Çilek oldukça besleyicidir. Hem karbonhidrat hem de kalori bakımından düşüktür. C vitamini, lif ve manganez sağlar.

Diğer sağlıklı meyveler arasında kiraz, üzüm, greyfurt, kivi, limon, mango, kavun, zeytin, şeftali, armut, ananas, erik ve ahududu bulunur.

  • Yeşil fasulye 

Bir besin deposu olarak düşünebileceğimiz yeşil fasulye, A, C ve K vitamini kaynağıdır. Kanserle mücadele eder ve kalp sağlığına faydalıdır. 

  • Zencefil

Zencefil kökü, sebze yemeklerinden tatlılara kadar her şeyin ana bileşeni olarak kullanılan sağlıklı yiyeceklerden biridir. İltihap ve gut gibi inflamasyonla ilgili bozuklukların tedavisine yardımcı olabilecek güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Şeker hastalığına faydalıdır. Çünkü kan şekeri seviyesini düşürür.

  • Yumurta

Yumurta oldukça besleyicidir. Tam bir protein kaynağıdır. Proteini daha çok beyazında bulunur. Sarısında daha az protein bulunsa da önemli vitamin ve mineraller sağlar.

  • Barbunya 

Barbunya fasulyesi lif ve çeşitli vitamin ve mineraller içerir. Bitkisel protein içeren barbunya kemikleri güçlendirir, kanseri önler ve kalbi korur.

  • Kuşkonmaz

Kuşkonmaz çeşitli vitamin ve mineraller bakımından zengin olan bir sebzedir. Yarım bardak kuşkonmaz (90 gram) günlük folat ihtiyacının üçte birini sağlar. Bu miktar ayrıca bol miktarda selenyum, K vitamini, tiamin ve riboflavin içerir. Kuşkonmaz gibi kaynaklardan yeterli folat almak hastalığa karşı koruma sağlar ve gebelik sırasında doğum kusurlarını önler. Kuşkonmaz metabolik fonksiyonu destekler ve toksisiteye karşı koruyarak karaciğere fayda sağlar.

  • Tavuk göğsü 

Tavuk göğsü, yağ ve kalori açısından düşük, ancak protein açısından yüksektir. Birçok besini yüksek miktarda içerir.

  • Kuzu ve koyun eti 

Koyun ve kuzu genellikle otla beslenir. Bu nedenler etleri, omega-6’ya kıyasla omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir.

  • Mercimek 

Mercimek sevilen baklagillerden biridir. Lif oranı yüksektir ve iyi bir bitki bazlı protein kaynağıdır.

  • Mor lahana

Mor lahana zengin antioksidan içeriğine sahip olduğundan dolayı sağlıklı yiyeceklerdendir. Bir fincan (89 gram) çiğ mor lahana, 2 gram lifin yanı sıra günlük C vitamini ihtiyacının % 85’ini sağlar. Mor lahana, farklı renklere ve bir dizi sağlık yararına katkıda bulunan antosiyaninler bakımından zengindir.

  • Badem 

Badem, E vitamini, antioksidanlar, magnezyum ve lif içeren bir kuruyemiştir. Bağırsak mikrobiyotasını geliştirir, strese iyi gelir, kalp atış hızını yönetir ve cilt yaşlanmasını önler. 

  • Fıstık 

Yer fıstığı lezzetlidir. Besin maddeleri ve antioksidanlar bakımından zengindir. Ölçülü tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur ve kan basıncını düzenler

  • Tatlı patates

Kök sebze olarak sınıflandırılan tatlı patates, canlı portakal rengi ve etkileyici sağlık yararları ile öne çıkan faydalı yiyeceklerdendir. Bir orta boy tatlı patates, 4 gram lif, 2 gram protein ve iyi miktarda C vitamini, B6 vitamini, potasyum ve manganez içerir. Ayrıca, beta-karoten adı verilen A vitamininin yüksek bir miktarını sağlar.  Beta-karoten tüketimi, akciğer ve meme kanseri de dahil olmak üzere bazı kanser türlerinin riskinde belirgin bir düşüş sağlar. Kan kolesterol düzeylerini azaltır.

  • Chia tohumu 

Chia tohumu besleyiciliği yoğun bir tohumdur. 28 gram chia tohumu, 11 gram lif ve önemli miktarlarda magnezyum, manganez, kalsiyum ve diğer çeşitli besinleri sağlar.

  • Peynir 

Bir dilim peynir, yaklaşık olarak bir bardak (240 ml) sütle aynı miktarda besin sağlar. Aynı zamanda protein içeriği yüksek bir gıda olarak etin yerini alabilir. Ancak yağ oranı da yüksektir.

  • Kara lahana

Kara lahana, çok besleyici ve bir sağlıklı sebzedir. Bir fincan (190 gram) pişmiş kara lahana, 5 gram lif, 4 gram protein ve günlük kalsiyum ihtiyacının % 27’sini içerir. Kara lahana, en iyi kalsiyum kaynaklarından biridir. Bitki kaynaklarından yeterli miktarda kalsiyum almak, kemik sağlığını geliştirir ve osteoporoz riskini azaltır. Kara lahana  antioksidanlar bakımından da yüksektir ve bazı hastalıkların oluşum riskini azaltır.

  • Ceviz 

Ceviz, lif ve çeşitli vitamin ve mineraller açısından oldukça besleyicidir. Omega-3 yağları açısından zengin olan ceviz, kalp hastalığı ve kanseri önlerken, kalp sağlığını geliştirir.

  • Süt

Vitaminler, mineraller, protein ve kalsiyum kaynağıdır. Süt içenlerin kalp hastalığı riski daha düşüktür. Ayrıca kanser riskini düşürür.

  • Şalgam

Şalgam her fincanda (135 gram) 5 gram lif sağlar. Ayrıca fincan başına günlük değerin % 140’ını sağlayan, C vitamini içerir. Çalışmalar, şalgamın antioksidan içeriğinin, iltihaplanma ve şeker hastalığına karşı güçlü bir araç olduğunu gösteriyor. Kan şekerini de düşürüyor.

  • Somon

Somon, lezzetli bir balık olmakla birlikte protein ve omega-3 yağ asitleri içeriği ile besin değeri yüksek yağlı bir balıktır. Ayrıca D vitamini içerir.

  • Yoğurt 

Yoğurt, canlı bakterilerin eklenmesiyle fermente edilen sütten yapılır. Sütle aynı sağlık etkilerine sahiptir ancak canlı kültürler içeren yoğurt, dost probiyotik bakteriler nedeniyle daha fazla yarar sağlar.

  • Pazı

Pazı düşük kalorilidir ancak birçok önemli vitamin ve mineral açısından yüksek olduğundan sağlıklı sebzeler arasında yer alır. Bir fincan (36 gram) sadece 7 kaloridir ve 1 gram lif, 1 gram protein ve A, C ve K vitaminleri, manganez ve magnezyumdan oluşmaktadır. Pazı, diyabetin neden olduğu hasarı önlemek gibi eşsiz yeteneğe sahiptir. Antioksidan içeriği ile karaciğer ve böbrekleri diyabetin olumsuz etkilerinden korur.

  • Kabuklu deniz ürünleri 

Kabuklu deniz ürünleri besleyiciliği yoğun ve lezzetli ürünlerdir. Bunları düzenli olarak yemek, bağışıklığı güçlendirir, kilo vermeye yardımcı olur, beyin ve kalp sağlığına faydalıdır.

  • Sızma zeytinyağı 

Sızma zeytinyağı en sağlıklı bitkisel yağlardan biridir. Kalp için sağlıklı olan tekli doymamış yağlar içerir. Güçlü sağlık yararları olan antioksidanlar açısından yüksektir.

Özetlemek gerekirse;

Sağlıklı beslenme her türlü doğal besinin yendiği yeterli ve dengeli beslenmedir. Sağlıklı beslenen kişiler doğal ve işlenmemiş gıdalar yer. Bu yiyeceklerin sağlığa pek çok faydası vardır. Kronik hastalıkları önler, kan şekerini dengede tutar, trigliseridi düşürür ve bağırsaklara faydalıdır.

Siz de sağlıklı beslenmenin kapılarını aralamak istiyorsanız, yukarıda sayılan sağlıklı beslenme ipuçlarına uyun ve sağlıklı yiyecekler yiyin.

Kaynakça: 1, 2, 3

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir