Sağlıklı Yaşam Nedir? Sağlıklı Yaşamın Püf Noktaları

“Sağlık zenginliktir.” Ne kadar zengin olursak olalım, sağlıklı olmazsak, zenginliğimizin hükmünü sürecek huzura erişemeyiz.

Küreselleşme ve kentleşme ile gelişmiş ülkelerde olduğu gibi gelişmekte olan ülkelerde de mortalite (ölüm oranı), morbidite (tıbbi komplikasyonları olan kişilerin yüzdesi) ve bulaşıcı olmayan hastalık oranları artmaktadır. Bunun olası nedeni uygunsuz bir yaşam tarzı ve sağlığa gereken önemi vermemektedir.

“Sağlık için nelere dikkat etmek gerekir?” İşte “sağlıklı yaşamın püf noktaları”

Sağlıklı Yaşam için Yapılması Gerekenler

Dengeli beslenin

Yeterli miktarda yemek, sağlıklı olduğunuz anlamına gelmez. Doğru yiyecekleri seçmeli ve bu yiyecekleri öğünlerinize dengeli bir şekilde yerleştirmelisiniz.

Günlük beslenmeniz için proteinler, mineraller, demir, vitaminler, kalsiyum, karbonhidratlar ve yağ (sağlıklı yağlar) kullanmak gerekir. Tabağınızda, dengeli beslenmek için tam tahıllar, bakliyat, süt ve süt ürünleri gibi temel gıda grupları ile birlikte, et, balık, tavuk, yumurta, sebze ve meyveler gibi doğal gıdalar bulunmalıdır.

Yediklerinize dikkat edin

Sağlıksız yağlardan ve kalorisi yüksek, doymuş yağ içeren işlenmiş gıdalardan uzak durun. Bu tip yiyecekler, sağlığa yavaş yavaş zarar vererek kilo alımı, kalp hastalığı ve yüksek kolesterol seviyelerine yol açar. Çocukluk çağı obezitesinin ana nedeni abur cubur yemektir.

Lif, vitamin ve mineral bakımından zengin mevsim meyveleri yiyin. Lezzetli tatlılardan tamamen vazgeçmek zorunda değilsiniz. Kontrollü olmak kaydıyla tatlı da yiyebilirsiniz.

Düzenli kahvaltı yapın

İyi bir kahvaltı yapmak, metabolizmayı başlatmak için önemlidir. Uygun besinlerle kahvaltı yapan kişilerin günün geri kalanında toplam kalori alımının azaldığı görülmektedir.

Kilo vermek için kahvaltıyı atlamak, gençler arasında moda haline geldi. Ancak bu alışkanlık, sağlıkla ilgili istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Kepekli tahıllar, mevsim sebzeleri ve bir protein kaynağı ve sağlıklı yağlar ile kahvaltı daima günün en sağlıklı yemeği olmalıdır.

Bol sıvı için

Her gün en az 8-10 bardak su için. Su, sadece toksinleri vücuttan temizlemekle kalmaz aynı zamanda cildi parlak ve sağlıklı tutar. Hidrasyon seviyenizi korumak için sık aralıklarla başka sağlıklı içecekler de tüketebilirsiniz.

Gece yemeyin

Gece vardiyalı çalışanlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, gece öğünleri obezite ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bir çalışma, gece öğünlerinin öğleden sonra öğünlerine kıyasla düşük termojenik etkilere sahip olduğunu ve bu durumun kilo alımına neden olduğunu göstermiştir.

Ayrıca, gece yemenin, sabahları yemeye göre daha az doyurucu olduğu bulunmuştur. Gece geç saatte atıştırmak, hazımsızlığa neden olabilir ve bu da uyku kalitesini düşürür.

Daha az tuz kullanın

Artan kan basıncına yol açabileceği ve kardiyovasküler sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğinden dolayı, tuz tüketimini azaltın.

Sodyum alımını günde 2.300 mg (günde 1 çay kaşığı veya daha az) ile sınırlamak gerekir.

Yiyeceklerin besin etiketlerini kontrol edin

Besin etiketlerini kontrol etmek ve anlamak, günlük olarak hangi besinleri yiyeceğinizi takip etmek için önemlidir. Paketlenmiş gıdalardaki doymuş yağ, trans yağ, şeker ve tuz miktarlarını kontrol etmek ve yiyeceklerinizi bu bileşenlerin değerlerine göre seçmek gerekir.

Hijyene dikkat

Enfeksiyonları önlemek için, genel hijyen kurallarına uymak önemlidir. Yemek hazırlamadan veya yemekten önce ellerinizi yıkamak için daima el dezenfektanları veya sabun kullanın.

Egzersiz yapın

Egzersiz bir zorunluluktur. Yürüyüş veya koşu gibi aerobik egzersizler, kalp atış hızını düzenlemeye yardımcı olarak, gün boyunca daha fazla enerji sağlar. 

Fiziksel egzersiz, sağlıklı kalmanın ve enerjiyi optimum seviyede tutmanın etkili bir yoludur. Günde en az 30 dakika egzersiz yapmak, sizi uzun vadede sağlıklı tutmak için yeterlidir.

Birçok çalışmaya göre fiziksel aktivite, uzun ömürlülük sağlayarak, mortalite riskini azaltmıştır. Hoşunuza giden bir egzersiz tercih ederseniz, uzun vadede yapmanız kolaylaşacaktır.

Uzun süre oturmayın

İster evinizde, ister ofisinizde, ister başka bir yerde olun, uzun saatler boyunca, hareketsiz oturmak, metabolizmayı yavaşlatabilir ve kasları zayıflatabilir.

Her iki saatte bir kalkın ve hareket edin. Kaslarınızı zaman zaman gerin.

Sağlıklı vücut ağırlığını koruyun

Obez ya da aşırı kilolu olmak, diyabet, kalp hastalıkları ve kanser gibi çok çeşitli hastalıkların riskini artırır.

Aşırı vücut yağı ihtiyaç olandan fazla yemekten kaynaklanır. Fiziksel aktivite, enerjiyi harcamaya yardımcı olur ve iyi hissetmenizi sağlar. Durum oldukça basit; Kilo alırsanız daha az yiyin ve daha aktif olun!

Stresi yönetin

Stresin sessiz katil olduğu söylenir. Yani sağlık ve refah üzerinde derin bir olumsuz etkisi vardır. Sağlıklı kalmak için stresi yönetmek gerekiyor. Meditasyon, kitap okuma, yemek pişirme, dans etme, gülme, oynama, egzersiz yapma gibi stres giderici taktikler kullanılabilir.

Yoga yapın

Yoga genel zihin ve vücut gelişimine yardımcı olur. Hem zihinsel hem de fiziksel olarak sağlıklı tutar. Araştırmalar, haftada en az 30 dakika yoga yapan kişilerin daha az kilo aldıklarını bulmuştur.

Kaliteli uyuyun

Her gece en az 8 saat uyuyun. Uyku, zihni rahatlatır ve sizi sağlıklı tutar. Yeterli uyku, üretkenlik seviyesini artırır ve görevlerinizi daha hızlı gerçekleştirmenize yardımcı olur.

Minimum 7-8 saat kaliteli uyku, bağışıklığı güçlendirir, metabolizmayı hızlandırır ve bilişsel gelişime yardımcı olur.

Uykusuzluk, obezite, kalp hastalığı, enfeksiyon ve yüksek tansiyon riskini artırır. Bu nedenle, sağlıklı ve formda kalmak için huzurlu bir uyku çok önemlidir.

Erken kalkın ve gününüzü planlayın

Erken uyanmanın en avantajlı yanı, stres seviyelerini azaltmaktır. Erken kalktığınızda, acele etme ihtiyacı ortadan kalkar, gevşemek ve güne başlamadan önce plan yapmak için zamanınız olur. 

Sigara içmeyin

Sigara içmek er ya da geç sağlığınızı mahveder. İstatistiklere göre, sigara içmek, en önemli ölüm nedenlerinden biridir. Kanser, akciğer hastalıkları ve kalp problemlerinin mortalite oranlarını artırır.

Alkol kullanmayın

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, dünya genelinde aşırı alkol kullanımı nedeniyle 3 milyon ölüm meydana gelmektedir; bunların % 13,5’i 20-39 yaş grubundadır.

Zor bir günün ardından alkol sizi rahatlatabilir ancak sigara içmek kadar tehlikelidir. Sık sık içmek, davranışlarınızı değiştirir, zihinsel yönelimi, hafızanızı ve konsantrasyonunuzu etkileyebilir ve karaciğerinize zarar verir.

Olumsuz düşüncelerden uzaklaşın

Olumsuz düşünme, insanlık tarafından bilinen en zehirli ilaçtır. Talihsizlik ise, olumsuz düşünen kişinin bunu yaptığını bilmemesidir.

İyimser bir tutum geliştirmek hayatınızı inanılmaz şekillerde değiştirebilir. Olumlu düşünen insanlar, yaşlı yetişkinler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre sağlıklı bir yaşam sürmektedir.

Çünkü olumlu düşünen insanlar, hayata daha parlak bir perspektiften bakarlar. Düşünme biçimleri, davranışları ve yaşam tarzları, bunların hepsi hayatlarını olumlu yönde etkilemektedir.

Sosyal ilişkilerinize dikkat edin

Sosyal ilişkiler sadece zihinsel sağlığınız için değil, aynı zamanda fiziksel sağlığınız için de son derece önemlidir. Araştırmalar, yakın arkadaşları ve aileleri olan kişilerin, olmayanlardan daha sağlıklı ve daha uzun yaşadıklarını göstermektedir.

Kendinizi sevin

Bir insanın kendini sevmesi, sağlıklı bir yaşam sürmenin önemli bir parçasıdır. Olumlu bir imajınız olduğunda, doğal olarak görünümünüze ve sağlığınıza ağırlık verirsiniz. 

Hayatınızın bir amacı olsun

Mavi Bölgeler, dünyanın en uzun ve sağlıklı yaşamlarının sürdürüldüğü bölgelerdir. Bu bölgelerin bazı ortak özellikleri vardır ve önemli özelliklerinden biri de bir amaca sahip olmalarıdır. Okinawalılar buna ikigai adını vermektedir. Hayatta amacı olan insanlar daha sağlıklıdır.

Sonuç olarak;

Sağlığımız bizim servetimizdir. Özellikle yoğun programı olanlar için sağlığa dikkat etmek zor olabilir ancak önemlidir. 

Küçük düzenlemeler, büyük fark yaratır. Her gün küçük değişiklikler yaparak başlayın. Yaşam tarzınızı değiştirin, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürün.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir