Anasayfa » Ayurvedik Mucize: Triphala Nedir? Triphala Faydaları Neler?

Ayurvedik Mucize: Triphala Nedir? Triphala Faydaları Neler?

Triphala kelimesi ilk duyduğunuzda size bir şey ifade etmemiş olabilir. Ama bir Hintliye sorarsanız, mucize bir ilaç olduğunu söyleyecektir. Triphala Ayurveda’da 1000 yıldan daha uzun süredir birçok soruna çare bulmak için kullanılmaktadır. Ayurveda Hindistan’da alternatif tıbba verilen isimdir.

triphala nedir
Triphala nedir?

Triphala bitkisel bir karışımdır. Hindistan’a özgü üç tıbbi bitkiden oluşur. Birçok rahatsızlığın tedavisini destekleyen antienflamatuar ve antioksidan özelliğe sahip olması nedeniyle tüm dünyanın dikkatini üzerine çekmiş olan triphala kullanımı dünya genelinde giderek artmaktadır. 

Bu mucize karışım ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenmek için doğru adrestesiniz. Triphala ile ilgili bilmek isteyeceğiniz her şeyi – faydaları, zararları, kullanımı, zayıflamaya etkisi – ayrıntılarıyla anlatacağım.

Triphala Nedir?

Sanskritçe iki kelimenin birleşimi olan triphala; üç anlamına gelen Tri ve meyve anlamına gelen Phala. Kurutulmuş toz halindeki üç meyvenin karışımı olduğu anlamına gelir. Bunlar arasında bibhitaki, amalaki ve haritaki bulunur.

Triphala Ayurveda tıbbında antik çağlardan beri mide hastalıklarından tutun da dişle ilgili sorunlara kadar pek çok rahatsızlık için doğal bir tedavi olarak kullanılmıştır. Triphala karışımını oluşturan meyveler, Hindistan’a özgüdür. Kuru ve toz haline getirilerek karıştırılan ve triphalada kullanılan meyveler şunlardır;

  • Amla (Emblaica officinalis)

Hint bektaşi üzümü olarak bilinen amla, Hindistan’da bilinen en eski meyvelerden biridir. Ekşi bir tadı ve lifli bir dokusu vardır. C vitamini, amino asitler ve diğer bazı mineralleri yüksek oranda içerir. Ayrıca fenoller, taninler, fillumbelik asit, rutin, curcuminoidler ve emblikol gibi güçlü bitki bileşiklerine sahiptir. Ayurvedik tıpta kabızlığı gidermek için kullanılır. Ayrıca kanseri önlediği de bilinmektedir.

  • Bibhitaki (Terminalia bellirica)

Terminalia bellirica, Güneydoğu Asya’da yetişen bir ağaçtır. Ağacın meyvesi Ayurveda’da bakteriyel ve viral enfeksiyonlar gibi rahatsızlıkların tedavisi için kullanılır ve “Bibhitaki” olarak bilinir. Bibhitaki, Ayurvedik tıpta şeker hastalığını ve kan şekeri bozukluğunu tedavi etmek için kullanılır. 

  • Haritaki (Terminalia chebula)

Terminalia chebula Ortadoğu, Hindistan, Çin ve Tayland’da yetişen şifalı bir bitkidir. Bu bitki Ayurveda’da “Haritaki” olarak bilinir. Haritaki, Ayurveda’da “ilaçların kralı” olarak anılır. Çok eski zamanlardan beri kalp hastalığı, astım, ülser ve mide rahatsızlıkları gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır.

Triphala Faydaları Nelerdir?

1)Hastalık riskini azaltır

Triphala C vitamini, flavonoidler, polifenoller, taninler ve saponinler gibi antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, hücrelere zarar veren ve kronik hastalığa neden olan serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresi engeller. Triphalada bulunan antioksidanlar kalp hastalığı, bazı kanserler, şeker hastalığı ve erken yaşlanma riskini azaltır.

  Ayak Şişmesine Ne İyi Gelir? Doğal ve Bitkisel Tedavi

2)Bazı kanser türlerinden korur

Triphala ile ilgili yapılan çalışmalar bazı kanser türlerinden koruduğunu göstermiştir. Örneğin; lenfomanın yanı sıra mide ve pankreas kanseri hücrelerinin büyümesini engeller. Bu bitkisel ilaç aynı zamanda test tüpü çalışmalarında kolon ve prostat kanseri hücresi ölümünü de tetiklemiştir.

3)Diş hastalıklarından korur

Triphala diş sağlığı için oldukça faydalıdır. Dişlerde oluşabilecek boşluklara ve iltihaba neden olan plak oluşumunu önler. Dişlerde meydana gelebilecek bir mantar enfeksiyonu, triphala ile yapılan gargara ile giderilir.

4)Doğal bir müshildir

Triphala kabızlığı gideren doğal bir müshil görevi görür. Kabızlık nedeniyle oluşabilecek karın ağrısını ve gaz sıklığını azaltır. Bağırsak hareketlerini geliştirir.

5)Tip 2 diyabeti iyileştirir

Triphala, hipoglisemik özelliklere sahiptir. Yani hücreler tarafından insülin alımını kolaylaştırır. Böylece kan şekeri seviyesinin düşmesini sağlar. Triphala karışımında bulunan amla, diyabetin önlenmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olabilecek antidiyabetik özelliklere sahiptir.

6)Mide ülserini azaltır

Triphala, mide mukozasını güçlendirerek ve bağırsaktaki serbest radikal temizleyici enzimleri geri yükleyerek mide ülserini iyileştirir.

7)Sindirimi iyileştirir

Triphalanın müshil etkisi olduğunu belirtmiştik. Bu nedenle bağırsak hareketlerini uyarır. Ayrıca bağırsak iltihabını azaltır. Sindirim sorunları olan kişiler yatmadan önce bir kaşık triphala içebilir. Ayrıca şişkinlik, mide bulantısı ve ishale elveda demek için sabahın erken saatlerinde aç karnına bol su ile bir kaşık alabilirsiniz.

8)Stres ve kaygıyı azaltır

Triphala, stres ve anksiyete ile ilgili rahatsızlıkların tedavisini destekleyen stres azaltıcı özelliklere sahiptir.

9)Bağışıklığı güçlendirir

Triphala, bağışıklığı güçlendirebilecek C vitamini açısından zengindir. Ayrıca, bağışıklığı iyileştiren sindirim ve mide sisteminin temizlenmesine de yardımcı olur.

10) Göz sağlığına faydalıdır

Triphala, gözlerin sağlıklı ve keskin görmesini sağlayan güçlü bir göz toniğidir. Kataraktı önler. Triphalayı ağızdan tüketebilir veya herhangi bir göz enfeksiyonundan kurtulmak için göz yıkama olarak kullanabilirsiniz.

Triphala göz damlaları, kuru ve tahriş olmuş gözler, aşırı gözyaşı salgılanması ve ışık veya parlama hassasiyeti gibi “bilgisayar görme sendromu” semptomlarının azaltılmasına yardımcı olur. Yaklaşık 1-2 kaşık triphala tozunu gece boyunca ılık suda bekletebilirsiniz. Sabah ıslattığınız karışımı süzün ve gözlerinizi temizlemek için kullanın.

11) Artrit ve gut hastalarını rahatlatır

Triphala, eklem ağrısı, artrit ve gutta rahatlama sağlayabilecek anti-inflamatuar özellik gösterir. Kemikleri güçlendirmeye ve iltihaplanmadan sorumlu olan fazla ürik asidi temizlemeye yardımcı olur. Triphala çalışmalarda artritli sıçanlarda kıkırdak ve kemik bozulmasını azaltmıştır.

Triphala Cilde Faydaları

Triphalanın anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleri, bazı cilt rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olur. Kolajen oluşumunu artıran ve yara iyileşmesini destekleyen antibakteriyel bir etkiye sahiptir. Triphala ayrıca yaşlanmayı geciktirebilecek flavonoidler ve antioksidanlar açısından da zengindir. Bu bitkisel karışımın cilde faydalarını şu şekilde belirtebiliriz;

  • Cildi gençleştirir.
  • Cilde canlılık kazandırır.
  • Sivilceye neden olan bakterileri öldürür.
  • Hiperpigmentasyonu giderir.
  • Kuru ve pul pul olmuş ciltleri yumuşatır.
  • Göz altındaki koyu halkaları giderir.
  • Gözlerdeki şişliği azaltır.
  Tutku Meyvesi Nasıl Yenir? Faydaları ve Zararları
Triphala Saça Faydaları

Triphalanın saça faydalarını şu şekilde sıralayalım:

  • Saçları yumuşatarak nemi hapseder. 
  • Saç dökülmesini önler. Dökülmeyi önlemek için triphala ile suyu karıştırın. Bir tonik gibi için veya saç büyümesini teşvik etmek için topikal olarak saçınıza uygulayın.
  • Triphala, antifungal özelliklere sahip olduğu için kepek tedavisine de yardımcı olur. Triphalayı kepeği azaltma amacıyla kullanmak için, 4-5 yemek kaşığı suya iki yemek kaşığı triphala tozunu karıştırın. Oluşturduğunuz macunla kafa derisine nazikçe masaj yapın. 20-30 dakika sonra yıkayın.
Triphala Zayıflatır mı?

Triphala karışımı zayıflamayı destekler. Özellikle göbek bölgesindeki inatçı yağların yakılmasını sağlar. Bel çevresi ve kalça çevresini azaltır. Ayrıca iştahı bastırma özelliği de vardır. Triphala zayıflamak için şu şekilde kullanılabilir; 

  • Bir bardak suya iki çay kaşığı triphala tozu ekleyin ve gece boyunca bekletin. Bağırsak hareketlerini kolaylaştırmak için sabah ilk iş olarak triphala suyunu için.
  • Bir bardak suya bir yemek kaşığı triphala tozu ekleyin ve gece boyunca bekletin. Sabah bu suyu hacmi yarıya düşene kadar kaynatın. Bir süre soğumaya bırakın ve ardından için.
  • Bir bardak suya bir yemek kaşığı triphala tozu ve küçük bir çubuk tarçın ekleyin. Gece boyunca beklesin. Sabahları bu suya bir yemek kaşığı organik bal ekleyin ve bir defada için.
  • Bir bardak suyu kaynatın ve içine bir yemek kaşığı triphala tozu ekleyin. 30 saniye kaynamaya bırakın. Suyu bir bardağa dökün ve soğumaya bırakın. İçmeden önce bir yemek kaşığı keten tohumu tozu ve bir tutam limon ekleyin.

Zayıflamayı desteklemesi için saydığım bu yöntemlerden birini seçin ve uygulayın. Hepsini aynı zamanda uygulamayın.

Triphala Nasıl Kullanılır?

Triphala kapsül, toz veya sıvı gibi birçok formda bulunur. Maksimum emilim için boş karına yemekler arasında kullanmak gerekir. 

Tipik olarak, önerilen dozlar günde 500 mg’dan bir grama kadar değişir. Ancak kabızlık gibi durumları tedavi etmek için daha büyük miktarlar kullanılabilir. Büyük dozda kullanıldığında, ishal gibi sindirim semptomlarına neden olabilir. Bu nedenle daha küçük bir doz ile başlamak ve yavaş yavaş önerilen alıma kadar artırmak en iyisidir.

Triphala karışımını şu şekillerde kullanabilirsiniz;

  • Triphala kapsül ve tablet: Bu bitkisel karışımı toz halinde alamayan kişiler için kapsül ve tabletleri bulunmaktadır. Ancak bunları aşırı miktarda tüketmemeye dikkat edin.
  • Triphala çayı: Triphala çay şeklinde tüketilebilir. Bir bardak suya bir çay kaşığı triphala ekleyin ve kaynatın. Lezzet vermesi için bal ekleyin. Bu çayı günde iki ila üç kez içmek güvenlidir. Ancak aşırı içmek, bazı yan etkilere neden olabilir.
  • Triphala göz yıkama: Triphala göz sağlığını korumada faydalıdır. Bir çay kaşığını bir bardak suyla karıştırıp gece boyunca suda bekleterek triphala göz yıkama sıvısı hazırlayabilirsiniz. Bu suyu sabahları gözlerinizi yıkamak için kullanabilirsiniz.
  • Triphala yüz maskesi : Triphala cilt sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olur. Bir yemek kaşığı triphala tozunu bir miktar hindistan cevizi yağıyla karıştırıp yüzünüze uygulayabilirsiniz. Bu maskeyi 10 ila 15 dakika bekletin, ardından ılık suyla durulayın. Uyguladıktan sonra alerjik reaksiyon yaşamanız durumunda derhal doktorunuza başvurun.
  Sarımsağın Faydaları, Zararları, Besin Değeri ve Kalorisi
Triphala Zararları Nelerdir?

Bu bitkisel ilaç yüksek dozda tüketildiğinde bazı yan etkilere neden olabilir. Kan şekerini çok fazla düşürebilir, bazı ilaçlarla etkileşime girebilir ve hamile kadınlarda zararlı etkilere neden olabilir.

  • Kan şekerini çok fazla düşürebilir

Triphala diyabet ilaçlarıyla etkileşime girebilir ve kan şekeri seviyelerinde düşüşe neden olabilir. Triphala’nın iki aktif maddesi olan mentol ve sorbitol bu etkiden sorumludur.

  • Bazı ilaçlarla etkileşime girebilir

Triphalanın, karaciğer hücrelerinde bulunan bir enzim ailesi olan sitokrom P450’nin aktivitesini inhibe ettiği bulunmuştur. Bir çalışmada Triphala içeren bitkisel bir karışım verilen bir hastada iki kez depresyon nüksetmesi yaşandı. Bunu uyku bozuklukları, düşük ruh hali ve enerji azalması gibi belirtiler izledi. Hasta bitkisel ilacı almayı bıraktığında bu semptomlar düzeldi.

Triphala’nın hangi ilaçlara müdahale ettiği belli değil. Bu nedenle herhangi bir ilaç kullanıyorsanız triphala kullanmadan önce lütfen doktorunuza danışın.

Gebelik komplikasyonlarına neden olabilir

Bir rapor, triphalanın aktif maddesi olan Terminalia chebula’nın hamilelik sırasında potansiyel olarak zararlı etkilerini belirtmektedir. Bu maddenin fetüsün düşmesine neden olduğu söyleniyor. Ayrıca hamile kadınlarda mide yanmasına, kabızlığa, mide bulantısına ve ishale neden olabilir. Ancak şu anda bunu kanıtlayacak çok fazla araştırma mevcut değil.

Anekdot niteliğindeki kanıtlar triphalanın çocuklar için de uygun olmayabileceğini gösteriyor.

Sonuç olarak;

Triphala birçok hastalığa karşı popüler bir bitkisel ilaçtır ve eski bir Ayurvedik tedavi yöntemidir. Araştırmalar iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olabileceğini ve test tüpü çalışmaları da bazı kanserlere karşı koruyucu bir etki gösterdiğini ileri sürüyor.

Ayrıca aşırı plak ve diş eti iltihabı gibi kabızlık ve diş sorunları için doğal bir alternatif tedavi olarak da kullanılır. Bölgesel zayıflama sağlar.

Kaynakça: 1, 2

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir