Spirulina Nedir, Zayıflatır mı? Faydaları ve Zararları

Protein gereksinimlerinin çoğunu sağlayarak vücudu besleyen, alerjileri önleyen ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir bitkiye ihtiyacınız varsa, spirulina tam size göre!

Yazıda “spirulina ne demek”, “spirulina nedir faydaları”, “spirulina ne işe yarar”, “spirulina neye iyi gelir”, “spirulina kullanımı”, spirulina faydaları nelerdir”, “spirulina zararlı mı?”, “spirulina ile zayıflama”  konu başlıklarına değinilecektir.

Spirulina yosunu nedir?

Spirulina, protein ve besin öğeleri açısından inanılmaz derecede yüksek olan doğal bir yosun (siyanobakteri) ‘dur. İki tür siyanobakteriden elde edilir:  “Arthrospira platensis”  ve  “Arthrospira maxima”. Toprakta yetişen diğer bitkilerin aksine, hem tatlı suda hem de tuzlu suda mavi-yeşil yosun formunda yetişir. Çiftliklerde de ticari olarak yetiştirilmektedir.

Bu bitki, besin takviyelerinin yanı sıra yiyecek olarak da tüketilir. Spirulina kapsül, tablet ve toz formunda bulunur. İnsanlar tarafından tüketilmesinin yanında akuakültür, akvaryum ve tavukçuluk endüstrilerinde yem katkı maddesi olarak da kullanılır.

Spirulina yosunu, büyük oranda protein ve amino asitlerden oluşur, bu nedenle vejetaryenler için güçlü bir protein kaynağıdır. Yüksek protein ve demir içeriği, gebelik sırasında, ameliyat sonrasında ve bağışıklık sistemini güçlendirmede faydalıdır.

spirulina zararlı mı

Spirulina Faydaları Nelerdir?

Muazzam bir besin içeriğine sahip süper bir gıda olan spirulinanın yararları şöyledir; 

Alerjilerin tedavisine yardımcı olur

Araştırmaya göre, bu bitki alerjik rinit tedavisine yardımcı olur. Burun akıntısı, hapşırma, tıkanıklık ve kaşıntı gibi belirtilerin azalmasını sağlar.

Kan kolesterol seviyesini düşürür

Spirulina bitkisi, kan kolesterol seviyelerini doğal olarak düşürür ve hayati minerallerin emilimini artırır. 

Günlük tüketimi, LDL yani kötü kolesterolü düşürebilir. Kolesterolün normalleştirilmesi kilo vermede önemli bir rol oynamaktadır.

Diyabete faydalıdır

Bir çalışmada 12 haftalık süre boyunca spirulina gıda takviyesi olarak alındığında, kan yağındaki düzeylerde belirgin bir düşüş olduğu gözlemlendi. 

İnflamasyonu azaltıp kan basıncını ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu için diyabet hastaları için özellikle faydalıdır.

Kilo vermeyi sağlar

Bu yosun, beta-karoten, klorofil, yağ asidi GLA ve kilolu insanlar için özellikle yararlı diğer besin maddeleri bakımından zengindir. 

Besin takviyesi olarak kullanmak, diyette özellikle faydalıdır çünkü iştahı azaltırken sistemi temizlemek ve iyileştirmek için gereken besin maddelerini sağlar.

Spirulinanın zayıflamak için nasıl kullanılacağı detaylı şekilde yazının devamında anlatılacaktır.

Kanseri önler

Birçok çalışma, kanser gelişimini durdurabileceğini, kanser başlatma riskini azaltabileceğini ve bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini kanıtladı.

Anti-kanser özelliklerine sahip bir pigment olan “phycocyanin” bakımından zengindir. Bağışıklığı güçlendirir ve aşırı hücre bölünmesini engeller.

Bilişsel işlevi geliştirir

Folat ve B12 vitamini beynin ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasında önemli rol oynamaktadır. Bu besin maddelerinden zengin olan spirulina deniz yosunu, yaşlanma sonucu yaşanan bilişsel işlevin korunmasına yardımcı olur.

Depresyon tedavisine yardımcı olur

Beynin beslenmesini sağlayan, enerji ve kan hücrelerinin üretimini destekleyen iyi bir folik asit kaynağıdır. Bu, depresyon tedavisinde yararlı olmasını sağlar.

Göz sağlığını destekler

Araştırmalar bu yosunun gözler için faydalı olduğunu gösteriyor. Geriatrik katarakt, diyabetik retinal hasar (retinitis), nefritik retinal hasar ve retinal kan damarlarının sertleşmesi gibi göz hastalıklarının tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Ülser tedavisine yardımcı olur

Amino asitler, sistein ve yüksek kaliteli protein içeriği sayesinde gastrik ve duodenal ülserler için iyi bir tedavi seçeneğidir.

Hepatit ve siroz tedavisine yardımcıdır

Klinik raporlar, bu yosunun yağlı karaciğer, hepatit ve sirozu önlediğini ve tedavi ettiğini belirtmektedir.

Cinsel gücü artırır

Yüksek protein içeriği, diğer vitaminler, mineraller ve enzimlerin varlığı, cinsel gücü artırmak için faydalıdır.

Dişleri korur

Yüksek bir fosfor içeriğine sahiptir ve dişleri korumaya yardımcı olur.

Anti-bakteriyel özelliklere sahiptir

Kronik candida mayası çeşitli otoimmün hastalıkların semptomlarının kötüleşmesine neden olur. Spirulina hapı, midedeki sağlıklı bakterilerin çoğalmasını teşvik ederek, candidanın aşırı büyümesini kontrol altında tutar.

HIV ve AIDS tedavisi

Spirulina kullananlar, HIV ve AIDS tedavisinin yan etkilerini, etkili bir şekilde azaltır. Ayrıca, HIV ve AIDS ile bağlantılı insan bağışıklık yetersizliği virüsünü inaktif hale getirmeye yardımcı olur.

Ayrıca HIV-1, enterovirüs, sitomegalovirüs, kızamıkçık, kabakulak, grip ve herpes simpleks gibi bakteri ve virüsleri yok edebilecek anti-mikrobiyal özelliklere sahiptir. 

Aynı zamanda vücuttaki istilacı patojenleri yok eden monosit, doğal öldürücü hücre ve makrofaj üreterek bağışıklık sistemini güçlendirir.

spirulina gıda takviyesi

Spirulinanın Cilde Faydaları

Proteinler, vitaminler, mineraller ve yağlı asitlerle dolu olan spirulina cilt bakımında şu şekilde yararlıdır.

Cilt Toniği

Spirulina, hepsi cilt sağlığı için hayati önem taşıyan A vitamini, B12 vitamini, E vitamini, kalsiyum, demir ve fosfor içeriğine sahiptir. 

Düzenli olarak kullanımı, cildin genç ve canlı görünmesini sağlar. Ayrıca, vücudun metabolik atık ürünlerini ortadan kaldırarak, güçlendirerek, cildi tedavi eder.

Gözdeki koyu halkalar

Koyu halkaların ve kuru göz semptomlarının tedavisinde etkilidir. Detoks etkisi, gözlerinize enerji ve güç verir; koyu halkaları ve kuruluğu giderir.

Yaşlanma belirtilerini azaltır

Bu yosun, anti-aging etkileri ile bilinen tirozin, E vitamini veya tokoferol ve selenyum içerir. Tirozin cilt hücrelerinin yaşlanmasını yavaşlatır. İçindeki antioksidanlar cildin yaşlanmasından sorumlu olan serbest radikalleri yok eder.

Cildi toksinlerden arındırır

Spirulina cildin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olan hücre döngüsünü kolaylaştırır. Serbest radikalleri yok eder ve cilt metabolizmasını güçlendirmek için ciltteki toksinleri ortadan kaldırır.

Tırnak sağlığı

Bu yosunun düzenli kullanımı, tırnak sorunlarını tedavi eder. Spirulina protein oranı çok yüksektir, bu nedenle yaklaşık 4 hafta boyunca tüketmek tırnak sorunlarını iyileştirir.

Spirulinanın Saça Faydaları

Bu yosun, saçın uzamasını sağlar. Kelliğe neden olan saç dökülmeleriyle mücadele etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Amino asitler, esansiyel yağ asitleri, A vitamini ve beta karoten içerir; bunların hepsi saçlar için mükemmeldir.

Saçın uzamasını hızlandırır

Spirulina tozunun dış kullanımı saçın uzamasını hızlandırabilir. Tüketimin yanı sıra, bu yosunlar şampuan ve kür işlemlerinde kullanılan bir bileşendir. Aynı zamanda saçların yeniden çıkmasına yardımcı olur.

Saç dökülmesi tedavisi

Alopesi, saç dökülmesi ile karakterize otoimmün bir hastalıktır. Bu, kadınlarda bile kellik oluşmasına neden olabilir. Toz spirulina, saç dökülmesini engellemek ve saçın yenilenmesini kolaylaştırmak için alternatif bir ilaç olarak işlev görür.

Kepek tedavisi

Spirulina antioksidan bir bileşik gibi davranır ve 4 hafta süreyle kullanırsanız, saçınızı tamamen kepeksiz, parlak ve güçlü yapar.

Spirulina Besin Değerleri

100 gram kuru spirulina içeriği
BESİN BESİN DEĞERİ  
Enerji                                             1,213 kJ (290 kcal)                          
Karbonhidrat 23.9 g  
Şeker 3.1 g  
Diyet lifi 3.6 g  
Yağ 7.72 g  
Doymuş 2.65 g  
Çoklu doymamış 2.08 g  
Protein 57.47 g  
Triptofan 0.929 g  
Treonin 2.97 g  
İzolösin 3.209 g  
Lösin 4.947 g  
Lizin 3.025 g  
Metiyonin 1.149 g  
Sistin 0.662 g  
Fenilalanin 2.777 g  
Tirozin 2.584 g  
Valin 3.512 g  
Arjinin 4.147 g  
Histidin 1.085 g  
Alanin 4.515 g  
Aspartik asit 5.793 g  
Glutamik asit 8.386 g  
Glisin 3.099 g  
Proline 2.382 g  
Serin 2.998 g  
Su 4.68 g  
Vitamin eşdeğeri 29 μg (% 4)  
Beta karoten 342 μg (% 3)  
Lutein ve zeaksantin 0 μg  
Tiamin (B 1 ) 2.38 mg (% 207)  
Riboflavin (B 2 ) 3.67 mg (% 306)  
Niasin (B 3 ) 12.82 mg (% 85)  
Pantotenik asit (B5) 3.48 mg (% 70)  
B6 Vitamini 0.364 mg (% 28)  
Folat (vitamin B 9 ) 94 ug (% 24)  
B12 Vitamini 0 μg (% 0)  
Kolin 66 mg (% 13)  
C vitamini 10.1 mg (% 12)  
D vitamini 0 IU (0%)  
E Vitamini 5 mg (% 33)  
K vitamini 25.5 μg (% 24)  
Kalsiyum 120 mg (% 12)  
Demir 28.5 mg (% 219)  
Magnezyum 195 mg (% 55)  
Manganez 1.9 mg (% 90)  
Fosfor 118 mg (% 17)  
Potasyum 1363 mg (% 29)  
Sodyum 1048 mg (% 70)  
Çinko 2 mg (% 21)  

spirulina kullananlar

Spirulinanın Zararları ve Yan Etkileri

İnsanlar, faydalı olduğu için toz veya tablet şeklinde oral yoldan spirulina tüketmektedir. Spirulina tozu ve tableti genellikle meyve suları ve smoothie ile karıştırılarak tüketilebilir.

Her yiyeceğin olduğu gibi bu süper gıdanın da zararları vardır. Özellikle de fazla tüketildiğinde. Spirulina yan etkileri ve zararları şöyledir;

Fenilketonüriyi kötüleştirir

Fenilketonüri, fenilalanin hidroksilaz adlı bir enzimin eksikliği nedeniyle fenilalanin adı verilen amino asidi metabolize edemeyen, genetik olarak edinilmiş bir hastalıktır. Her biri anneden ve babadan gelen hatalı bir gen nedeniyle otozomal resesif bir durumdur.

Hastada gelişme gecikmesi, hiperaktivite ve analitik yetersizlik gibi semptomlar görülür. Spirulina zengin bir fenilalanin kaynağıdır. Spirulina tüketmek fenilketonüri semptomlarını kötüleştirir.

Otoimmün hastalık belirtilerini alevlendirir

Otoimmün hastalık, bağışıklık sisteminin sağlıklı dokulara saldırmasıdır. Reaktif artrit, vitiligo, tip 2 diyabet, multipl skleroz, sedef hastalığı ve pernisiyöz anemi, otoimmün hastalıklarının birkaç örneğidir.

Bu otoimmün hastalıklarından herhangi birine sahip bir kişi tarafından tüketildiğinde, spirulina tahriş edicidir. Bağışıklık sisteminin aktivitesini güçlendirir ve hastalığın semptomlarını daha da şiddetlendirir.

İlaç etkileşimi

Spirulina, bağışıklık sisteminin aktivite düzeylerini artırır. Özellikle bağışıklık baskılayıcı ilaçlarla etkileşime girer. Bağışıklık bastırıcı ilaç kullanan bir kişi spirulina tüketmemelidir.

Ağır metal zehirlenmesi riski

Bazı spirulina çeşitleri, genellikle civa, kadmiyum, arsenik ve kurşun gibi önemli metal izlerine maruz kalır. Bu ağır metallerin bulaştığı spirulina tüketiminin uzaması böbrekler ve karaciğer gibi iç organlara zarar verir. 

Kirli spirulina nedeniyle çocuklar yetişkinlere kıyasla, daha çok ağır metal zehirlenmesine bağlı ölümcül komplikasyonlar geliştirme riski altındadır.

Böbrek bozuklukları

Spirulinadaki protein metabolize edildiğinden vücutta büyük miktarda amonyak üretilir. Amonyak üreye dönüştürülür.

Bu, büyük miktarda üre kanın boşaltılması için böbreklere aşırı baskı uygulaması sonucunda böbreklerin etkinliğinin azalmasına neden olur.

Ödemi tetikler

Spirulina vitaminler, proteinler ve mineraller ile doludur. Renal fonksiyonu sorunlu kişiler gereksiz tüm bileşenleri kan dolaşımlarından atamazlar. Aşırı besleyici maddelerin kanda birikmesi, kolların şişmesine yani ödeme neden olur.

Sindirim rahatsızlığı

Spirulina tüketmek aşırı miktarda sindirim gazlarının sentezine yol açarak karın kramplarına ve gaza neden olabilir. Spirulinayı denemeye yeni başlayanlar sıklıkla mide bulantısı ve kusma yaşar.

Septik şok

Spirulinanın toksin üreten bakterilerle enfekte olması oldukça mümkündür. Toksinler, insan vücudunda serbest bırakıldığında, septik şok olarak da bilinen bakteriyel şoka neden olabilir.

Motor nöron hastalığına yakalanma riski

Göller, göletler ve deniz gibi sınırsız vahşi kaynaklardan elde edilen spirulina genellikle toksiktir. Bu çeşitlerin tüketilmesi vücutta toksinler üretir ve sonuçta motor nöron hastalığına yol açar.

Belirtiler arasında kas spazmları, bozulmuş konuşma ve kas dejenerasyonuna bağlı hızlı kilo kaybı bulunur. MND zamanla ilerledikçe kademeli olarak engellilik yaratır.

Gebe kadınlar ve emzirenler için riskli

Spirulinanın gebeliğin normal seyri üzerindeki yan etkileri henüz keşfedilmedi. Bununla birlikte, çocuklar ve bebekler spirulinada bulunan kontaminantlara karşı oldukça duyarlı olduğundan, hamile kadınlar spirulina tüketimini hiç düşünmemelidir.

Benzer şekilde emziren anneler de spirulina almamalıdır. Aksi takdirde, kötü etkiler emzirme süresince bebeğe kolayca aktarılabilir.

Spirulina, dünya çapında bir besin takviyesi olarak kullanılır. Diyabet, hipertansiyon, yorgunluk, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve cilt problemlerini tedavi etmek için kullanılır.

Aynı zamanda vücudun sağlıksız kolesterol düzeyini düşürmeye de yardımcı olur. Ancak çok fazla spirulina bir bumerang gibidir ve böbrekler, karaciğer, sinir sistemi ve sindirim sistemine zarar verebilir.

Spirulina Zayıflatır mı?

10 kilo daha zayıf olduğunuz zamanlara dönmek istemez misiniz? Vücudunuzun kusurlarını gizlemek için bol kıyafetler, koyu renk kotlar giymekten sıkılmadınız mı?

Gerçek şu ki, bu kıyafetler sizi diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve infertilite gibi obezite ile ilgili hastalıklardan koruyamaz.

Forma girmek istiyorsanız, sağlıklı beslenme ve egzersizden daha fazlasını yapabilirsiniz. Zayıflama sürecini hızlandırmak için spirulina yosun hapı gibi doğal bir besin takviyesi kullanabilirsiniz.

Bu mavi-yeşil yosun, Birleşmiş Milletler tarafından “Gelecek İçin En İyi Gıda” markasına sahiptir, bunun sebeplerinden biri de zayıflamaya yardımcı olmasıdır.

Spirulina Nasıl Zayıflatır?

Düşük kalorilidir

Bir yemek kaşığı (7 g) spirulina sadece 20 kalori içerir. Kilo vermek istiyorsanız, düşük kalorili yiyeceklerin tüketilmesi kritik önem taşır.

Negatif bir enerji dengesi yaratmaya yardımcı olacaktır. Bu sebeple, çok fazla kalori tüketmek konusunda endişelenmenize gerek kalmadan meyve suyuna ekleyebilirsiniz.

Yüksek proteinlidir

Kilo vermek için yüksek protein tüketmek önemlidir. Spirulina yaklaşık % 60-70 protein içerir ve tüm önemli amino asitleri barındırır.

Proteinler, karbonhidrattan daha uzun sürede sindirilir. Spirulina ile zayıflayanlar kendilerini daha uzun süre tok hissettikleri için kilo verir.

Çok besleyicidir

Spirulina C, B1, B6, B5 ve E vitaminleri bakımından zengindir ve bakır, çinko, manganez, faydalı enzimler ve diyet lifi gibi mineralleri içerdiği için mükemmel bir kilo kaybı takviyesidir.

Bu mineraller, vitaminler, enzimler ve diyet lifleri, metabolizmayı hızlandırarak, toksinleri uzaklaştırmaya ve yağ emilimine yardımcı olur.

Antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri vardır

Spirulina antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Antioksidanlar, zararlı serbest radikalleri geçersiz kılmaya ve vücudun proinflamatuar moleküller üretmesini önlemeye yardımcı olur.

İştahı bastırır

Spirulina iştah kesicidir. İştahı bastırmaya yardımcı olan kolesistokinin salınımını uyaran amino asit fenilalanin içerir.

Hipolipidemik özellikler

Spirulinanın yararlarını bulmak için yapılan birçok bilimsel araştırmada, lipid düşürücü özelliklere sahip olduğu doğrulanmıştır.

Kandaki kötü kolesterol (LDL) ve trigliserit seviyelerini düşürmeye yardımcı olur ve kandaki iyi kolesterolü (HDL) yi yükseltir. Bu nedenle spirulina tüketimi, kilo vermede kritik olan yağ yakımını artıracaktır.

Kan şekerini düşürür

Yüksek kan şekeri; insülin direnci, obezite ve diyabet geliştirme riskini artırır. Spirulina, tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olur.

Dolayısıyla, bu yosunu tüketirseniz, insülinin ani iniş çıkışlarını önleyebilir ve ayrıca hastalıklardan korunabilir ve kilo alımını engelleyebilirsiniz.

Kan basıncını düşürür

Spirulina, sistolik ve diyastolik kan basıncını düşürür. Yüksek tansiyon ve stres kilo almaya yol açar ve spirulina, özellikle karın bölgesinden kilo almayı önler.

Spirulina ile Zayıflama

Hem toz hem de tablet formundaki spirulina zayıflamak için nasıl tüketilir?

Spirulina Tozu

– Bir yemek kaşığı spirulina tozunu meyve suyunuza veya smoothie içeceğinize karıştırabilirsiniz.

– Bir yemek kaşığı spirulina tozunu bir bardak suyla karıştırabilirsiniz.

– Salata, çorba, ev yapımı sos ve kavrulmuş sebzelerin içine bir yemek kaşığı spirulina ekleyebilirsiniz.

Spirulina Tableti

Spirulina tabletlerini kullanmak isterseniz, günde 3-4 kez 500 mg tablet almanız güvenlidir.

spirulina ile zayıflama

Zayıflamak için Spirulina Tarifleri

Meyve Suyu ve Spirulina

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı spirulina
  • ½ su bardağı portakal
  • ½ su bardağı nar
  • ¼ su bardağı havuç
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • Himalaya pembe tuz

Nasıl hazırlanır?

Meyveleri ve havucu bir blendere atın ve bir tur döndürün. Meyve suyunu bir bardağa alın. Limon suyu, spirulina ve bir parça Himalaya pembe tuz ekleyin. İçmeden önce iyice karıştırın.

Smoothie ve Spirulina

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı spirulina
  • ½ fincan kereviz
  • ½ su bardağı domates
  • ½ su bardağı karpuz
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • Bir tutam Himalaya pembe tuz

Nasıl hazırlanır?

Tüm malzemeleri bir blender kullanarak karıştırın. Bir bardağa boşaltın ve spirulina, tuz ve limon suyu ekleyin. İçmeden önce iyice karıştırın.

spirulina yüz maskesi

Spirulina Cilt ve Saç Maskesi

Hepimiz her zaman iyi görünmek istiyoruz ve bu nedenle, cildimiz ve vücudumuz için evde hazırlanan çözümlere başvuruyoruz.

Evde hazırlanan  çözümler aslında sıfır yan etkiye sahip olduğu ve hatta düşük maliyetli olduğu için en iyisidir.

Kusursuz bir cilde sahip olmak isteyenler için spirulina etkili bir malzemedir. Spirulina birçok sağlık faydasının yanı sıra  güzellik yararları da vardır.

Spirulina, doğal bir detoks maddesidir ve vücudumuzdaki kirleri temizlemeye yardımcı olur – bu yüzden cilt bakımında tercih edilen bir bileşendir.

Spirulinanın Güzellik Faydaları

Spirulinanın sunduğu çeşitli faydalar vardır. En önemlilerinden bazıları aşağıda sıralanmıştır:

Spirulina, anti-aging özellikleri ile bilinen selenyum ve tirozin ile birlikte E vitamini içerir.

 – Spirulina sivilce ve akne tedavisine yardımcı olur.

 – Toksinleri vücuttan temizlemeye yardımcı olur.

 – Saça faydalıdır ve saç uzamasını destekler.

Spirulina ayrıca saç uzamasını hızlandırdığı ve saç dökülmesini önlediği için şampuan ve saç kremlerinde kullanılır.

Spirulina Yüz Maskesi

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı bal
  • 2 yemek kaşığı spirulina tozu

Nasıl yapılır?

– Bir kasenin içine spirulina tozunu koyun.

– Bal ekleyin ve ince bir macun haline gelene kadar iyice karıştırın.

– Karışımı birkaç dakika dinlendirin.

– Yüze ve boyna bir fırça kullanarak sürün. Bu maskeyi uygularken göz, kulak ve ağızdan kaçının.

– Maskenin kuruması ve etkili olması için 20 dakika bekleyin.

 – Soğuk suyla yıkayın ve yüzünüzü bir havluyla kurulayın.

İstediğiniz sonuçlar için bu maskeyi haftada iki kez tekrarlayın. Bu maske hücre yenilenmesi sağlayarak, cildinize parlak bir görünüm verecektir.

Uyarı!!!

Hassas cilt sorunları olanlar, önce bu maskeyi ön kollarında denemeli ve herhangi bir etkisinin olup olmadığını görmek için 24 saat beklemelidir.

Spirulina Saç Maskesi

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • Yarım olgun avokado
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
  • 1 yemek kaşığı spirulina tozu

Nasıl yapılır?

– Bir kasenin içine spirulina tozunu koyun. 

– Şimdi hindistan cevizi yağı ekleyin ve karıştırın.

– Ardından, elma sirkesi ekleyin ve iyice karıştırın.

– Ezdiğiniz avokadoyu karışıma ekleyin. Düzgün bir karışım oluşturacak şekilde iyice karıştırın.

– Karışımı kafa derisine uygulayın ve masaj yapın.

– Yıkamadan en az 20 dakika dinlenmesini bekleyin.

İstediğiniz sonuçlar için bu maskeyi en az haftada bir kez tekrarlayın. Bu karışım saçlarınızın her zamankinden daha güçlü ve parlak olmasını sağlayacaktır.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir