Anasayfa » Sedef Hastalığı Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Sedef Hastalığı Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Sedef hastalığı bilimsel adıyla psoriasis, cilt hücrelerinin hızla birikmesine neden olan otoimmün bir hastalıktır. Hücrelerin birikmesi cilt yüzeyinde kümeler şeklinde yaralar oluşmasına neden olur. Yaraların etrafında yaygın şekilde iltihaplanma ve kızarıklık görülür. Tipik sedef görünümü beyaz-gümüş rengindedir ve kalın kırmızı lekeler gelişir. Bazen bu yaralar çatlar ve kanar.

sedef hastalığı nedir

Sedef hastalığı nedir?

Sedef hastalığı cilt hücrelerinin normalden birkaç kat daha hızlı çoğalmasına neden olan otoimmün bir cilt bozukluğudur. Otoimmün hastalıklarda bağışıklık sistemi çok aktiftir. Vücut kendi dokularına saldırarak zarar verir. 

Sedef hastalığı hızlanan bir cilt üretim sürecinin sonucudur. Normal üretim sürecinde, cilt hücreleri deride derinleşir ve yüzeye yavaşça yükselir. Sonunda düşerler. Cilt hücresinin tipik yaşam döngüsü 1 aydır. Sedef hastası olan insanlarda bu üretim süreci sadece birkaç gün içinde gerçekleşir. Bu nedenle cilt hücrelerinin düşmeye zamanı kalmaz. Bu hızlı aşırı üretim cilt hücrelerinin birikmesine yol açar.

Lezyonlar tipik olarak dirsekler ve dizler gibi eklem yerlerinde gelişir. Eller, ayaklar, boyun, kafa derisi, yüz gibi vücudun herhangi bir yerinde de gelişebilir. Daha az görülen sedef hastalığı türünde tırnaklar, ağız ve cinsel organların çevrelerinde de hastalığın belirtileri görülür.

Sedef Hastalığı Neden Olur?

Sedef hastalığında derideki hücreler tarafından çeşitli antijenler oluşturulur. Bu antijenler bağışıklık sisteminin aktive olmasında rol oynar. Aktif bağışıklık hücreleri tekrar deriye döner ve deride hücre çoğalması ve buna bağlı hastalığa özgü plakların oluşumuna neden olur.

Yıllardır süren araştırmalar, bağışıklık sistemi ve genetik olmak üzere hastalığın iki nedene dayandığı saptanmıştır.

  • Bağışıklık sistemi

Sedef hastalığı otoimmün bir hastalıktır. Bu hastalık T hücreleri olarak bilinen beyaz kan hücrelerinin yanlışlıkla cilt hücrelerine saldırması sonucu oluşur. 

Normalde, beyaz kan hücreleri bakterilerin saldırısına ve enfeksiyonla mücadelede görevlidir. Yanlışlıkla yapılan saldırı, cilt hücresi üretim sürecinin aşırı hızlanmasına neden olur. Hızlanan cilt hücresi üretimi, cilt hücrelerinin hızlı gelişmesini sağlar ve bunlar cilt yüzeyine itilerek cildin üzerinde yığılır.

Bu da sedef hastalığında en sık görülen belirti olan lekelere sebebiyet verir. Cilt hücrelerine yapılan saldırılar, cilt yüzeyinde kırmızı, kabarık alanların oluşmasına neden olur.

  • Genetik

Bazı insanlar sedef hastalığına yakalanma riski olan genler taşır. Aile üyelerinden birinde sedef hastalığı veya başka bir cilt hastalığı varsa, bu hastalığı geliştirme riski daha yüksektir. Hastalığa genetik yolla yakalanma %2 veya %3 gibi düşük bir orandır.

Sedef Hastalığı Belirtileri

  • Özellikle diz ve dirsek bölgelerinde sedef rengi pullanma ve kabuklanma. Bu cilt lezyonları genital bölgede, tırnak ve saç derisinde de gözlenebilir. Arıca kollar, bacaklar, avuç içleri ve ayak tabanında kırmızı lekeler üzerinde gri-beyaz renkli deri döküntüleri ve kabuklanmalar da olur.
  • Tırnaklarda çukurluklar, kalınlaşma, sarı renk oluşumu, tırnak çevresinde şişlik ve kızarıklıklar
  • Ciltte kuruluk, yanma hissi, kaşıntı ve kanama
  • Eklemlerde ağrı, şişlik ve kızarıklık
  • Lekelerin etrafında acı

Sedef hastalığı belirtileri genelde kişiden kişiye değişir ve sedefin çeşidine bağlıdır.

Sedef hastası olan bazı kişilerde belirtiler geçebilir. Birkaç gün ya da haftalarca ciddi belirtiler görülür. Daha sonra neredeyse tamamen kaybolur veya hiç fark edilmez. Hastalık tetikleyici bir durum ortaya çıktığında alevlenir. Bazen tamamen kaybolur. Yani hastalık remisyonda kalır. Kaybolması hastalığın alevlenmeyeceği anlamına gelmez.

Sedef Hastalığı Çeşitleri 

Sedef hastalığı plak tipi psoriasis, guttat psoriasis, püstüler psoriasis, inverse psoriasis ve eritrodermik psoriasis olmak üzere beş farklı şekilde ortaya çıkmaktadır.

  • Plak tipi psoriasis (Plaque psoriasis)

Bu tür, sedef hastalığının en sık görülen tipidir. Sedef hastalarının %80’inini plak tipi psoriasis oluşturur. Deriyi kaplayan kırmızı, iltihaplı lezyonlara neden olur. Bu lezyonlar çoğunlukla beyaz-gümüş pullar ve plaklarla kaplıdır. Bu plaklar dirsek, diz ve kafa derisinde oluşur.

  • Guttat psoriasis

Guttat psoriasis çocukluk çağında yaygındır. Bu tür sedef küçük pembe lekelere neden olur ve madeni para büyüklüğündedir. Guttat sedefin yaygın görülen yerleri gövde, kollar ve bacaklardır.

  • Püstüler psoriasis

Püstüler psoriasis erişkinlerde daha sık görülür. Beyaz, pus dolu kabarcıklara ve cildin geniş alanlarında kırmızı, iltihaplı yaralara neden olur. Püstüler psoriazis genellikle vücudun eller veya ayaklar gibi daha küçük alanlarına görülür. 

  • İnverse psoriasis

Bu tür kırmızı, parlak, iltihaplı görünüme sahiptir. Lezyonlar, koltuk altlarında veya göğüslerde, kasıkta veya genital bölgede yani derinin katlandığı yerlerde gelişir.

  • Eritrodermik psoriasis

Bu tür sedef genellikle vücudun büyük bölümlerini bir kerede kaplar ve çok nadirdir. Cilt neredeyse güneş yanığı gibi görünür. Bu tip bir sedef hastalığı olan kişinin ateşlenmesi veya hastalanması sık görülen bir durumdur. Hastanın yatarak ve hastanede tedavi edilmesi gerekir.

Yukarıda sayılan sedef hastalığı çeşitlerinin yanı sıra oluştuğu alana göre adlandırılan tırnakta ve saç derisinde görülen şekli de bulunmaktadır.

Tırnak sedef hastalığı

Sedef hastalığında tırnak tutulumu oldukça yaygındır. El tırnakları ayak tırnaklarına göre daha fazla etkilenmektedir. Durum genellikle mantar enfeksiyonları ve tırnaktaki diğer enfeksiyonlar ile karıştırılır.

  Mavi Renkli Meyveler ve Faydaları Nelerdir?

Bu durumda tırnak deliği, oluklar, renk değişikliği, tırnağın çatlaması veya parçalanması, tırnağın altında kalınlaşmış deri ve tırnak altında renkli lekeler oluşur. 

Saçta sedef hastalığı

Sedef hastalığı saçlı deriye yerleşen, keskin sınırlı, tabanı kırmızı, üzerinde beyaz kepekleri olan plaklar ile kendini gösterir. Lezyonlar kaşıntılıdır. Ağır kepeklenmeye neden olabilir. Boyna, yüze ve kulaklara uzanabilir ve büyük bir yara veya daha küçük yaralar şeklinde olabilir.

Bazı durumlarda, saçın bakımını bile zorlaştırır. Aşırı kaşıma, saç dökülmesine ve kafa derisi enfeksiyonlarına neden olur. Bu durum sosyal bir stres kaynağı oluşturur. Topikal tedaviler etkilidir, özellikle ilk iki ay düzenli bakım gerektirir.

Sedef hastalığı bulaşıcı mı?

Sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Yani bir kişiden diğerine cilt yoluyla geçmez. Bir psoriatik lezyona bir başka insan tarafından dokunmak, durumun gelişmesine neden olmaz.

Sedef Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Sedef hastalığı aktif olduğu dönemlerde fiziksel muayene sırasında kolaylıkla teşhis edilir. Fiziksel muayene esnasında saç derisi, kulaklar, dirsekler, dizler, göbek deliği ve tırnaklar başta olmak üzere vücut kontrol edilir. Semptomlar belirsizse ve doktor şüpheye yer bırakmak istemiyorsa ciltten küçük bir parça alınıp biyopsi istenir. Cilt örneği, mikroskop altında incelemek üzere laboratuvara gönderilir. Bunun sonucunda sedef hastalığı teşhis edilir.

Sedef Hastalığını Tetikleyen Nedenler

Sedef hastalığının en bilinen tetikleyicisi strestir. Normalden daha yüksek oranda stres yaşamak, belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Hastaların neredeyse yarısının kronik depresyon ile mücadele etmesi nedeni ile, sedefin en yaygın tetikleyicisi olarak stres öne çıkmaktadır. Sedef hastalığını tetikleyen durumlar şunlardır:

  • Stres

Alışılmadık derecede yüksek bir stres yaşamak, hastalığın alevlenmesine neden olabilir. Stresi kontrol altında tutmayı ve yönetmeyi öğrenirseniz, hastalığın alevlenmesi azalır.

  • Alkol

Aşırı ve ağır alkol tüketimi sedef hastalığına neden olabilir. Alkol alma sıklığı arttıkça sedefin alevlenmesi daha sık olacaktır.

  • Yaralanma

Kaza geçirmeniz, bir yerlerinizi kesmeniz veya cildinizi kazımanız sedef hastalığını tetikleyebilir. Cilt yaralanmaları, aşılar, güneş yanıkları ciltte bu tür etkiler yaratabilir.

  • İlaçlar

Bazı ilaçlar sedef hastalığını tetikleyebilir. Bu ilaçlar lityum, antimalaryal ilaçlar ve yüksek tansiyon ilaçlarıdır.

  • Enfeksiyon

Sedef hastalığı kısmen, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla cilt hücrelerine saldırması sonucu oluşur. Hasta olduğunuzda veya bir enfeksiyonla savaştığınızda, bağışıklık sistemi enfeksiyonla mücadele etmek için aşırı hızlı çalışır. Bu durum sedef hastalığını tetikler.

Sedef Hastalığı Tedavisi

Sedef hastalığı tedavisi iltihaplanmayı ve pullanmayı azaltmayı, deri hücrelerinin büyümesini yavaşlatmayı, lekeleri hafifletmeyi hedefler. Hastalığın tedavisi üç kategoriye ayrılır: Topikal tedaviler, sistemik ilaçlar ve ışık terapisi. 

Topikal tedaviler

Doğrudan cilde uygulanan kremler ve merhemler, hafif ila orta dereceli  sedef hastalığının tedavisine yardımcı olur. Sedef hastalığı tedavisinde şunlar kullanılır:

  • Topikal kortikosteroidler
  • Topikal retinoidler
  • Antralin
  • D vitamini takviyeleri
  • Salisilik asit
  • Nemlendiriciler

Sistemik ilaçlar

Orta ila şiddetli sedef hastalığı olan kişiler ve diğer tedavi türlerine iyi yanıt vermeyenler, oral veya enjekte edilen ilaçları kullanmalıdır. Bu ilaçların birçoğu ciddi yan etkilere sahiptir. Bu nedenle doktorlar genellikle kısa süreliğine reçete eder. İlaçlar şunlardır:

  • Metotreksat
  • Siklosporin
  • Biyolojikler
  • Retinoidler

Işık terapisi(fototerapi)

Sedef hastalığı tedavisinde ultraviyole (UV) veya doğal ışık kullanılmaktadır. Güneş ışığı, sağlıklı cilt hücrelerine saldıran ve hızlı hücre çoğalmasına neden olan aşırı aktif beyaz kan hücrelerini öldürür. Hem UVA hem de UVB ışığı, hafif ila orta sedef belirtilerinin azalmasında etkilidir.

Orta ila şiddetli sedef hastalığı olan çoğu insan, tedavilerin kombinasyonundan fayda görür. Bu tür terapiler semptomları azaltmak için birden fazla tedavi türünü kullanır. Bazı insanlar tedaviye tüm yaşamları boyunca devam eder. Ciltleri, kullandıklarına ve diğer tedavilere cevap vermezse, tedavileri ara sıra değiştirmeleri gerekebilir.

Sedef Hastalığında Kullanılan İlaçlar

Metotreksat, siklosporin gibi kanser ilaçları, retinoidler olarak bilinen A vitamini formlar ve fumarat türevi ilaçlar, sedef hastalığı tedavisi kapsamında kullanılan sistemik ilaçlar arasında yer alır. Sedef hastalığını tedavi etmek için en yaygın olarak kullanılan oral ve enjekte edilebilen ilaçlar şunlardır:

  • Biyolojik ilaçlar

Bu tür ilaçlar bağışıklık sistemini değiştirir. Bağışıklık sistemi ile ilgili inflamatuar yollar arasındaki etkileşimi engeller. Bu ilaçlar enjekte edilir veya intravenöz infüzyon (toplardamar yoluyla verilecek ilaç veya sıvıların bir boru sistemiyle uygulanması) yoluyla verilir.

  • Retinoidler

Bu ilaçlar deri hücresi üretimini azaltır. Bunları kullanmayı bıraktığınızda, hastalık muhtemelen geri dönecektir. Yan etkileri arasında saç dökülmesi ve dudak iltihabı bulunur. Gebe kalmış veya önümüzdeki üç yıl içerisinde gebe kalabilecek kadınlar, olası doğum kusurları riski nedeniyle retinoid kullanamaz.

  • Siklosporin

Bu ilaç, hastalığın belirtilerini hafifleten bağışıklık sisteminin tepkisini engeller. Yan etkiler arasında böbrek sorunları ve yüksek tansiyon bulunur.

  • Metotreksat

Siklosporin gibi, bu ilaç bağışıklık sistemini baskılar. Düşük dozlarda kullanıldığında daha az yan etki yaratır. Fakat uzun vadede ciddi yan etkilere neden olabilir. Bunlar arasında karaciğer hasarı, kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin üretiminin azalması vardır.

Sedef Hastalığında Beslenme

Yiyecekler sedef hastalığını tedavi edemez ancak sağlıklı beslenme, hastalığın seyrini hafifletir. Sedef hastaları nasıl beslenmeli ve hayatlarında ne gibi değişiklikler yapmalı? Bu konuda bilinmesi gerekenleri sıralayalım.

Kilo verin

  • Kilo vermek, hastalığın ciddiyetini azaltır. Aynı zamanda uygulanan tedaviyi daha etkili hale getirir. 
  Zeytin Kaç Kalori? Zeytinin Faydaları ve Besin Değeri

İltihabı gideren yiyecekler tüketin

Sağlıklı beslenme hastalığın seyrini değiştirir. Otoimmün bir hastalık olduğu için, bağışıklık sistemini iyileştirecek ve iltihabı giderecek yiyecekler tüketilmelidir.

  • Taze meyve, sebze, fındık ve tam tahıllı yiyecekler gibi antioksidan açısından zengin yiyecekler sedef hastalığına karşı önerilen gıdalardandır.
  • A ve D vitamini açısından oldukça zengin olan domates, karpuz, havuç ve kavun gibi sebze ve meyveler ile doğru zamanlarda güneşe maruz kalmak, sedef için uygulanması gereken yöntemlerdendir.
  • Süt, yoğurt ve kefir gibi çiğ sütler, probiyotik açısından zengin gıdalar, sığır eti, baklagiller ve tohumlar, yüksek lifli gıdalar gibi çinko bakımından zengin besinler cilt için çok yararlıdır.
  • Somon, sardalya ve karides gibi omega 3 yağ asitleri içeren yağsız protein alımı fazlalaşmalıdır. 

Alkolden uzak durun

  • Alkol tüketimi hastalığın alevlenmesine neden olur. Bu maddeyi hayatınızdan çıkarın. 

Güneşe maruz kalın

  • D vitamini düzeylerini normal değerlerde tutmak ılımlı güneşe maruz kalmaksızın zor olabilir. Sedef hastalığında D vitaminin normal aralıkta olması aşırı derecede önemlidir çünkü hücre üretimini azaltır.
  • Elbette, bütün gün güneş altında kalmamalısınız. Tercihen her gün sabahları 20 dakika güneş ışığı almak iyidir. 

Cildinizi nemli tutun

  • Sedef hastalığında nemlendirmeye ihtiyaç duyulan kuru, kabuklu, kaşıntılı veya iltihaplı cilt vardır. Badem yağı, zeytinyağı ve avokado yağı gibi soğuk preslenmiş doğal yağlar cildinizi yumuşatır ve nem seviyesinin korunmasına yardımcı olur.
  • Fakat sert sabun ve şampuanlar kullanıldığında kuru cilt yıkanmayla daha da kötüleşebilir. Sıcak su bile sedef hastalığından etkilenen deriye zarar verir. Bu nedenle ılık suyla banyo yapmalısınız.

Balık yağı

  • Balık yağı sedef hastalığına iyi gelmektedir. Orta düzeyde bir iyileşme sağlanmaktadır.

Glutensiz beslenme

  • Bazı araştırmalarda glutensiz beslenmenin sedef hastalığına iyi geldiği belirtilmektedir.
Psöriatik Artrit

Bazı sedef hastalarında bağışıklık sistemi, derinin yanı sıra eklemlere de saldırarak eklemde iltihap gelişmesine neden olur. Sedef romatizması olarak adlandırılan bu durum sedef hastalarının yaklaşık %15-20’sinde görülen, eklem iltihabına verilen addır.

Bu tip artrit, eklem ve etkilenen derzlerde şişme, ağrı ve iltihaplanmaya neden olur. Genellikle romatoid artrit ve gut ile karıştırılır. Plame ile iltihaplanmış, kırmızı cilt bölgelerinin bulunması genellikle bu tür artriti diğerlerinden ayırır.

Psöriatik artrit kronik bir durumdur. Sedef hastalığı gibi, psöriatik artrit belirtileri alevlenebilir ya da remisyonda kalabilir. Bu durum genellikle dizler ve ayak bileğini de içeren alt vücudun eklemlerini etkiler. 

Psöriatik artrit tedavisinde belirtiler ve ağrı başarıyla hafifletilir ve eklem hareketliliği iyileştirilir. Sedef hastalığında olduğu gibi, kilo vermek, sağlıklı beslenmek ve tetikleyicilerden uzak durmak alevlenmeyi azaltır. Erken tanı ve tedavi eklem hasarı gibi ciddi komplikasyonların oluşma olasılığını azaltır.

Sedef Hastalığı Doğal Yollarla Nasıl Geçer?

Hayatı tehdit edici ya da bulaşıcı bir durum olmayan sedef hastalığının kesin çözümü ya da tedavisi yoktur. Çeşitli topikal steroidler tedavide kullanılır. Bununla birlikte hastalığın seyrini hafifleten doğal yollar bulunmaktadır. Doğal yöntemler sedef hastalığını tamamen geçirmese de, belirtileri azaltarak yaşam kalitesini artırır.

Sedef hastalığına ne iyi gelir?

  • Zeytinyağı 
  • Kuşburnu yağı
  • Keten tohumu yağı
  • Hindistan cevizi yağı
  • Çay ağacı yağı
  • Balık yağı
  • Karbonat
  • Ölü deniz tuzu
  • Zerdeçal
  • Sarımsak
  • Aloe vera
  • Buğday çimi suyu
  • Yeşil çay
  • Safran çayı
  • Ayran

Zeytinyağı

  • Ciltte gelişen yaralara zeytinyağı uygulayın. Yağı birkaç saatte bir tekrar uygulayın.

Zeytinyağı cildi nemlendirmek için yumuşatıcı işlevi görür. Düzenli olarak uygulamak, yaralı cildi iyileştirmekle birlikte, cildi esnek tutar.

Kuşburnu yağı
  • Kuşburnu yağını etkilenen bölgeye uygulayın ve açık bırakın. Gün boyunca birkaç kez uygulayın.

Kuşburnu yağı omega yağ asitleri, A ve E vitaminleri ve antioksidanlar içerir. Bunlar cildi besler, kuruluğu ve kaşıntıyı giderir. Ayrıca hasarlı ve iltihaplı hücreleri iyileştirir.

Keten tohumu yağı

  • Etkilenen bölgeye keten tohumu yağından birkaç damla uygulayın ve birkaç dakika masaj yapın. Bu yağı günde üç ila dört kez kullanın.

Keten tohumu yağı, zengin bir alfa-linolenik asit (ALA), omega 3 yağ asitleri, tokoferol ve beta karoten gibi antioksidan kaynağıdır. Cildin pH değerini dengeler ve nemlendirir. Bu sayede hastalığın etkileri azalır.

Hindistan cevizi yağı

  • Hindistan cevizi yağını vücudunuza bol bol, tercihen banyo yaptıktan sonra uygulayın. Bunu her gün yapabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağının anti-inflamatuar özellikleri, sedef hastalığına bağlı yaşanan ağrıyı hafifletir. Antibakteriyel özellikleri cildi enfeksiyondan uzak tutar ve yumuşatıcı özelliği ile nemlendirme sağlar.

Çay ağacı yağı

  • 3-4 damla çay ağacı yağını, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile karıştırın ve etkilenen bölgeye uygulayın. 
  • Bu yağı günde birkaç kez, özellikle de enfeksiyon olabileceğinden şüpheleniyorsanız uygulayın.

Çay ağacı yağı, kaşırken cildi çizmeniz nedeniyle oluşan çatlaklarda meydana gelebilecek enfeksiyonları önlemede faydalıdır. Çay ağacı yağı da iltihabı azaltır.

Dikkat!!!

Çay ağacı yağı kullanmadan önce alerji testi yapın. Cilt tipinize uymuyorsa, hastalığın daha da ağırlaşmasına neden olabilir.

Balık yağı

  • İçinde bulunan yağı çıkarmak için balık yağı kapsülünü delin. 
  • Doğrudan cilde uygulayın. 
  • Ayrıca, günlük olarak balık yağı hapı alabilirsiniz.

Sedef hastalığı için balık yağı çok yararlıdır ve bununla ilgili oldukça fazla çalışma yapılmıştır. İçeriğinde omega 3 ve omega 6 yağ asitleri cilt üzerinde anti-inflamatuar etki gösterir ve tahrişi hafifletir. Düzenli alınması sonucu, cildi sağlıklı ve esnek tutar.

  Basit Şeker Nedir, Nelerde Bulunur, Zararları Neler?
Karbonat
  • Ilık suyu leğene dökün ve ⅓ su bardağı karbonat ekleyin. İyice karıştırın.
  • Hastalığın etkilediği bölgeleri yaklaşık 15 dakika bu suda bekletin. Ardından normal suyla yıkayın.
  • Ayrıca su dolu bir küvete karbonat ekleyebilir ve içinde bekleyebilirsiniz.
  • En az üç hafta boyunca günlük olarak yapılan bu uygulama, hastalığın belirtilerini hafifletecektir.

Karbonat hafif alkalidir. Cildin pH’ını düzenler ve elektrolitlerin cilt yüzeyine akışını artırır. Cildi rahatlatır, iltihabı azaltır ve ayrıca ölü ve kuru cilt hücrelerini temizler.

Ölü deniz tuzu

  • 1 su bardağı ölü deniz tuzunu ılık suya ekleyin ve 15 ila 30 dakika bu suda bekleyin.
  • Sonra vücudunuzu temiz suyla yıkayın.
  • Bunu her gün yapabilirsiniz.

Ölü deniz tuzu, iltihaplı ve tahriş olmuş cilt üzerinde etkili olan ve onu iyileştiren sodyum, magnezyum ve bromür gibi minerallerle zenginleştirilmiştir. Kuruluğu azaltır, cildi nemlendirir ve yumuşatır.

D vitamini

  • Sedef hastalığı, bağışıklık sisteminin aşırı aktif olmasından kaynaklanır. Bu aşırı aktiflik D vitamini kullanımı ile düzenlenebilir. D vitamini içeren yiyecekler ve takviyeler, sedef hastalığının neden olduğu kaşıntı ve rahatsızlığı hafifletir.
  • Balık, yumurta, süt ürünleri gibi D vitamini yönünden zengin yiyecekleri yiyebilirsiniz.
  • Ayrıca D vitamini takviyeleri de alabilirsiniz. 

E vitamini

  • E vitamini cildi zararlı UV ışınlarından korur. Aynı zamanda besler ve yumuşak tutar. Vücut tarafından doğal olarak yeterli miktarlarda üretilmediğinde, sedef hastalığına neden olabilir.
  • Bu eksikliği dengelemek için günlük E vitamini takviyesi alınabilir. Kaşıntıyı rahatlatmak ve kuruluğu azaltmak için E vitamini yağı da topikal olarak uygulanabilir.

Zerdeçal

  • 2 su bardağı suya 1 çay kaşığı toz zerdeçal ekleyin. Kısık ateşte birkaç dakika pişirin. Kalın bir macun oluşacaktır.
  • Macunu soğumaya bırakın. Etkilenen bölgeye uygulayın. Geri kalanını buzdolabında saklayın.
  • 15 ila 20 dakika boyunca kurumasını bekleyin ve sonra yıkayın.
  • Bunu günde iki kez uygulayın.

Zerdeçal, antimikrobiyal, antienflamatuar, antioksidan ve yara iyileştirici özellikleri için yaygın olarak kullanılan bir nutrasötiktir. Bundan sorumlu cilt reseptörlerini düzenleyerek sedef hastalarında kızarıklığı ve iltihabı azaltır.

Sarımsak
  • Doğrudan etkilenen bölgeye birkaç damla sarımsak yağı sürün. 
  • Hassas bir cildiniz varsa biraz zeytinyağı ile seyreltebilirsiniz. 
  • Günde iki kez sarımsak yağı uygulayabilirsiniz.

Sarımsak, doğal antibiyotiktir.

Aloe vera

  • Aloe vera yaprağını açın ve içindeki jeli etkilenen bölgeye uygulayın. 
  • Birkaç dakika dairesel hareketlerle masaj yapın. 
  • 15 dakika sonra soğuk su ile yıkayın. 
  • Aloe jelini günde üç kez uygulayın.

Aloe veranın anti-inflamatuar ve yatıştırıcı özellikleri, sedef hastalığında görülen şişlik, kaşıntı ve kızarıklığı azaltır. Ayrıca döküntülerin kalınlığını azaltır ve taze hücrelerin büyümesini uyarır. Cildi nemlendirir ve besler, yumuşak ve sağlıklı hale getirir.

Buğday çimi suyu

  • Buğday çimi saplarını bıçakla doğrayın ve blenderde suyla karıştırın.
  • Bez kullanarak suyu süzün.
  • Çeyrek bardak buğday çimi suyunun üzerine biraz portakal suyu veya bir miktar limon suyu ekleyin. Bunu tercihen aç karnına için.
  • Buğday çimi suyunun geri kalanını buzdolabında saklayın.
  • Her sabah aç karnına için.

Yüksek klorofil içeriğinin yanı sıra, buğday çimi suyu A, B ve C vitaminleri ve magnezyum, potasyum, sodyum, kalsiyum ve demir gibi mineraller bakımından zengindir. Buğday çimi suyu içmek kanı arındırır ve toksinleri nötralize eder. Aynı zamanda yeni hücrelerin büyümesini teşvik eder.

Yeşil çay

  • Yeşil çay poşetini yaklaşık beş dakika sıcak suda bekletin. 
  • Çay poşetini çıkarın ve sıcakken çayı için. 
  • Günde iki ila üç bardak yeşil çay için.

Yeşil çay antioksidan içeriği ile bilinir. Vücudun hastalık ile baş etmesini kolaylaştırır. Döküntüleri ve kaşıntıyı artırabilecek tetikleyicileri veya toksinleri ortadan kaldırır.

Safran çayı
  • 1/4 çay kaşığı safran tozunu fincana ekleyin ve üzerine sıcak su dökün.
  • İyice karıştırın ve soğumasını bekleyin.
  • Yatmadan önce bu çayı süzün ve için.
  • Her gece yatmadan önce safran çayı içebilirsiniz.

Safran cilt tedavisinde çok faydalıdır. Hastalığı iyileştiren antioksidanlar içerir. İltihap giderici özellikleri şişlik ve döküntüleri azaltmaya yardımcı olur.

Ayran

  • 1 top pamuğu ayranın içine batırın ve etkilenen bölgelere uygulayın.
  • Birkaç dakika bekledikten sonra yıkayın.
  • Günde iki kez uygulayın.

Ayran iltihaplı cildi rahatlatır ve cildin pH’ını dengeler. 

Sedef Hastalığı Komplikasyonları

Sedef hastalığı, kendi başına bile sıkıntılı bir rahatsızlıktır. Düzgün yönetilmezse, bu cilt bozukluğu vücut organlarının geri kalanının işleyişinde komplikasyonlara neden olabilir. 

Bazı vakalarda sedef hastalığına bağlı romatizma gelişebilir. Sedef hastalığına bağlı romatizma, el bileği, parmaklar, diz, ayak bileği ve boyun eklemlerinde olabilir. Bu vakalarda deri lezyonları da vardır. Sedef hastalığı olan kişilerin aşağıdaki durumları geliştirme riski daha yüksektir;

  • Yüksek tansiyon
  • Yüksek kolesterol
  • Diyabet
  • Kalp hastalıkları
  • Depresyon

Kaynakça: 1, 2, 3

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir