Polikistik Over Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Doğal Tedavisi

Polikistik over sendromu (PKOS ya da PCOS), kadınların hormon düzeylerini etkileyen bir durumdur. Kadın hastalığıdır ve bu durumda kadınlar normalden daha fazla erkek hormonu üretir.

Bu hormon dengesizliği, adet dönemlerinin düzensizliğine neden olur ve hamile kalmayı zorlaştırır. Ayrıca yüz ve vücutta kıllanma ve kellik gibi belirtilerin ortaya çıkmasına da neden olur. Hatta uzun vadede diyabet ve kalp hastalığı gibi rahatsızlıkları tetikleyebilir.

Doğum kontrol hapları, diyabet ilaçları ve bazı bitkisel tedaviler hormon dengesizliğini düzeltmeye ve belirtileri iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Polikistik over ile ilgili bilmeniz gereken her türlü bilgiyi detaylı şekilde yazının devamında bulacaksınız. Ayrıca “polikistik over sendromu nedir”, “polikistik over belirtileri”, “polikistik over neden olur, nasıl anlaşılır” ve son olarak da “polikistik over bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir?” konuları anlatılacak.

Polikistik Over Nedir?

PKOS ne demek?

PCOS, PKOS, polikistik over, polikistik over sendromu aynı durumu ifade etmek için kullanılan farklı kavramlardır.

Kadınları çocuk doğurma yılları boyunca (15 ila 44 yaşları) etkileyen hormonlarla ilgili bir sorundur. Bu yaş grubundaki kadınların yüzde 2,2 ila 26,7’sinde görülür. Birçok kadın bu durumun kendisinde olduğunun farkında değildir.

Polikistik over; bir kadının yumurtalıklarını, östrojen üreten üreme organlarını ve adet döngüsünü düzenleyen progesteron hormonlarını etkiler. Yumurtalıklar ayrıca androjen denilen az miktarda erkek hormonu da üretir.

polikistik over olanlar

Yumurtalıklar, bir erkeğin spermi tarafından döllenecek yumurtaları serbest bırakır. Her ay yumurtanın salınmasına yumurtlama denir.

Folikül uyarıcı hormon (FSH) ve luteinize edici hormon (LH) yumurtlamayı kontrol eder. FSH, yumurtalığı, yumurta içeren bir kese olan bir folikül üretmek için uyarır ve daha sonra LH, olgun bir yumurta bırakması için yumurtalığı tetikler. Polikistik over, overleri ve yumurtlamayı etkileyen bir “sendrom” veya semptom grubudur. Üç ana özelliği vardır:

  • Yumurtalıklarda kistler
  • Yüksek düzeyde erkek hormonu düzeyleri
  • Düzensiz adet dönemleri

Bu rahatsızlıkta birçok küçük, sıvı dolu kese, yumurtalıkların içinde büyür. “Polikistik” kelimesi “çok sayıda kist” anlamına gelir. Bu keseler aslında her biri olgunlaşmamış yumurta içeren foliküllerdir. Yumurtalar asla yumurtlamayı tetikleyecek kadar olgunlaşmaz.

Yumurtlama eksikliği östrojen, progesteron, FSH ve LH seviyelerini değiştirir. Östrojen ve progesteron seviyeleri normalden düşükken, androjen seviyeleri normalden yüksektir.

Ekstra erkek hormonları adet döngüsünü bozar, böylece polikistik over olan kadınlar normalden daha az adet görür.

Polikistik Over Sendromu Neden Olur?

Doktorlar bu sendroma neyin neden olduğunu tam olarak bilmiyorlar. Erkek hormonlarının yüksek seviyelerinin, overlerin hormon üretmesini ve normal olarak da yumurta üretmesini engellediğini düşünüyorlar.

Genler, insülin direnci ve inflamasyonun tümü aşırı androjen üretimi ile ilişkilendiriliyor ve polikistik over sendromu nedenlerini oluşturuyor.

Genler

Çalışmalar bu sendromun genetik olabileceğini göstermektedir. Pek çok genin – sadece bir gen değil – duruma katkıda bulunmasının olası olduğu belirtiliyor.

İnsülin direnci

Bu durumu yaşayan kadınların yüzde 70’inde insülin direnci vardır, bu da hücrelerinin düzgün şekilde insülin kullanamaması anlamına gelir.

İnsülin, pankreasın vücudun besinlerden şekeri enerji almak için kullanmasına yardımcı olmak için üretilen bir hormondur.

Hücreler düzgün bir şekilde insülini kullanamadığında, vücudun insülin talebi artar. Pankreas, bunu telafi etmek için daha fazla insülin yapar.

Ekstra insülin, daha fazla erkek hormonu üretmesi için yumurtalıkları tetikler. Obezite, insülin direncinin ana nedenidir. Hem obezite hem de insülin direnci, tip 2 diyabet riskini artırır.

İltihap

Bu sendromu yaşayan kadınların vücutlarında inflamasyon seviyelerinde artış tespit edilmiştir. Fazla kilolu olmak iltihaplanmaya katkıda bulunur. Çalışmalar aşırı inflamasyonu, yüksek androjen seviyelerine bağlamıştır.

Polikistik Over Sendromu Belirtileri

Bazı kadınlar ilk defa adet gördüklerinde belirtileri yaşamaya başlar. Diğerleri yalnızca çok kilo aldıklarında veya hamile kaldıklarında polikistik over olduklarını keşfederler. En yaygın polikistik over belirtileri şunlardır:

Düzensiz adet dönemleri

Yumurtlama eksikliği, uterin astarın her ay sıyrılmasını önler. Bu yüzden bu sendromda bazı kadınlar yılda sekiz defadan daha az adet dönemi yaşar.

Ağır kanama

Uterin astar daha uzun sürede oluşur, bu nedenle adet dönemleri normalden daha ağır kanamalı geçebilir.

Kıllanma

Bu rahatsızlığı olan kadınların yüzde 70’inden fazlası, sırt, karın ve göğüs dahil olmak üzere, yüzlerinde ve vücutlarında aşırı kıllanma yaşar.

Akne

Erkek hormonları cildi normalden daha yağlı hale getirebilir ve yüz, göğüs ve sırt bölgesinde akneye neden olabilir.

Kilo almak

Polikistik over olan kadınların yüzde 80’inden fazlası aşırı kilolu veya obezdir.

Erkek tipi kellik

Kafa derisindeki saçlar incelir ve dökülür.

Derinin koyulaşması

Koyu renkte cilt lekeleri, boyundaki, kasıktaki ve göğüs altındaki vücut kıvrımlarında oluşabilir.

Baş ağrısı

Hormon değişiklikleri bazı kadınlarda baş ağrılarını tetikleyebilir.

Polikistik Over Hangi Hastalıkları Tetikler?

Normalden daha yüksek androjen seviyelerine sahip olmak, polikistik over sendromu yan etkilerinin görülmesine neden olabilir, bu da doğurganlığı ve sağlığın başka yönlerini etkileyebilir.

Kısırlık

Hamile kalmak için yumurtlamak gerekiyor. Düzenli olarak yumurtlamayan kadınlar döllenecek kadar yumurta bırakamazlar. Polikistik over, kadınlarda kısırlığın önde gelen nedenlerinden biridir.

Metabolik sendrom

Polikistik over sendromu olanların yüzde 80’inden fazlası aşırı kilolu veya obezdir. Hem obezite hem de PCOS, yüksek kan şekeri, yüksek tansiyon, düşük HDL (iyi) kolesterol ve yüksek LDL (kötü) kolesterol riskini artırır. Birlikte, bu faktörlere metabolik sendrom denir ve kalp hastalığı, diyabet ve felç riskini oluştururlar.

Uyku apnesi

Bu durum gece uykuda tekrarlanan duraklamalara neden olur, bu da uykuyu keser. Uyku apnesi, fazla kilolu kadınlarda daha sık görülür – özellikle de polikistik over varsa. Uyku apnesi riski, bu sendromu yaşayan obez kadınlarda yaşamayanlara göre 5 ila 10 kat daha yüksektir.

Endometriyal kanser

Yumurtlama sırasında, uterin astar atılır. Her ay yumurtlamazsanız, astar birikebilir. Kalınlaşmış uterin astar, endometrial kanser riskini artırabilir.

Depresyon

Hem hormonal değişiklikler hem de istenmeyen kıllanma gibi belirtiler duygularınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Polikistik over olanların birçoğu depresyon ve anksiyete yaşamaktadır.

Polikistik Over Nasıl Anlaşılır?

Doktorlar tipik olarak bu üç belirtiden en az ikisine sahip olan kadınlarda bu sendromu teşhis eder;

  • Yüksek androjen seviyeleri
  • Düzensiz adet döngüsü
  • Yumurtalıklarda kistler

Doktorunuz ayrıca sivilce, yüz ve vücutta kıllanma ve kilo alımı gibi belirtileriniz olup olmadığını da sorar. Pelvik muayene, yumurtalıklarda veya üreme sisteminin diğer bölümleriyle ilgili herhangi bir problemi anlamaya yardımcı olur.

Kan testleri, normalin üstünde olan erkek hormon seviyelerini tespit etmeyi sağlar. Ayrıca, kalp hastalığı ve diyabet gibi ilgili durumlar için riski değerlendirmek üzere kolesterol, insülin ve trigliserit seviyelerini kontrol etmek için de kan testleri yapılır.

PCOS ve Hamilelik

Normal adet döngüsünü kestiği için polikistik over sendromu hamilelik için bir engel olarak görülebilir. Polikistik over olanların yüzde 70 ila 80’i doğurganlık problemleri yaşar. Bu durum aynı zamanda hamilelikte komplikasyon riskini de artırır.

Bu sendroma sahip kadınlar, yumurtlamayı iyileştiren doğurganlık tedavileri kullanarak gebe kalabilirler. Kilo vermek ve kan şekeri seviyesini düşürmek, sağlıklı bir hamilelik olasılığını artırır.

Polikistik Over Tedavisi

Doğum kontrol hapları ve diğer ilaçlar, adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olabilir, kıllanma ve sivilce gibi semptomları tedavi edebilir.

Günlük östrojen ve progestin almak, normal bir hormon dengesinin geri kazanılmasını sağlayabilir, yumurtlamayı düzenleyebilir, fazla kıllanma gibi semptomları hafifletebilir ve endometriyal kansere karşı koruyabilir.

Doktorunuz ayrıca belirtileri tedavi etmek için çeşitli ilaçlar reçete edecektir. Bunlar insülin seviyelerini, kolesterol ve trigliserid seviyelerini düzenlemeye yönelik ilaçlardır.

Diğer tedaviler işe yaramazsa, cerrahi işlem, doğurganlığı artırmak için bir seçenek olabilir. Yumurtalık delme, normal yumurtlamayı eski haline getirmek için bir lazer ile yumurtalıkta küçük delikler yapan bir uygulamadır.

Ne zaman doktora görünmeli?

Aşağıdaki durumlarda doktora gitmeniz gerekebilir:

  • Adet döneminiz geçti ve hamile değilseniz.
  • Yüzünüzdeki ve vücudunuzdaki tüylerin uzaması gibi polikistik over belirtileri varsa.
  • 12 aydan uzun bir süredir hamile kalmaya çalışıyor ama başarılı olamıyorsanız.
  • Susuzluk veya açlık, bulanık görme veya açıklanamayan kilo kaybı gibi diyabet semptomları varsa.

Polikistik Over Doğal Tedavi Yöntemleri

Polikistik over sendromu tedavisi genellikle kilo kaybı, diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleriyle başlar. Vücut ağırlığının sadece yüzde 5 ila 10’unu kaybetmek adet döngüsünü düzenlemeye ve belirtileri iyileştirmeye yardımcı olur.

Kilo kaybı aynı zamanda kolesterol seviyesini iyileştirir, insülin direncini kırar, kalp hastalığı ve diyabet riskini azaltır.  Polikistik over doğal tedavi şeçenekleri için “polikistik over sendromu beslenme” ve “polikistik over zayıflama” konularına değinelim.

pcos bitkisel tedavi

PCOS Diyeti

Polikistik over sendromu ve beslenme arasında doğrudan bir ilişki vardır. Doğru yiyecekleri yemek ve belirli maddelerden uzak durmak, belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir.

Besleyici bir diyet, hormonları ve adet döngüsünü düzenlemeyi sağlayacaktır. İşlenmiş ve doğal olmayan yiyecekler, iltihaplanma ve insülin direncine neden olabilir.

Doğal yiyecekler; yapay şekerler, hormonlar ve koruyucu maddeler içermez. Bu yiyecekler doğal, işlenmemiş hallerine mümkün olduğunca yakındır.

Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar ve baklagiller tüketin. Bu şekilde endokrin sisteminiz kan şekerinizi daha iyi düzenler. Ayrıca aşağıdaki beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerini uygulayın:

Karbonhidrat ve protein alımını dengeleyin

Karbonhidratlar ve protein hem enerji hem de hormon seviyenizi etkiler. Protein yemek, vücudu insülin üretmeye teşvik eder.

İşlenmemiş, karbonhidratlı yiyecekler insülin duyarlılığını artırabilir. Kuruyemiş, baklagiller ve tam tahıllar gibi bitkisel kaynaklı proteinler en iyisidir.

İnflamasyonu azaltın

PCOS, bir çalışmada düşük seviyeli kronik inflamasyon olarak tanımlanmaktadır. İltihap önleyici gıdalar yemek, semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.

Akdeniz diyetini bir seçenek olarak düşünün. Zeytinyağı, domates, yeşil yapraklı sebzeler; uskumru ve ton balığı gibi yağlı balıklar iltihapla mücadele etmeyi sağlar.

Demir alımını artırın

Polikistik over olan bazı kadınlar, adet dönemlerinde ağır kanama yaşarlar. Bu demir eksikliği veya demir eksikliğine bağlı anemiye neden olabilir. Ispanak, yumurta ve brokoli gibi demir açısından zengin yiyecekleri tüketebilirsiniz. Ancak doktorla konuşmadan demir takviyesi almamalısınız, çok fazla demir komplikasyon riskini artırabilir.

Magnezyum alımını artırın

Badem, kaju fıstığı, ıspanak ve muz, magnezyum yönünden zengin PCOS dostu yiyeceklerdir.

Sindirim için lif tüketin

Lif içeriği yüksek bir beslenme, sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur. Mercimek, fasulye, brokoli, Brüksel lahanası, armut ve avokado, lif bakımından zengin besinlerdir.

Kahveyi azaltın veya tamamen bırakın

Kafein tüketimi östrojen seviyesindeki değişikliklerle neden olabilir. Enerjinizi bitkisel çay gibi kafeinsiz bir alternatifle artırmayı deneyin. Kombu çayının probiyotik özellikleri de faydalı olabilir.

Fermente gıdalar yiyin

Sağlıklı bağırsak bakterileri metabolizma hızlandırma ve kilo vermede rol oynar. Çalışmalar polikistik over olan kadınların, diğer kadınlardan daha az sağlıklı bağırsak bakterisine sahip olabileceğini göstermektedir. Ek olarak, ortaya çıkan araştırmalar, belirli probiyotik türlerinin kilo kaybı üzerinde olumlu etkileri olabileceğini göstermektedir.

Bu nedenle, probiyotik içeriği yüksek olan fermente gıdalar yemek – örneğin yoğurt, kefir, lahana turşusu ve diğer fermente gıdalar – bağırsaklardaki faydalı bakteri sayısını artırmaya yardımcı olacaktır. Aynı sonuçları elde etmek için probiyotik takviyesi almayı da düşünebilirsiniz.

İşlenmiş ve şekerli yiyeceklerden uzak durun

Polikistik over hastaları ne yememeli?

İşlenmiş ve şeker içeriği yüksek yiyecekler kan şekeri seviyesini yükseltebilir ve obezite ile bağlantılı olan insülin direnci riskini artırabilir. Şeker ve rafine karbonhidratı yüksek olan yiyecekler arasında kekler, kurabiyeler, şekerler ve fast-food bulunur.

Düşük GI Diyeti deneyin

İnsülin, kandaki şekeri enerji için hücrelere taşıyan bir hormondur. Polikistik over olan kadınlar genellikle insüline dirençlidir yani hücrelerinde insülini gerektiği gibi kullanılmaz.

Bu kandaki insülin düzeylerini artırır ve istenmeyen semptomlara neden olur. Düşük glisemik indeks diyeti, insülin seviyelerini dengede tutmaya yardımcı olabilir.

Glisemik indeks (GI), bir gıdanın ne kadar çabuk insülin seviyelerini yükselttiğinin bir ölçüsüdür. Glisemik indeks diyeti, kan şekeri seviyelerini yavaş yavaş yükselten gıdaların tüketilmesinden oluşur ve bu da insülinin yükselmesini önlemeye yardımcı olur.

Düşük GI diyeti, özellikle PCOS ‘a bağlı insülin direncine sahip kadınlar için birçok sağlık yararına sahiptir. Bir çalışmada düşük glisemik indeks diyeti, adet düzensizliği olan kadınların % 95’inde kilo kaybı sağlarken ve semptomlarda düzelme yaşanırken, standart kilo kaybı diyetinde kadınların % 63’ünde düzelme görüldü.

Kahvaltıyı atlamayın

PCOS’lu kadınların düzenli yemek yemeleri önerilir. Bir araştırma, günün en büyük öğününün kahvaltı, en küçük öğününün akşam yemeği olmasının polikistik over ile ilişkili hormonları dengelemeye yardımcı olabileceğini buldu.

Sağlıklı yağlar tüketin

Omega-3 yağ asitleri de dahil olmak üzere sağlıklı yağların yeterli bir şekilde tüketilmesinin, polikistik over olan kadınlarda hormonların dengelemesine ve insülin seviyelerinin iyileşmesine yardımcı olduğu belirtilmektedir.

Bazı sağlıklı yağlar; yağlı balıklar, avokado, zeytinyağı, tuzsuz fıstık ve tohumları içerir. PCOS’lu 61 kadını içeren bir çalışmada sekiz haftada omega-3 yağ asitleri ile desteklenmenin insülin direncini yaklaşık % 22 oranında iyileştirdiği bulundu.

Besin Takviyeleri

Takviyelerin, hormon düzenlenmesi, insülin direnci ve polikistik over ile ilişkili iltihaplanma durumlarına yardımcı olduğu belirtilmektedir.

Ancak bu konuda dikkatli olmak ve doktora danışmadan hareket etmemek gerekiyor. Çünkü bazıları polikistik over tedavisine ve kullanılan ilaçlara olumsuz müdahale edebiliyor. Polikistik over sendromu bitkisel tedavi için aşağıdakilerin alınması önerilebilir.

İnositol

İnositol, insülin direncini kırmaya yardımcı olabilecek bir B vitaminidir. Ayrıca bazı PKOS vakalarında doğurganlığa yardımcı olduğu bulunmuştur.

Krom

Krom takviyeleri, vücut kitle indeksinizi iyileştirebilir. Vücudun şekeri metabolize etmesine yardımcı olarak insülin seviyesini de dengeleyebilir.

Tarçın

Tarçın, tarçın ağacının kabuğundan elde edilir. Tarçın ekstraktının insülin direncini olumlu yönde etkilediği belirtilmektedir. Tarçın ayrıca polikistik over olanlar için adet düzenleyeci etki gösterir.

Zerdeçal

Zerdeçal, insülin direncini azaltmak ve anti-inflamatuar bir madde olarak bu sendromun tedavisinde ümit vadetmektedir.

Çinko

Çinko, doğurganlığı ve bağışıklık sisteminizi düzenleyebilecek bir eser elementtir. Vücutta çinko seviyelerini artırmak için bir takviye alabilir veya kırmızı et, fasulye, kuruyemiş ve deniz mahsulleri gibi çinko bakımından zengin besinler yiyebilirsiniz.

Çuha çiçeği yağı

Çuha çiçeği yağı, adet sancısı ve düzensiz adet kanamasına yardımcı olmak için kullanılır. Her ikisi de PKOS ile bağlantılı olan kolesterol seviyelerini ve oksidatif stresi iyileştirebilir.

D vitamini ve kalsiyum kombinasyonu

D Vitamini, endokrin sistemi için hayati önem taşıyan bir hormondur. D vitamini eksikliği polikistik over olan kadınlarda ortak bir belirtidir. D vitamini ve kalsiyum, adet dönemlerini düzenleyebilir ve yumurtlamaya yardımcı olabilir.

Morina karaciğeri yağı

Morina karaciğeri yağı, D ve A vitaminlerinin yanı sıra yüksek miktarda omega-3 yağ asidi içerir. Bu asitler adet düzeninin iyileştirilmesine yardımcı olur, ayrıca bel çevresindeki yağlardan kurtulmayı da sağlar.

Berberin

Berberin, Çin tıbbında insülin direncini tedavi etmek için kullanılan bir bitkidir. Polikistik over tedavisinde; metabolizma hızlandırmak ve endokrin yanıtlarını dengelemek için berberin kullanılabilir

pkos ne demek

Adaptojen bitkiler

Vücut, insülini düzenleyemediğinde, vücudunuzda birikebilir ve androjen denilen erkek cinsel hormonlarının daha yüksek seviyelerine neden olabilir.

Adaptogen bitkilerin, vücudun bu hormonları dengelemesinde yardımcı olduğu söyleniyor. Bazı adaptojen bitkiler, düzensiz adet dönemleri gibi diğer belirtileri de hafifletebilir. Bunları kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Maca kökü

Maca kökü, doğurganlığı ve libidoyu artırmak için kullanılan geleneksel bir bitkidir. Hormonları dengelemeye ve kortizol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Ayrıca bu sendromun bir belirtisi olabilen depresyonun tedavisine yardımcı olabilir.

Ashwagandha

Ashwagandha ayrıca “Hint ginsengi” olarak da adlandırılır. PCOS kaynaklı stresi ve semptomlarını iyileştirebilecek kortizol seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilir.

Meyan kökü

Meyan bitkisinin kökü, glisirizin adlı bir bileşik içerir. Bundan dolayı anti-inflamatuar özellikleri için kullanılmaktadır. Şekerin metabolize edilmesine ve hormonların dengelenmesine yardımcı olur.

Tribulus terrestris

Tribulus terrestris, yumurtlamayı uyararak adet dönemlerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca yumurtalıklardaki kist sayısını azaltabilir.

Egzersiz yapın

Kilo vermek ve kilonuzu korumak için egzersiz yapmak önemlidir. Fakat çok fazla egzersiz hormonları bozabilir, bu nedenle dengeli davranmalısınız.

Yoga veya pilates gibi hafif, düşük etkili egzersizler daha uzun süreler boyunca uygulanabilir. Yüzme ve hafif aerobik de önerilir.

Uyku düzeni geliştirin

Uyku, stres seviyesini etkiler ve hormonları dengelemek için kortizolün düzenlenmesine yardımcı olur. Polikistik over olan kadınlarda uyku bozuklukları iki kat daha yaygındır.

Stresinizi yönetin

Stresi azaltmak kortizolü düzenleyebilir. Yoga, yeterli uyku ve kafeini kesmek gibi yukarıda belirtilen stratejilerin çoğu, stres seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur.

Endokrin bozucuları sınırlayın veya önleyin

Endokrin bozucular, vücuttaki doğal hormonal reaksiyonları engelleyen kimyasal maddeler veya bileşenlerdir. Bazı endokrin bozucular, kadın ve erkek cinsiyet hormonlarını taklit ederek üreme sisteminde karışıklığa neden olur.

Bu polikistik over belirtileri riskini artırabilir. Bunlar genellikle konserve gıdalar, sabun ve makyaj ürünlerinde bulunur. Yaygın endokrin bozucular şunlardır:

  • Dioksinler
  • Ftalatlar
  • Tarım ilacı
  • BPA
  • Glikol eterleri

Bu rahatsızlık için tek bir tedavi yöntemi yoktur. Farklı yaklaşımlar da işe yarayabilir. PCOS bitkisel tedavi için doktorunuzla birlikte hareket edin. Olası dozajı, yan etkiler ve ilaç etkileşimleri konusunda daha dikkatli davranmış olursunuz.

Sonuç olarak;

Polikistik over, bir kadının adet döngüsünü bozabilir ve hamile kalmayı zorlaştırabilir. Yüksek seviyede erkek hormonları, yüz ve vücutta kıllanma gibi istenmeyen semptomlara da yol açar.

PCOS için bir tedavi yöntemi olmamasına rağmen, tıbbi tedavi ile birlikte kilo verme gibi bazı yaşam tarzı değişiklikleri ve alternatif tedaviler işe yarayabilir. Düzenli egzersiz de büyük yararlar sağlayabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir