Kabızlığa İyi Gelen Doğal Laksatif Yiyecekler

 

Laksatiflerin sindirim sağlığı üzerinde bilinen güçlü etkileri vardır. Laksatifler, vücuttaki işlevleri nedeniyle kabızlığı hafifletir ve düzenli bağırsak hareketi sağlar. 

Mutfakta yemek yapmak için kullandığınız malzemelerin çoğu kabızlığın önlenmesinde etkili olan laksatif olarak kullanılabilecek yiyeceklerdir.

Laksatifler Nelerdir?

Laksatif maddeler, dışkıyı yumuşatan ve bağırsak hareketi oluşturan maddelerdir. Aynı zamanda bağırsak geçişini hızlandırabilir, sindirim sisteminin hızlanmasına yardımcı olurlar.

Laksatifler çoğunlukla kabızlığı tedavi etmek için kullanılır; bu durum nadir, zor ve bazen de ağrılı bağırsak hareketi ile ilişkilidir.

Farklı şekillerde çalışan çeşitli laksatif türleri vardır. Laksatiflerin ana sınıfları şunlardır:

Şişkinlik yapan laksatif maddeler

Bunlar su emerler ve dışkı oluştururlar.

Dışkı yumuşatıcılar

Dışkıdan emilen suyun miktarını artırırlar, böylece yumuşak geçişi kolaylaştırır.

Yağlayıcı laksatifler

Dışkı yüzeyini ve bağırsak astarını nemlendirerek, daha kolay geçişi sağlarlar.

Osmotik tip laksatif

Kolonun daha fazla su tutması ve bağırsak hareketlerinin sıklığını artırırlar.

Tuzlu laksatif

Bağırsak hareketini teşvik etmek için bunlar ince bağırsaktan su çekerler.

Uyarıcı laksatif maddeler

Bağırsak hareketi sağlamak için sindirim sisteminin hareketini hızlandırırlar.

Reçetesiz laksatif maddeler kabızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir ancak bunları çok sık kullandığınızda elektrolit bozukluklarına ve asit-baz dengesinde değişikliğe neden olabilir ve bu da potansiyel olarak uzun vadede kalp ve böbrek hasarına sebebiyet verebilir.

Bağırsak hareketlerinin düzenli olmasını istiyorsanız doğal laksatif etki gösteren yiyecekleri yiyebilirsiniz.

İşte kabızlığı önlemeye yardımcı olabilecek doğal laksatif yiyecekler

Chia Tohumu

Lif, doğal bir tedavidir ve kabızlığa karşı savunmanın anahtarlarından biridir. Çalışmalar, lif alımının arttırılmasının dışkı frekansını artırabileceğini ve geçişini kolaylaştırmak için dışkıyı yumuşattığını gösteriyor.

Chia tohumu, çözünür lif açısından yüksektir, 28 gramı yaklaşık 11 gram lif içerir. Çözünür lif, kabızlığı hafifletmek için yumuşak dışkının oluşumuna yardımcı olan bir jel oluşturmak üzere suyu emer.

Dutsu Meyveler

Çilek, lif bakımından nispeten yüksek olup, hafif bir doğal laksatif olarak mükemmel bir seçimdir. Çilek, bardak başına 3 gram lif, yaban mersini bardak başına 3.6 gram lif ve böğürtlen bardak başına 7.6 gram lif içerir.

Çilek gibi dutsu meyveler iki tür lif içerir: çözünebilir ve çözünmeyen.

Chia tohumunda olduğu gibi çözünebilir lif, dışkıyı yumuşatmaya yardımcı olan jel benzeri bir madde oluşturmak için bağırsaktaki suyu emer. Çözünmeyen lif suyu emmez ancak kolay geçişini sağlamak için dışkının hacmini arttırır.

Çilek, yaban mersini, ahududu gibi dutsu meyveler yemek, lif alımını artırmanın ve doğal laksatif özelliklerinden yararlanmanın iyi bir yoludur.

Baklagiller

Baklagiller lif açısından yüksek olup, bu da düzenli bağırsak hareketini teşvik eder. Örneğin, bir bardak (198 gram) kaynatılmış mercimek 15.6 gram lif içerirken, 1 bardak (164 gram) nohut 12.5 gram lif sağlar.

Baklagilleri tüketmek, doğal laksatif işlevi gören kısa zincirli yağ asidi türü olan bütirik asit üretimini artırmaya yardımcı olur. Çalışmalar, bütirik asidin sindirim sisteminin hareketini arttırarak kabızlık tedavisine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Crohn hastalığı veya inflamatuar bağırsak hastalığı gibi bazı sindirim bozukluklarıyla ilişkili olabilen bağırsak iltihaplarını azaltmak için anti-inflamatuar bir ajan olarak da görev yapar.

keten tohumu yağı hamilelikte kullanımı

Keten Tohumu

Omega 3 yağ asidi içeriği ve yüksek protein miktarı ile, keten tohumu, birçok besleyici madde açısından zengindir. Sadece bu da değil, keten tohumu da doğal laksatif özelliklere sahiptir ve hem kabızlık hem de ishal için etkili bir tedavi yöntemidir.

Keten tohumu, bağırsak geçiş süresinin azalmasına ve dışkıya hacim kazandırılmasına yardımcı olan, hem çözünür hem de çözünmeyen liflerin iyi bir karışımını içerir.

Bir yemek kaşığı (10 gram) keten tohumu 2 gram çözülmeyen lif, ayrıca 1 gram çözünebilir lif sağlar.

Kefir

Kefir fermente süt ürünüdür.

Probiyotikler, bağışıklık fonksiyonunun ve sindirim sağlığının iyileştirilmesi de dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları olan, yararlı bağırsak bakterilerinin bir türüdür. 

Probiyotikleri yiyecek veya takviyeden tüketmek düzgün bağırsak hareketini destekler ve aynı zamanda dışkı tutarlılığını iyileştirir ve bağırsak geçişini hızlandırır.

Özellikle kefirin dışkıya nem ve hacim kazandırdığı belirtilmektedir.

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Ispanak, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, kabızlığı önlemek için farklı yoldan çalışırlar. Birincisi, besin açısından yoğun, yani nispeten az sayıda kalori ile iyi miktarda vitamin, mineral ve lif sağlıyorlar.

Örneğin, 67 gram lahana, düzenli bağırsak hareketini artırmaya yardımcı olmak için 1.3 gram lif sağlar ve yalnızca 33 kaloriye sahiptir.

Yeşil yapraklı sebzeler magnezyum bakımından da zengindir. Birçok laksatifin ana maddesi budur, çünkü dışkı geçişi için bağırsaklarda su tutmaya yardımcı olur.

Bazı çalışmalar, düşük magnezyum alımının kabızlık ile ilişkili olabileceğini göstermiştir, bu nedenle yeterli alımın sağlanmasının düzenli bağırsak hareketinin korunması için hayati önemi vardır.

elma protein mi

Elma

Elma, lif bakımından yüksek olup, fincan başına 3 gram lif sağlar. Ayrıca, laksatif olarak işlev görebilen bir tür çözünebilir lif olan pektin ile doludur.

Bir çalışma, pektinin kolondaki geçiş süresini hızlandırabildiğini gösterdi. Ayrıca, sindirim sağlığını geliştirmek için bağırsaktaki faydalı bakterilerin miktarını artırarak prebiyotik rol oynar.

Zeytinyağı

Bazı araştırmalar, zeytinyağı tüketiminin kabızlığı hafifletmek için etkili bir yöntem olabileceğini bulmuştur. Geçişi hızlandırmak için ince bağırsağın uyarılmasını sağlarken, rektumda daha kolay geçişi sağlayan bir kaplama sağlayarak bir yağlayıcı müshil olarak işlev görür.

Çalışmalarda, zeytinyağının hem bağırsak hareketlerini hem de kabızlık semptomlarını iyileştirdiği gösterilmiştir. Bir çalışmada, araştırmacılar zeytinyağını geleneksel kolon temizleme formülüyle birleştirdiler ve formülün zeytinyağına eşleştirildiğinde magnezyum hidroksit gibi diğer laksatiflerden daha etkili olduğunu buldular.

saçtaki kepek için maske

Aloe Vera

Aloe bitki yaprakları iç astarından gelen bir jel olan aloe vera, kabızlık için sıklıkla kullanılır. Laksatif etkisini antrakinon glikozitlerden, bağırsaklarda suyu çeken ve sindirim sistemini harekete geçiren bileşiklerden alır.

Bir çalışma, celandine, psyllium ve aloe vera kullanan bir preparat hazırlayarak aloe veranın etkinliğini doğruladı. Bu karışımın dışkıları etkili bir şekilde yumuşattığını ve bağırsak hareket sıklığını artırabildiğini buldular.

Yulaf Kepeği

Yulaf tanesinin dış tabakalarından üretilen yulaf kepeği, hem çözünür hem de çözünmez lif açısından zengin olup doğal bir laksatif olarak iyi bir seçimdir. Sadece 1 fincan (94 gram) ham yulaf kepeği, 14 gram liften oluşur.

2009 yılında yapılmış bir çalışmada, geriatrik bir hastanede laksatif yerine yulaf kepeği kullanılmasının kabızlık tedavisinde etkinliği değerlendirildi.

Katılımcıların yulaf kepeklerini tolere edilebileceğini gördüler. Onların vücut ağırlığını korumalarına yardımcı olmuş ve katılımcıların % 59’unun müshil kullanmayı bırakmasına izin vererek yulaf ezmesini bağırsak hareketliliği için bir alternatif yapmıştır.

sert çekirdekli meyveler

Kuru Erik

Erik, en çok bilinen doğal laksatiflerden biridir. İyi bir lif kaynağıdır. Ayrıca sorbitol olarak bilinen bir şeker alkolü türü de içerir. Sorbitol, zayıf emilir ve ozmotik bir ajan olarak görev yapar ve bağırsaklara su getirir ve bağırsak hareketlerine neden olur.

Kivi

Kivinin laksatif özelliklere sahip olduğu ve kabızlığı hafifletmek için uygun bir yiyecek olduğu biliniyor.

Bu çoğunlukla yüksek lif içeriğinden kaynaklanmaktadır. Bir kase (177 gram) kivi, önerilen günlük alımın % 21’ini kapsayan 5.3 gram lif içerir.

Kivi, hem çözünmez hem de çözünebilir lifin bir karışımını içerir. Aynı zamanda, doğal bir laksatif etkisi olduğu bilinen pektin için iyi bir kaynaktır. Bağırsak hareketini uyarmak için sindirim sisteminin hareketini arttırarak işlev görür.

Dört haftalık bir çalışma, kivi kabuğunun hem kabızlığı olan hem de sağlıklı katılımcılara etkilerini inceledi. 

Kiviyi doğal bir laksatif olarak kullanmanın bağırsakta geçiş süresini hızlandırarak kabızlığı hafifletmeye yardımcı olduğu tespit edildi.

Kahve

Bazı insanlar için kahve, tuvaleti kullanma isteğini artırabilir. Kolonundaki kasları uyararak doğal bir laksatif etki oluşturabilir.

Bu büyük oranda yeme sonrası salınan bir hormon olan gastrin üzerindeki kahvenin etkilerinden kaynaklanmaktadır.

Gastrin midede gıdaların parçalanmasına yardımcı olan gastrik asidin salgılanmasından sorumludur. Gastrin bağırsak kaslarının hareketini artırır ve bağırsak geçişini hızlandırıp bağırsak hareketi oluşturmasına yardımcı olur.

Bir çalışma, katılımcılara 100 ml kahve verdi, daha sonra gastrin düzeylerini ölçtü. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, gastrin seviyeleri, kafeinsiz kahve içen katılımcılar için 1.7 kat, kafeinli kahveyi içenler için ise 2.3 kat daha yüksekti.

Aslında, diğer çalışmalar, kafeinli kahvenin bir yemek kadar sindirim sistemini uyarabileceğini ve suyun % 60’ından fazlasını sağladığını göstermiştir.

Su

Su, hidrasyon sağlamanın yanı sıra düzgün bağırsak hareketi sağlamak ve kabızlığı önlemek için çok önemlidir.

Araştırmalar, su içmenin dışkı tutarlılığını geliştirerek kabızlığı hafifletmeye yardımcı olabileceğini ve dışkının daha kolay geçmesini sağladığını gösteriyor. Ayrıca lif gibi diğer doğal laksatiflerin etkilerini de artırabilir.

Bir çalışmada 117 kronik kabızlık hastasına günde 25 gram lif içeren bir beslenme verildi. Artan lifin yanı sıra, katılımcıların yarısına da günde 2 litre su içmeleri söylendi.

İki ay sonra, her iki grupta da dışkı sıklığında artış ve laksatiflere daha az bağımlılık vardı, fakat etki daha fazla su içenlerde daha da büyüktü.

Şeker yerine geçen maddeler

Bazı şeker türlerinin aşırı tüketiminin laksatif etkisi olabilir. Bunun nedeni bağırsaklara su çekmesi ve bağırsaktaki geçişi hızlandırmasıdır. Bu işlem, özellikle sindirim sisteminde az emilen şeker alkolleri için geçerlidir.

Laktitol, süt şekerinden türetilmiş şeker alkolü türü aslında kronik kabızlık tedavisinde potansiyel kullanımı nedeniyle araştırılmıştır.

Bazı vaka incelemeleri, bir başka alkol şekeri olan sorbitol içeren aşırı şekersiz sakız tüketimini ishal ile ilişkilendirmiştir.

Xylitol, laksatif olarak işlev gören diğer bir ortak şeker alkolüdür. Genellikle az miktarda diyet içeceklerinde bulunur.

Bununla birlikte, onu büyük miktarlarda tüketirseniz, bağırsaklara su çekebilir ve bir bağırsak hareketini hızlandırabilir ve hatta ishale neden olabilir.

Şeker alkolü olan eritritolün büyük miktarda aynı şekilde laksatif etkisi olabilir, bağırsaklara büyük miktarda su çekerek, bağırsak hareketine neden olur.

Hint Yağı

Hint fasulyesinden üretilen hint yağı, doğal bir müshil olarak uzun bir kullanım geçmişine sahiptir.

Hint yağı tüketildikten sonra, müshil etkisinden sorumlu olan bir tür doymamış yağ asidi olan risinoleik asidi serbest bırakır.

Risinoleik asit, bağırsak hareketini tetiklemek için bağırsak kaslarının hareketini artıran sindirim sisteminde belirli bir reseptörü aktive ederek çalışır.

sinameki çayı ne zaman içilir

Sinameki

Senna alexandrina bitkisinden elde edilen sinameki, genellikle doğal bir uyarıcı müshil olarak kullanılan bir bitkidir.

Sinamekinin kabızlık giderici etkileri bitkinin sennoside içeriğine bağlanır.

Sennositler, bağırsak hareketini uyarmak için sindirim sisteminin hareketini hızlandırarak çalışan bileşiklerdir. Ayrıca dışkı geçişine yardımcı olmak için kolonda sıvı emilimini arttırırlar.

Psyllium

Plantago ovata bitkisinin kabuğu ve tohumlarından elde edilen psyllium, müshil özelliği olan bir lif türüdür.

Hem çözünür hem de çözünmez lif içermesine rağmen, yüksek çözünür lif içeriği, kabızlığı gidermede özellikle etkili kılan şeydir.

Çözünür lif, suyu emerek ve dışkıyı yumuşatan ve geçişini kolaylaştıran bir jel oluşturarak çalışır. Psyllium’un bazı reçeteli laksatiflerden daha etkili olduğu bile söylemektedir.

Sonuç olarak;

Dışkı sıklığını artırarak ve dışkı tutarlılığını iyileştirerek düzenli bağırsak hareketini sağlayacak birçok doğal laksatif vardır.

Bu doğal laksatif yiyecekleri tüketmenin yanı sıra, su tüketimini artırmalı, sağlıklı bir beslenme düzeniniz olmalı ve düzenli fiziksel aktivite için zaman ayırmalısınız.

 

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir