Anasayfa » Dikkatli Tüketilmesi Gereken Kolesterolü Yüksek Olan Besinler

Dikkatli Tüketilmesi Gereken Kolesterolü Yüksek Olan Besinler

Sağlıklı bir yaşam için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmak da sağlıklı yaşamın bir parçasıdır. Son yapılan araştırmalar yiyeceklerin kolesterol üzerindeki etkisinin küçük olduğunu tespit etmiş olsa da, kolesterolü yüksek olan besinler dikkatli tüketilmelidir.

Yiyecekler Kolesterolü Yükseltir mi?

Kolesterol vücudumuzda ve et, yumurta, süt gibi hayvansal ürünlerde bulunan mumsu bir maddedir. Hormonların, D vitamininin ve yağların sindirimi için gerekli safranın üretiminde önemli rol oynar. Kolesterol, vücudumuzdaki her hücre için gereklidir. Hücre zarlarına güç ve esneklik verir. Karaciğer, vücudumuzun çalışması için gereken tüm kolesterolü üretir ancak kolesterol hayvansal ürünlerin tüketimi ile de ortaya çıkar.

kolesterolü yüksek olan besinler
Kolesterolü yüksek olan besinler

Yiyeceklerle kolesterol tükettiğinizde, vücut doğal olarak yaptığı kolesterol miktarını azaltarak bunu dengeler. Buna karşılık, besinlerden alınan kolesterol düşük olduğunda, vücut kolesterol üretimini artırır ve bu hayati maddeyi her zaman yeterli düzeyde tutar. Sistemdeki kolesterolün sadece % 25’i besin kaynaklarından gelmektedir. Gerisi karaciğer tarafından üretilir. Araştırmalar, besinlerden alınan kolesterolün vücuttaki kolesterol seviyelerini önemli ölçüde etkilemediğini göstermiştir.

Ancak burada bilinmesi gereken önemli bir nokta vardır. Vücudumuzda iki tür kolesterol bulunur: iyi kolesterol (HDL) ve kötü kolesterol (LDL). İyi kolesterolün yüksek olması faydalıyken, kötü kolesterolün yüksek olması zararlıdır. Kötü kolesterol, kalp hastalıklarına yol açan ve tıkanıklıklara neden olan birikmiş yağlardır. Bu nedenle, LDL kolesterol seviyesinin kontrol altında tutulması gerekir. 

  Metabolizma Nasıl Hızlanır? Metabolizmayı Hızlandıran Yiyecekler

Her ne kadar yiyeceklerin kolesterol üzerindeki etkisi küçük olsa da, bazı yiyecekler vardır ki, zararlı oldukları için dolaylı da olsa kötü kolesterol seviyesinin yükselmesine neden olabilir.

Örneğin, doymuş yağlar içeren kırmızı et, işlenmiş gıdalar ve tam yağlı süt ürünleri LDL kolesterolün yükselmesine sebep olabilir. Fast food ve aşırı tuz tüketimi de kolesterol seviyelerini yükseltebilir. Şimdi kötü kolesterolü yükselten besinlere göz atalım.

Kolesterolü Yüksek Olan Besinler

1.Kırmızı Et

Yağ içeriği yüksek olan kırmızı et, kolesterol seviyelerini yükseltebilir. Tüketimini sınırlamak önemlidir.

2.Yumurta Sarısı

Yumurta sarısında bulunan yüksek kolesterol nedeniyle, tüketimi sınırlandırılmalı veya alternatifleri kullanılmalıdır.

3.Sakatatlar

Sakatatlar, kolesterol açısından zengin olan besinlerdir. Bu nedenle, kısıtlı miktarda tüketilmelidir.

4.Tereyağı

Tereyağı, doymuş yağ içeren bir üründür ve yüksek kolesterol seviyeleriyle ilişkilendirilir. Başka sağlıklı yağ alternatifleri kullanmaya özen gösterin.

5.Kabuklu Deniz Ürünleri

Karides, istiridye ve midye gibi kabuklu deniz ürünleri kolesterol içerir. Tüketimi kısıtlı tutmanız önemlidir.

6.Karaciğer

Karaciğer, yüksek kolesterol içeren etlerden biridir. Kolesterol seviyelerini göz önünde bulundurarak tüketiminizi kontrol altında tutun.

7.Mayonez

Yüksek yağ içeriği nedeniyle mayonez kolesterol açısından zengindir. Az miktarda tüketmek gerekmektedir.

8.Hindi derisi veya tavuk derisi

Hindi ve tavuk derisinin doymuş yağ içeriği yüksektir. Kolesterol seviyelerinizi dengelemek için derisiz hindi veya tavuk tercih etmeniz önemlidir.

9.Hayvansal Yağlar

Sığır yağı, koyun yağı gibi hayvansal yağlar, kolesterol içerikleri yüksek olduğundan dikkatli tüketilmelidir.

  Maltoz Nedir, Zararlı mı? Maltoz Nelerde Bulunur?

10.Kabuklu yemişler

Ceviz, badem ve fındık gibi kabuklu yemişlerin doymuş yağ içeriği yüksektir ve kolesterol içerebilir.

11.Tam Yağlı Süt Ürünleri

Tam yağlı süt, yoğurt ve peynirler, doymuş yağ ve kolesterol içeriği açısından zengindir. Düşük yağlı veya yağsız alternatifler tercih edin.

12.Abur Cubur Yiyecekler

Cips, kraker, şekerleme gibi abur cubur yiyecekler, trans yağ ve doymuş yağ içeriği yüksek olduğundan kolesterol seviyesinin yükselmesine neden olabilir.

13.Kızartmalar

Kızartılmış yiyecekler, kolesterol seviyelerini yükseltebilecek trans yağ içerebilir. Bu nedenle, kızartmaları mümkün olduğunca sınırlı tüketmek gerekir.

14.İçecekler

Şekerli içecekler ve alkollü içecekler, doymuş yağ veya şeker içermeseler bile, kolesterol üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. Bu nedenle, tüketiminizi kontrol altında tutun.

15.Fast food

Fast food restoranlarında sunulan hamburger, nugget, patates kızartması gibi yiyecekler, çoğunlukla doymuş yağ içerir ve yüksek kolesterolle ilişkilendirilir.

Kolesterolü Düşürmenin Doğal Yolları

Kolesterolü düşürmek için başvurabileceğiniz doğal yollar şunlardır:

1. Sağlıklı beslenme: Düşük kolesterol içeren yiyecekler tüketerek dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturun. Kırmızı et yerine, tavuk, balık, hindi gibi düşük yağlı etleri tercih edin. Rafine edilmemiş tahıllar, baklagiller, sebzeler, meyveler ve sağlıklı yağlar (zeytinyağı, avokado, fındık, ceviz gibi) ile beslenin.

2. Lifli gıdalar tüketin: Yulaf, esmer pirinç, tam buğday gibi lif açısından zengin gıdaları beslenme programınıza ekleyin. Lif, kötü kolesterol seviyelerini düşürerek kalp sağlığını korur.

3. Omega-3 yağ asitleri alın: Omega-3 yağ asitleri, kalp sağlığı için faydalıdır ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Balık (somon, uskumru, sardalye gibi yağlı balıklar), ceviz, chia tohumu, keten tohumu gibi gıdalarda bulunur.

  Üzüm Çekirdeği Yemenin Faydaları - Tek Başına Kozmetik Sektörüne Bedel

4. Yağlı ve işlenmiş yiyecekleri sınırlayın: Kızartmalar, abur cuburlar, işlenmiş et ürünleri ve trans yağ içeren gıdaları mümkün olduğunca azaltın veya tamamen beslenmenizden çıkarın.

5. Düzenli egzersiz yapın: Haftada en az 150 dakika orta şiddette aerobik egzersiz yaparak, HDL (iyi) kolesterol seviyenizi yükseltebilir ve LDL (kötü) kolesterol seviyenizi düşürebilirsiniz.

6. Sigara içmeyin: Sigara içmek kolesterol seviyelerini yükseltir ve kalp hastalığı riskini artırır. Eğer sigara içiyorsanız bırakmak için destek alın.

7. Alkolden kaçının veya sınırlayın: Aşırı alkol tüketimi yüksek trigliserit seviyelerine ve yüksek kolesterol seviyelerine neden olabilir. İdeal olarak, erkekler günde en fazla 2 birim, kadınlar ise günde en fazla 1 birim alkollü içecek tüketmelidir.
Sonuç olarak;

Kolesterol seviyelerini etkileyen birçok faktörün olduğunu bilin. Beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirerek, kolesterolü yüksek olan besinlerden kaçınabilir ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyebiliriz. 

Kaynakça: 1, 2, 3, 4

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir