Keten Tohumu Yağı Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları ve Zararları

Keten tohumu, sağlıklı dozda protein ve lif sağlayarak, iştahı azaltıp, kilo kontrolüne yardımcı olması gibi pek çok yarar sağlar.

Yumuşak besin profili göz önüne alındığında, keten tohumu yağının da benzer yararlarının olması şaşırtıcı değil. Keten tohumu yağı, keten yağı olarak da bilinir; öğütülmüş ve preslenmiş keten tohumlarından yapılır.

Bu sağlıklı besleyici yağın çok çeşitli kullanım alanları vardır.

“Keten tohumu yağı faydaları nelerdir”, “keten tohumu yağı nasıl kullanılır”, “keten tohumu yağı zayıflatır mı”, “keten tohumu yağı nasıl tüketilir?” İşte soruların cevapları…

Keten Tohumu Yağı Besin Değeri

BESİN BİRİM        PORSİYON BOYUTU

(1 YEMEK KAŞIĞI VEYA 15 G)

Su g 0.02
Enerji kcal 120
Enerji kJ 503
Protein g 0.01
Toplam lipit (yağ) g 13.60
VİTAMİNLER
E Vitamini (alfa-tokoferol)               mg                           0,06
Tokoferol, beta mg 0.07
Tokoferol, gama mg 3.91
Tokoferol, delta mg 0.22
Tokotrienol, alfa mg 0.12
Tokotrienol, gammal mg 0.12
K Vitamini (fillokinon) ug 1.3

keten tohumu yağı hamilelikte kullanımı

Keten tohumu yağı, balık yağı yerine kullanılabilecek vegan bir yağdır. Balık yağı, keten tohumu yağında bulunmayan bir durum olan cıva kontaminasyonu riski taşır.

Keten tohumu yağının zayıflamaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. Ancak bu konuda az araştırma bulunmaktadır. Keten tohumu lifleri, takviye olarak alındığında iştahı bastırabilir. Bu da zayıflamaya yardımcı olur.

Keten Tohumu Yağı Yararları Nelerdir?

Omega 3 yağ asitleri bakımından yüksektir

Keten tohumu gibi, keten tohumu yağı da, kalp için sağlıklı olan omega 3 yağ asitleri ile yüklüdür. Bir yemek kaşığı (15 ml) etkileyici oranda, 7196 mg omega 3 yağ asitleri içerir.

Keten tohumu yağı, özellikle bir omega 3 yağ asidi formu olan aloe linolenik asit (ALA) içerir. Besinlerden yeterli miktarda DHA ve EPA alamayanlar için, çoğu uzman günlük olarak erkekler için 1600 mg ve kadınlar için 1100 mg ALA omega 3 yağ asitleri önerir.

Sadece bir yemek kaşığı keten tohumu yağı günlük ALA gereksinimlerini karşılayabilir ve bunu hatta aşabilir.

Omega 3 yağ asitleri, sağlık için çok önemlidir ve inflamasyonun azalması, kalp sağlığının korunması ve yaşlanmaya karşı beynin koruması gibi faydalar ile ilişkilendirilmiştir.

Besinlerden yeterince balık yağı alamıyorsanız veya haftada bir iki porsiyon balık tüketemiyorsanız, keten tohumu yağı ihtiyacınız olan omega 3 yağ asitleri ile eksikliği tamamlamaya yardımcı olmak için iyi bir çözüm olabilir.

Kanser hücresinin büyümesini önlemeye yardımcı olur

Mevcut araştırma çoğunlukla test tüpü ve hayvan çalışmaları ile sınırlı olsa da, keten tohumu yağının, kanser hücrelerinin büyümesini azaltmaya yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar bulunmaktadır.

Bir hayvan araştırmasında, farelere 40 gün boyunca 0.3 ml keten tohumu yağı verildi. Kanserin yayılmasını ve akciğer tümörlerinin büyümesini önlediği görüldü.

Başka bir küçük hayvan araştırmasında, keten tohumu yağının sıçanlarda kolon kanseri oluşumunu bloke ettiği gösterildi.

Ayrıca, test tüpü çalışmaları, keten tohumu yağı ile meme kanseri hücrelerinin büyümesini azalttığını gösteren birçok çalışma ile benzer bulgular üretti.

Kalp sağlığına yararı vardır

Birkaç çalışma, keten tohumu yağının, kalp sağlığına fayda sağladığını tespit etti. 59 katılımcının yaptığı bir çalışmada, keten tohumu yağının etkileri, omega 6 yağ asitlerinde yüksek bir yağ türü olan aspir yağının etkileri ile karşılaştırıldı.

Bu çalışmada, bir yemek kaşığı (15 ml) keten tohumu yağı ile 12 hafta boyunca takviye edilmesi, aspir yağı ile desteklenenden daha düşük kan basıncı seviyelerine yol açtı.

Yüksek tansiyon kalp sağlığına zarar verebilir çünkü kalbe fazladan baskı uygulayarak çalışmasını zorlar.

Keten tohumu yağı arterlerin esnekliğini de artırabilir. Hem yaşlanma hem de artan kan basıncı genellikle esneklikteki düşüşlerle bağlantılıdır. 

Bu faydalar büyük olasılıkla keten tohumu yağının içindeki omega 3 yağ asitlerinin yüksek konsantrasyonundan kaynaklanmaktadır çünkü bu yağın tüketilmesi, kandaki omega 3 miktarını önemli ölçüde artırır.

Dahası, sayısız çalışma omega 3 yağ asitlerinin kalp sağlığını iyileştirdiğini ve düşük inflamasyon ve düşük kan basıncı gibi faydalar sağlandığını göstermiştir.

Kabızlık ve ishal tedavisine yardımcı olur

Keten tohumu yağı, hem kabızlık hem de ishale karşı etkili olabilir. Yakın tarihli bir hayvan araştırması keten tohumu yağının, antidiyareik bir madde olarak davranırken, bağırsak düzenliliği için de müshil etkisi yaptığını gösterdi.

Başka bir çalışmada, kabız rahatsızlığı olan 50 hemodiyaliz hastasına, keten tohumu yağı veya zeytinyağı verildi. Dört hafta sonra, keten tohumu yağı, bağırsak hareketlerinin sıklığını ve dışkı tutarlılığını geliştirdi. Ayrıca zeytinyağı kadar etkili olduğu tespit edildi.

Keten tohumu yağı cilde faydaları

Keten tohumu yağı cildin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Küçük bir çalışmada 13 kadın, 12 hafta boyunca keten tohumu yağı kullandı.

Çalışmanın sonunda cildin pürüzsüzlüğü ve nemlenmesinde iyileşme sağlanırken, ciltte tahriş ve pürüzlülüğe duyarlılık azalmıştı.

Yakın tarihli bir hayvan araştırmasında keten tohumu yağı benzer olumlu sonuçlar verdi.

Dermatitli farelere üç hafta boyunca keten tohumu yağı verildi. Yağın, kızarıklık, şişme ve kaşıntı gibi atopik dermatit semptomlarını azalttığı belirtildi.

İnflamasyonu azaltır

Bazı araştırmalar omega 3 yağ asidi içeriği sayesinde, keten tohumu yağının, bazı popülasyonlarda inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Ancak, 20 araştırmanın bir analizi, keten tohumu yağının, genel popülasyon için iltihap üzerinde bir etkiye sahip olmadığını gösterdi.

Bununla birlikte, obez insanlarda, iltihabı ölçmek için kullanılan bir işaretleyici olan C-reaktif proteinin seviyelerini önemli ölçüde düşürdü. Bir hayvan araştırması ayrıca keten tohumu yağının, güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu buldu.

Göz hastalıklarını iyileştirmeye yardımcı olur

Diyet yağlarının eksikliği, kornea, konjonktiva ve lakrimal bezler dahil olmak üzere gözün farklı bölgelerinde iltihaplanmaya neden olabilir.

Ayrıca gözyaşı kalitesini ve miktarını da etkileyebilir. Kuru göz hastalığı bu koşullardan etkilenen en yaygın göz hastalığıdır.

Araştırmalar, omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinin oral yoldan alınmasının böyle bir eksikliği azaltabileceğini söylüyor. Bunun nedeni, bu yağ asitlerinin anti-inflamatuar bileşiklerin sentezinden sorumlu olmasıdır.

Keten tohumu yağı, araşidonik asit ve türevlerinin inflamatuar etkilerine karşı koyar. İnflamatuar olmayan aracıların, PGE1 ve TXA1’in sentezini tetikler.

Bu moleküller lakrimal bezlerin (gözdeki gözyaşı filminin sulu tabakasını salgılayan bezler), kornea ve konjonktiva iltihabını azaltır.

Tavşan çalışmalarında, keten tohumu yağının oral ve topikal uygulaması kuru göz hastalığını iyileştirmiş ve görme işlevselliğini geri kazandırmıştır.

Menopoz semptomlarını ve adet kramplarını hafifletir

Keten tohumu, lignanlara dönüşen iyi miktarda bileşik içerir. Bunların baskın kısmı secoisolariciresinol diglucoside (SDG) ‘dir. SDG enterodiol ve enterolaktona dönüştürülür.

Bu lignanlar fitoöstrojenler olarak işlev görür. Yapısal ve fonksiyonel olarak vücuttaki östrojene benzerler. Karaciğer, beyin, kalp ve kemiklerdeki östrojen reseptörleri ile zayıf bir şekilde etkileşime girebilirler.

Keten tohumu yağı menopoz semptomlarını, adet kramplarını hafifletmeye ve kısırlığı tedavi etmeye yardımcı olabilir.

Bazı araştırmalar, bu bileşiklerin kemik hastalıklarını (osteoporoz) ve meme, yumurtalık ve prostat kanserlerini bir ölçüde önleyebileceğini belirtmektedir. 

keten tohumu yağı yüze sürülürmü

Keten Tohumu Yağının Zararları Nelerdir?

Keten tohumu yağı, keten tohumu ve takviyeleri küçük miktarlarda iyi tolere edilir. Keten tohumu yağının kanıtlanmış çok fazla yan etkisi yoktur.

Ancak keten tohumu yağı veya takviyeleri kullanırken aşağıdaki noktalara dikkat etmek gerekir:

– Hamilelik ve emzirme döneminde keten tohumu ve yağını tüketmekten kaçının. Keten tohumu fitoöstrojenlere sahip olduğundan, yağın hafif ancak olumsuz hormonal etkileri olabilir.

– Büyük miktarlarda keten tohumu yağı kabızlığı tetikleyerek, bağırsak tıkanmasına neden olabilir. 

Keten tohumu yağı içindeki fitoöstrojenler genç erkeklerde ve kadınlarda doğurganlığı etkileyebilir.

Keten tohumu yağı içerisindeki ALA’nın sadece % 0.5-1’i EHA, DPA ve diğer esansiyel yağ asitlerine dönüştürülür. Vücudun yağ asidi ihtiyaçlarını karşılamak için bu yağı çok fazla tüketmelisiniz. Bu kadar yüksek dozlar olumsuz etkilere neden olur.

– Keten tohumu ve türevleri kan incelticiler, antikoagülanlar ve benzer ilaçları etkileyebilir. Bundan dolayı yağı tıbbi gözetim altında kullanın.

Keten Tohumu Yağı Kullanımı

Keten tohumu yağı ile ilgili en iyi özelliklerden biri çok yönlülüğüdür. Salata soslarında, soslarda, diğer yağ türlerinin yerine kullanılabilir.

Smoothie gibi hazırladığınız içeceklere bir porsiyon keten tohumu yağını (bir yemek kaşığı veya 15 ml) ekleyebilirsiniz.

Zengin bir duman noktasına sahip olmadığı ve ısı ile kombine edildiğinde zararlı bileşikler oluşturabileceği için, keten tohumu yağı pişirmede kullanılmamalıdır.

Gıdada kullanımına ek olarak, keten tohumu yağı, cildi sağlıklı tutmak ve cilt nemini artırmak için cilde uygulanabilir.

Alternatif olarak, bazı insanlar, saçın uzamasını teşvik etmek ve parlaklık kazandırmak için keten tohumu yağını bir saç maskesi olarak kullanır.

Sonuç olarak;

Keten tohumu yağı, omega 3 yağ asitleri bakımından yüksektir ve kan basıncının düşürülmesi ve bağırsak hareketlerinin iyileştirilmesi gibi birçok sağlık yararına sahip olduğu belirlenmiştir.

Dahası, keten tohumu yağı çeşitli şekillerde kullanılabilir. Gıdalara ilave edilen ya da cilde ve saça uygulanan diğer yağ türlerinin yerine kullanılabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir