Candida Mantarının Belirtileri ve Bitkisel Tedavisi

Candida adı verilen maya türlerini de içeren birçok mantar türü, insan vücudu içinde ve üzerinde yaşar. Candida genellikle ağızda, bağırsaklarda ve deride küçük miktarlarda bulunur.

Normal seviyelerde, mantar problemli değildir. Bununla birlikte, candida kontrolsüz olarak büyümeye başladığında, kandidiasis olarak bilinen bir enfeksiyona neden olabilir.

Candida, insanlardaki fungal enfeksiyonların en yaygın nedenidir. Tipik olarak, vücuttaki sağlıklı bakteriler candida seviyelerini kontrol altında tutar.

Bununla birlikte, eğer sağlıklı bakteri seviyeleri bozulursa veya bağışıklık sistemi tehlikeye girerse, candida fazla üremeye başlayabilir. Candidanın aşırı büyümesine neden olabilecek bazı faktörler şöyledir:

– Antibiyotik almak

– Şeker ve rafine karbonhidratlarla beslenme

– Yüksek alkol tüketimi

– Zayıflamış bir bağışıklık sistemi

– Oral kontraseptif alma

– Diyabet

– Yüksek stres seviyeleri

Candida fazla üremeye başladığında, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Yazıda “candida nedir, belirtileri nelerdir”, “candida tedavisi bitkisel olarak nasıl yapılır” sorularına cevap arayalım.

Candida Mantarı Belirtileri

vücutta candida belirtileri

 

Ağızda pamukçuk

Ağızda veya boğazda gelişen candida hastalığına “pamukçuk” denir. Yeni doğanlarda, yaşlılarda ve zayıflamış bağışıklık sistemi olanlar arasında çok sık görülür. Hijyenik olmayan veya çıkarılabilir protezleri olan bireyler yüksek risk altındadır.

Ağzında pamukçuk olan insanların tipik olarak dillerinde, iç yanaklarında, diş etlerinde, bademciklerinde veya boğazında beyaz, engebeli lekeler gelişir. Lezyonlar ağrılı olabilir ve kazıyınca hafifçe kanayabilir.

Pamukçuk ayrıca dilde ve ağızda kızarıklık veya ağrıya da neden olur. Çok kötü durumlarda özofagusa yayılabilir ve ağrıya ya da yutma zorluğuna neden olabilir.

Yorgunluk ve bitkinlik

Candida ile ilişkili en yaygın semptomlardan biri yorgunluktur. Candidanın yorgunluğa neden olduğuna dair bir kanıt bulunmamasına rağmen, katkıda bulunabileceği birkaç yol vardır.

Birincisi, kandidiyazise genellikle B6 vitamini, esansiyel yağ asitleri ve magnezyum gibi besin eksiklikleri eşlik eder. Özellikle, magnezyum eksikliğinin yorgunluğa neden olduğu bilinmektedir.

İkincisi, candida enfeksiyonları sıklıkla bağışıklık sistemi zayıfladığında ortaya çıkar. Kendi içinde düşük işleyen bir bağışıklık sistemi, yorgun ve bitkin hissetmenize neden olabilir.

Tekrarlayan genital veya üriner sistem enfeksiyonları

Candida çoğu kadının vajinal yollarında bulunur. Bunun aşırı çoğalması, bir maya enfeksiyonu olarak da bilinen vajinanın kandidiyazmasına neden olabilir.

Tüm kadınların % 75’inin yaşamları boyunca en az bir vajinal mantar enfeksiyonu olacağı ve bunların yarısının en az bir rekürrens ( 8-10 hafta gibi belirli bir süre tam iyilik halinden sonra, ansızın hastalığa ait belirtilerle beraber hastalığın tekrar ortaya çıkması) yaşayacağı tahmin edilmektedir.

Erkekler de genital mantar enfeksiyonlarına yakalanabilir ancak çok daha az yaygındır.

Vajinal kandidiyazisin belirtileri kızarıklık, şişme, kaşıntı, ağrılı ilişki ve vajinadan gelen kalın, beyaz bir akıntıyı içerir. Çok daha az yaygın olmasına rağmen candida, üriner sistem enfeksiyonuna (İYE) da neden olabilir.

Candida ile ilişkili idrar yolu enfeksiyonları, yaşlılarda, hastanede yatanlarda veya immün yetmezliği olan bireylerde daha sık görülür. 

İdrar yolu enfeksiyonunun semptomları, idrar yaparken yanma hissi, tuhaf kokulu idrar ve alt karında ağrı veya basınç olarak ortaya çıkar. E. coli gibi diğer bakterilerin, buna neden olma olasılığı daha yüksektir.

Sindirim sorunları

Sindirim sisteminin sağlığı, bağırsakta yaşayan “iyi” ve “kötü” bakteriler arasındaki dengeye dayanır. Bağırsakta normalde bulunan “iyi” bakteriler, nişasta, liflere ve bazı şekerlere yardımcı olduğu için sindirim için önemlidir.

Bağırsakta bulunan bakteriler dengesizleştiğinde yani kötü bakteriler çoğalıp, iyi bakteriler azaldığında, kabızlık, ishal, mide bulantısı, gaz, kramplar ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. 

Son yıllardaki araştırmalar, candidanın aşırı çoğalmasının ülseratif kolit ve Crohn hastalığı da dahil olmak üzere gastrointestinal yolun çeşitli hastalıklarıyla ilişkili olduğunu göstermektedir.

Sinüs enfeksiyonları

Kronik sinüs enfeksiyonları, sekiz yetişkinden birinde görülen bir durumdur. Yaygın belirtiler arasında burun akıntısı, burun tıkanıklığı, koku kaybı ve baş ağrısı bulunur.

Kısa süreli sinüs enfeksiyonlarına çoğunlukla bakteriler neden olsa da, çoğu uzun süreli kronik sinüs enfeksiyonlarının fungal olduğuna inanılmaktadır. Bir aydan uzun süren sinüs enfeksiyonlarınız varsa, candida bundan sorumlu olabilir.

Deri ve tırnak mantar enfeksiyonları

Tıpkı bağırsaktaki gibi, ciltte candidanın kontrolsüz şekilde çoğalmasını önleyen bakteriler vardır. Tüm bakteriler değişen sıcaklık, nem veya asitik seviyeleri de dahil olmak üzere farklı koşullarda gelişirler.

Cildin ortamındaki değişikliğin candidanın aşırı üretimine neden olmasının nedeni budur. Örneğin, kozmetik, sabun ve nemlendiriciler cilt koşullarını, özellikle de antibakteriyel çeşitleri değiştirebilir.

Cilt kandidiasis vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilirken, koltuk altı ve kasık gibi sıcak ve nemli bölgelerde enfeksiyon görülme eğilimi gösterir. Kaşıntı ve görülebilir bir döküntü, deri mantar enfeksiyonlarının en yaygın iki belirtisidir.

Candidanın fazla çoğalması atlet ayağı ve ayak tırnağı mantarı gibi durumlara neden olabilir.

Yaşamı tehdit edici olmamakla birlikte, cilt mantar enfeksiyonları çok rahatsız edici olabilir ve yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir.

Eklem ağrısı

Bir candida enfeksiyonu kan dolaşımına girip vücuttan geçerse, eklemleri enfekte edebilir ve artrite neden olabilir. Bu genellikle cerrahiden sonra veya candidanın çoğalması uzun süre tedavi edilmediğinde gerçekleşir.

Candida artrit, eklemlerdeki ağrı, sertlik ve şişme ile ilişkilidir. Kalça ve dizler en çok bulaşma eğilimi olan bölgelerdir.

Candida ayrıca, enfekte bölgede ağrı ve hassasiyet oluşturabilen kemik enfeksiyonlarına veya osteomiyelite neden olabilir.

Kemik ve eklem enfeksiyonları çok yaygın değildir ancak bir kez enfekte olduğunuzda kurtulmak çok zor olabilir. 

Candida Mantarı Bitkisel Tedavisi

Candida mantarını tedavi etmek ve tekrar eden enfeksiyonları önlemek için en iyi yol, altta yatan nedeni belirlemektir.

Yediğiniz gıdalar, bağırsaktaki “iyi” ve “kötü” bakterilerin dengesini korumada önemli bir rol oynamaktadır. Rafine şekerler, karbonhidratlar ve yüksek laktozlu süt ürünleri, candida ve diğer “kötü” mikroorganizmaları çoğalmaya teşvik edebilir. 

Bastırılmış bir bağışıklık sisteminiz varsa, bu gıdaların çok fazla yenmesi enfeksiyonu tetikleyebilir. Öte yandan, bazı besinlerin “iyi” bakterileri çoğaltmaya ve candidanın çoğalmasını engellemeye yardımcı olduğu söylenmektedir.

Aşağıdaki gıdaların candida enfeksiyonlarına karşı savaşmaya yardımcı olduğu belirtilmektedir;

Candida Tedavisinde Beslenme

Hindistan cevizi yağı

Candida mantarı; cilt, ağız veya bağırsakta bulunan mikroskobik mantarları ifade eder. Genellikle zararsızdırlar ancak vücudun savunması zayıfladığında enfeksiyonlara neden olabilir.

Bitkilerin maya ve diğer mantarlara karşı kendi savunmaları vardır ve bazıları mantarlara toksik olan bileşikler üretir. Buna antimikrobiyal ve antifungal etkileri olan doymuş bir yağ asidi olan laurik asit iyi bir örnektir. 

Hindistan cevizi yağı neredeyse % 50 oranında laurik asitten oluşur. Test tüpü çalışmaları laurik asidin candida mantarına karşı çok etkili olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla hindistan cevizi yağı da benzer etkilere sahiptir. 

Bu nedenle, hindistan cevizi yağının ağızda yağ çekme yöntemiyle kullanılması ağızdaki candida enfeksiyonlarını önleyebilir.

Probiyotikler

Bazı faktörler veya baskılanmış bir bağışıklık sistemi candida enfeksiyonlarına daha yatkın hale getirebilir.  Antibiyotikler de riski artırır çünkü güçlü dozlar bazen bağırsaklardaki faydalı bakterilerin bir kısmını öldürür.

Bağırsaklardaki bu bakteriler vücudun candida mantarına karşı doğal savunmasının bir parçasıdır ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlarlar. 

Probiyotikler, bu yararlı bakteri popülasyonlarının geri kazanılmasına yardımcı olur.  Probiyotikler, aktif kültürlü yoğurt gibi fermente gıdalarda bulunan canlı bakterilerdir. Ayrıca takviye olarak da alınabilir. 

Araştırmalar, probiyotiklerin candida enfeksiyonlarıyla savaşabileceğini göstermektedir. Probiyotikler ayrıca candidanın bağırsaklarda çoğalmasını da engeller. 

Şeker tüketiminin azaltılması

Ortamda şeker bulunduğunda mantarlar daha hızlı büyür. Kan dolaşımındaki yüksek seviyelerde şeker candida enfeksiyonu riskini artırır.

candida için bitkisel çözüm

Sarımsak

Sarımsak, güçlü antifungal özelliklere sahip bir başka bitkisel besin maddesidir. Bu, taze sarımsak ezildiğinde veya hasar gördüğünde oluşan bir madde olan allisin’den kaynaklanmaktadır. 

Farelere yüksek miktarlarda candida mantarı için allisin verildiğinde, antifungal ilaçlarla aynı etkiye sahip olduğu belirlendi.

Çiğ sarımsağın ağzınız gibi hassas alanlarda kullanılmasının zararlı olabileceğini ve ciddi yanmalara neden olabileceğini unutmayın.

Curcumin

Curcumin, popüler bir Hint baharatı olan zerdeçalın temel aktif bileşenlerinden biridir.

Tüp araştırması, curcumin’in candida mantarını öldürebileceğini veya en azından çoğalmasını azaltabileceğini göstermektedir.

Aloe vera

Aloe vera jel, ağızda candidanın çoğalmasını engelleyebilir ve enfeksiyonları önleyebilir.

Nar

Bir test tüpü çalışması, nardaki bitki bileşiklerinin candida mayalarına karşı faydalı olduğunu gösterdi.

Candida genellikle yaşamı tehdit etmez ancak tedavi edilmezse yayılabilir ve sonunda kan dolaşımına erişebilir. Mantar vücutta dolaşırken, beyin ve kalp gibi hayati organları etkileyebilir ve ölüm dahil olmak üzere daha ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Sonuç olarak;

Candida, insanlardaki fungal enfeksiyonların en yaygın nedenidir. Birkaç önemli belirti, candidanın fazla çoğalmış olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.

Enfeksiyonun en sık belirtileri ağızda pamukçuk, tekrarlayan genital mantar enfeksiyonları, sindirim sorunları, cilt ve tırnak mantar enfeksiyonları sayılabilir.

Candida mantarının yayılmasını ve daha ciddi komplikasyonlara neden olmasını önlemek için erken tedavi edilmesi önemlidir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir