Hipnozla Zayıflanır mı? Hipnoterapi ile Zayıflama

Hipnoz, fobileri atlatmaya, alkol veya tütün kullanımı gibi belirli davranışları değiştirmeye yardımcı olmak için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemin kilo vermede de oldukça işe yaradığı söylenmektedir ve bununla ilgili bazı uygulamalar yapılmaktadır.

Hipnoz Nedir?

Hipnoz, dikkati ve konsantrasyonu artıran bir bilinç halidir.

Çeşitli hipnoz teknikleri vardır. En yaygın olarak kullanılan hipnoz tekniklerinden biri göz sabitleme tekniğidir; bu teknik, gözlerin kademeli olarak kapanana kadar parlak bir cisimde istikrarlı bir duruş sergilemesini içerir.

Hipnoz durumuna girdikten sonra davranışlarda pozitif değişiklikler yapılabilir. Hipnotizmayı uygulayan kişi, hipnoz olan kişiye “alkol almayacaksın” gibi sözlü önerilerde bulunarak, davranış değişikliği meydana getirmeyi amaçlar.

Hipnozun alerjileri iyileştirmeye, bağımlılığı tedavi etmeye, kaygı ve depresyonu azaltmaya yardımcı olabileceği iddia edilmektedir.

Hipnoterapi Çeşitleri Nelerdir?

Hipnoterapi ile zayıflamada yaygın kullanılan hipnoz türleri şu şekilde sıralanabilir;

Bilişsel Hipnoterapi

Bu tip, hastaların travma sonrası stres ve psikolojik bozuklukların üstesinden gelmelerine ve yaşamlarını değiştirmelerine yardımcı olmak için bilişsel terapi ve hipnoterapiyi birleştirir.

Psikodinamik Hipnoterapi

Psikodinamik hipnoterapi, bilinçdışı zihin ve kişiliklerden etkilenen insan işlevlerini incelemeyi amaçlamaktadır.

Ericksonian Hipnoterapi

Bu tip hipnoterapi Milton H. Erickson tarafından geliştirilmiştir ve dolaylı bir süreçtir. Diğer hipnoz türlerinden farklı olarak, bu yaklaşımı kullanan terapistler dolaylı yöntem olarak hikaye anlatımı ve öneriler gibi yöntemler kullanırlar.

Çözüm Odaklı Hipnoterapi

Bu süreçte hasta, ulaşılması istenen hedefleri ifade eder ve terapist, çözümleri ortaya çıkarmak için hastaya sorular yöneltir.

Hipnoz belirli davranışları etkiler

Bazı çalışmalar, hipnozun sigara ve uyuşturucu kullanımı da dahil olmak üzere farklı davranış türlerini değiştirmede etkili olduğunu bulmuştur.

Bu konuda yapılan bir çalışmada, sigarayı bırakmak için 286 sigara kullanıcısı ya standart bir danışma ya da hipnoz aldı. Altı ay sonra hipnoz grubunda olanların % 26’sı sigarayı bıraktı, danışmanlık grubunda olaların ise % 18’i sigarayı bırakmıştı.

Bir başka çalışmada, sokakta uyuşturucu kullanan dokuz metadon hastasına, haftalık hipnoz uygulandı. Altı ay sonra tüm hastalar sokakta uyuşturucu kullanımını tamamen bıraktı.

Bazı çalışmalar, hipnoterapinin kendine olan güveni geliştirmeye, öfkeyi ve dürtüselliği azaltmaya, endişeyi yönetmeye ve bazı insan gruplarında uykusuzluğu tedavi etmeye yardımcı olabileceğini keşfetmiştir.

Yine de hipnozun yararları üzerine güncel araştırmalar sınırlıdır ve spesifik hasta gruplarına odaklanmıştır. Genel popülasyonu nasıl etkileyebileceğini belirlemek için daha etkili çalışmalara ihtiyaç vardır.

Hipnozla Kilo Verme

Araştırmalar, davranışları değiştirme potansiyel yeteneğinin yanı sıra, hipnozun kilo vermeyi sağlayacağını gösteriyor.

Bir çalışmada, uyku apnesi olan 60 obez kişi üç gruba ayrılmış, bir gruba diyet tavsiyesi, birine stres azaltma için hipnoterapi ve diğer gruba kalori alımını azaltmak için hipnoterapi verilmiştir.

Üç ay sonra, tüm gruplar karşılaştırılabilir miktarda kilo vermiştir. Bununla birlikte, sadece stres azaltma için hipnoterapi alan grup 18 aydan sonra kilo vermeyi sürdürmüştür.

Başka bir çalışmada, 109 kişi hipnoz olsun veya olmasın kilo kaybı için davranışsal tedavi gördü. İki yıl sonra hipnoterapi grubunun kilo vermeye devam ettiği görülürken, diğer grup kilo verme konusunda daha fazla değişiklik göstermedi.

Bu çalışmalar sonucu yapılan analizde, bilişsel davranışçı tedavinin hipnoz ile birlikte yürütülmesinin kilo kaybını yaklaşık iki katına çıkardığı tespit edilmiştir.

Hipnoterapi ile zayıflamanın diğer faydaları

Hipnoterapi sadece kilo vermeye yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda özgüven ve öz kontrol sağlar. Volery ve diğer Fransız bilim insanları tarafından yönetilen bir araştırma grubu, aşırı vücut ağırlığı, anksiyete ve psikolojik zorluklarla ilişkili depresyonun tedavisinde hipnoz, psikoterapi ve bilişsel davranışçı terapi üzerinde durdu.

Kilo kaybına yardımcı olmanın yanı sıra, bu spesifik hipnoterapi formu başka durumlara da yardımcı olmuştur. 

Kaygı ve stresi azaltır

D. Corydon Hammond, kendi kendine hipnozun anksiyete ve diğer stresle ilgili sorunları tedavi etmek için ucuz ve etkili bir yol olduğunu belirtmiştir.

Diyabet tedavisine yardımcı olur

Kilo yönetimi diyabette önemli bir faktördür. Çalışmalar, hipnoterapinin metabolizmayı iyileştirmeye yardımcı olduğunu, kan şekeri seviyelerini düşürdüğünü ve diyabetli bireylerde kiloyu düzenlediğini göstermektedir.

Yeme bozukluklarını tedavi eder

Beslenme alışkanlıkları vücut ağırlığını etkiler. Araştırmalar, bilişsel davranışsal hipnoterapinin (CBH) yeme isteğini kontrol altına almaya ve aşırı yeme isteğini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Öz kontrolü güçlendirir

Yemekle ilgili kendi kendinizi ayartma durumlarını kontrol etmek kolay bir durum değildir. Ancak hipnoz, öz kontrolü artırabilir ve kalorili yiyeceklerden uzak kalmaya yardımcı olabilir.

Uzun vadeli kilo kaybına yardımcı olur

Hipnoz sadece kilo vermeye yardımcı olmakla kalmaz, onu korumayı da sağlar. Sonuçları uzun vadelidir.

Hipnoz diğer zayıflama yöntemleri ile birleştirildiğinde daha etkilidir

Yalnızca hipnozun kilo kaybı üzerine etkilerini inceleyen az sayıda çalışma bulunmaktadır. Hipnozun kilo verme üzerine pozitif bir etkisi olduğunu gösteren birçok çalışma bunu bir ağırlık yönetimi programı ile birlikte kullanmıştır.

Bu çalışmalarda hipnoz, diyet tavsiyesi veya davranışsal tedavi ile eşleştirildiğinde kilo verme miktarını artırmıştır.

Yalnız hipnozun kilo kaybını nasıl etkilediğini belirlemek için daha kaliteli araştırmalara ihtiyaç vardır. En iyi sonucu elde etmek için sağlıklı diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri içeren bir tedavi programına hipnoterapi eklenmelidir.

Hipnoterapi hızlı bir yöntem değildir

Bazı çalışmalarda hipnozun kilo vermeyi artırdığı belirtilmiş olsa da, kilo kaybı için tek başına bir tedavi veya sihirli tedavi olarak görülmemelidir.

Aslında, hipnozdan fayda sağlayan birçok çalışma, davranış tedavisine veya kilo kontrolü programına ek olarak kullanmıştır.

Hipnoz, kilo almaya katkıda bulunabilecek bazı davranışları değiştirmeye yardımcı olmak için bir araç olarak kullanılmalıdır. Sonuçları görmek için zaman ve çaba sarf etmek gerekir.

Hipnoterapinin zararı var mı?

Hipnoz çoğu insan için güvenli kabul edilir. Olumsuz tepkiler nadir görülür ancak yine de yok değildir. Olası riskler şöyle sıralanabilir:

– Baş ağrısı

– Baş dönmesi

– Uyuşukluk

– Kaygı

– Sıkıntı

– Yanlış hafıza oluşturma

Halüsinasyon veya sanrı yaşayan kişiler hipnoterapi denemeden önce doktorlarıyla konuşmalıdır. Ayrıca uyuşturucu veya alkolün etkisi altındaki bir kişiye hipnoz yapılmamalıdır.

Kimler hipnoterapi denemelidir?

Hipnoterapi, hastalara davranış değişiklikleri, daha iyi yaşam kalitesi, bağımlılıktan kurtulma, travma sonrası stres yönetimi, depresyon, anksiyete ve ağrı yönetimi gibi çeşitli şekillerde yardımcı olmak için kullanılır.

Çoğu durumda, hipnoterapi ek bir terapötik süreç olarak kullanılır. Bu nedenle, vakayı değerlendirecek ve hipnoterapi önerebilecek olan kişi doktordur.

Hipnoterapi ile zayıflama ne kadar sürer?

Terapi süresi vakaya özgüdür, herkes için aynı değildir. Hedefinize ulaşmak haftalar ya da aylar alabilir. Hipnoterapi destekleyici tedavi olarak sağlanırsa süre değişebilir.

Örneğin, bir kişi ek bir tedavi olarak hipnoterapi ile birlikte diğer tıbbi veya psikolojik durumlar için eş zamanlı tedavi görüyorsa, genel kilo kaybı için hipnoz süresi değişebilir.

Sonuç olarak;

Çalışmalar, hipnoterapinin özellikle davranışsal tedavi veya kilo kontrolü programı ile eşleştirildiğinde kilo vermeyi artırmak için etkili bir araç olabileceğini bulmuştur.

Unutmayın, hipnoz, uygun bir diyet ve egzersiz ile birleştirilmiş bir yaşam tarzına ek olarak kullanıldığında daha etkilidir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir