Diş Eti İltihabına Ne İyi Gelir?

Diş etleri, dişlerimizi korur ve destekler. Diş etlerimiz sağlıklı olmadığında, dişlerimizi kaybetme riski vardır ve genel sağlığımız zarar görebilir.

Diş eti hastalığı; dişler ve diş etlerini destekleyen diğer yapıları etkileyen bir durumdur. Genellikle fırçalanmayan veya temiz tutulmayan bölgelerde başlar. Bakteriler diş etlerinde ağrı ve yanmaya neden olan bir tabakada birikir.

İltihaplanma veya diş etlerinin şişmesi, diş eti hastalığının ilk uyarı işaretlerinden biridir. Diğer belirtiler arasında; diş etinde kızarıklık, fırçalama esnasında kanama, diş eti çizgisinin azalması, sürekli ağzın kokması bulunur. 

Diş eti iltihabı tedavi edilmezse, diş eti problemleri daha da kötüleşir. Enfeksiyon ve iltihap dişi destekleyen dokulara daha da yayılır.

Dişler, diş etlerinden uzaklaşmaya başlar, bu da daha fazla bakterinin birikmesine neden olur. Bu aşamadaki diş eti hastalığına “periodontit” adı verilir.

Periodontit, dişleri destekleyen doku ve kemiklerin parçalanmasına neden olur. Kemikler kaybedildiğinde dişler gevşer ve nihayetinde düşer. Ağızda oluşan bu süreçler vücudun sağlığını da etkiler.

Araştırmalar, diş eti hastalığı olanların, kalp hastalığı ve diyabet olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. 

Diş Eti İltihabı Neden Olur?

Diş eti iltihabı, temelde bakteri birikimi olan dişlerde plak birikmesinden kaynaklanır. Bu plak bakteri, gıda artıkları ve mukustan oluşur. Dişlerin temizlenmemesi, diş eti iltihabına yol açan plak oluşumunun ana nedenlerinden biridir. Diş eti iltihabı riskini artıran diğer faktörler şunlardır:

– Hamilelik sırasında hormonal değişiklikler

– Diyabet

– Enfeksiyonlar veya sistemik hastalıklar (tüm vücudu etkileyen)

– Doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçlar

 Diş eti iltihabı evde nasıl tedavi edilir?

Diş eti iltihabını tedavi etmek için bazı doğal yollar var. İşte “diş eti iltihabı için evde ne yapmalı” sorusunun cevabı…

Diş Eti İltihabı Bitkisel Çözüm

Karbonat

Karbonat, diş eti iltihabının semptomlarını direkt olarak gidermekle kalmaz, aynı zamanda ağızda bulunan asitleri nötralize eder, böylece diş çürüğü ve diş eti hastalığı şansını azaltır.

Bir fincan ılık suyun içine, küçük miktarda karbonat ekleyin. Diş fırçasını bu çözeltiye daldırın ve ardından dişlerinizi fırçalamadan önce bunu uygulayın.

Çay poşetleri

Kullanılmış veya ıslanmış çay poşetlerindeki tannik asit, diş eti iltihaplanmasının hafifletilmesinde çok etkilidir. Bir çay poşetini kaynar suyun üzerine koyduktan sonra bir süre soğumasını bekleyin. Soğutulan çay poşetini yaklaşık 5 dakika kadar diş eti iltihabından etkilenen kısma yerleştirin. 

Bal

“Diş eti iltihabı evde nasıl geçer?” diye soranlar için bal, bu konuda evde uygulanabilecek en iyi doğal yollardan biridir.

Balın antibakteriyel ve antiseptik özellikleri, diş eti enfeksiyonlarının tedavisinde çok etkili olmaktadır. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra, diş eti iltihabından etkilenen problemli bölgeyi az miktarda bal ile ovun.

Kızılcık suyu

Tatlandırılmamış kızılcık suyu içmek, bakterilerin dişlere yapışmasını önleyerek diş eti iltihabını azaltır.

Sadece bakterilerin çoğalmasını azaltmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yayılmalarını da kontrol eder, böylece diş eti iltihabını uzak tutar.

Kızılcık suyunda bulunan proantosiyanidinler, bakterilerin dişlerde ve diş etlerinde biyofilm oluşturmasını önler. Meyve suyu ayrıca kanamanın ve şişmiş diş etlerinin iyileşme sürecini hızlandıran antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.

Limon

Limon suyunun anti-inflamatuar özellikleri, diş eti iltihabının tedavisine yardımcı olur. Üstelik, limon diş etlerinin enfeksiyonla mücadele etmesini sağlayacak C vitamini içerir.

Bir limonun suyunu sıkın ve bir tutam tuz ekleyin. Bir macun oluşturmak için limon suyu ve tuzu iyice karıştırın. Bu macunu dişlerinize uygulayın ve su ile gargara yapmadan önce birkaç dakika bekleyin.

Diş eti iltihabı tuzlu su

“Diş eti iltihabı ağrısı nasıl geçer?” sorusunun en iyi cevabı tuzlu su ile gargara yapma veya ağzı tuzlu suyla çalkalamaktır, bunlar diş eti iltihabının neden olduğu ağrıların giderilmesinde çok etkilidir.

Bir bardak ılık suya, iki çay kaşığı tuz ekleyin. Ağrı tamamen yok olana kadar günde iki kez gargara yapın.

Karanfil yağı veya tarçın yağı

Karanfil yağı ve tarçın yağı, özellikle ağrılı diş eti iltihaplanması durumları için mükemmel bir doğal ilaçtır. Bu yağlardan birini enfeksiyondan etkilenen bölgeye uygulayabilirsiniz.

Karanfil yağı ve peroksitten yapılmış bir macun da işe yarar. Karanfil çiğnemek ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. İçine biraz tarçın eklenmiş ılık su içmek, diş eti enfeksiyonlarına ve ağrıya iyi gelir.

Sarımsak

Sarımsak doğal bir ağrı kesicidir. Ağrıyı önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur. Bunu uygulayabilmek için, sarımsağı ezin, biraz kaya tuzu ekleyin ve diş eti enfeksiyonundan etkilenen bölgeye uygulayın.

Buz torbası

Buzun, anti-inflamatuar etkileri olduğundan, buz torbasının uygulanması şişme ve ağrıların azaltılmasına yardımcı olacaktır.

Hidrojen Peroksit

Diş eti iltihabına karşı savaşmak için hidrojen peroksit (% 3 konsantrasyon) tozu kullanabilirsiniz. ½ çay kaşığı peroksit tozunu, ½ su bardağı su ile karıştırın ve ağzınızı bu su ile çalkalayın.

Aloe Vera

Aloe veranın diş eti iltihabını iyileştirme yeteneği de dahil olmak üzere birçok sağlık faydası vardır. Biraz aloe vera jeli ile enfeksiyonlu bölgeye düzgünce masaj yapın. Aloe vera suyunun tüketilmesi de diş eti enfeksiyonlarının tedavisinde etkili bir yöntemdir.

Elma

Uzmanlar, elma yemenin iltihabı iyileştirmenin iyi bir yolu olduğunu söylüyor; çünkü diş etlerini daha güçlü ve daha sıkı hale getiren bazı besin maddeleri içeriyor. Bu nedenle, ağız sağlığını geliştirdiği ve diş eti sorunlarını önlediği için günlük olarak elma tüketin. 

Okaliptüs

Birkaç okaliptüs yaprağı ya da macununu dişlere sürtmek, diş eti enfeksiyonuyla bağlantılı ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Okaliptüs uyuşturma özelliklerine sahip olduğu için ağrıyı hissizleştirir. Dişlerdeki şişmeyi de azaltılır.

Fesleğen çayı

Günde üç kez fesleğen çayının içilmesi diş eti iltihabının tedavisine yardımcı olur. Ağrı ve şişmeyi azaltır ve enfeksiyonları öldürür.

Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı doğal olarak oluşan antiseptik ve antifungal özelliklere sahip terpenoid denilen organik kimyasallardan oluşur. Diş eti enfeksiyonu tedavisi için uygundur. Fırçalamadan önce diş macununa bir damla çay ağacı yağı ekleyebilirsiniz. Yağı yutmayın, sadece gargara için kullanın.

diş eti iltihabına ne iyi gelir bitkisel

Diş eti iltihabı tedavisi gargara – Papatya çayı

Papatya çayı bir gargara olarak kullanılabilir veya çay olarak içilebilir. Diş eti enfeksiyonundan kurtulmayı sağlar. İnflamasyonu azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırır.

Hardal yağı ve tuz

İltihaplı diş etleri, hardal yağı tuz karışımı ile masaj yapılarak yatıştırılabilir. Bu bileşenlerin her ikisi de antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve diş etlerine sağlığını geri kazandıracaktır.

1 çay kaşığı hardal yağı ile 1/4 çay kaşığı tuzu karıştırın. Parmaklarınızla diş etlerine 2-3 dakika boyunca bununla masaj yapın. Yağın tüm izlerini gidermek için ağzınızı ılık suyla durulayın. Diş eti iltihabı belirtilerinden kurtulmak için bunu günde iki kez yapabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı

Ağızda yağ çekme, ağzı temizleme ve antimikrobiyal faydaları nedeniyle popüler şekilde kullanılmaktadır. Hindistan cevizi yağı, tüm yemek artıklarını ve diğer yabancı maddeleri ağız boşluğundan emer. Antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri ile bakteri üremesini ve şişmeyi azaltır.

1-2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağını 5-10 dakika boyunca ağzınızda çalkalayın. Yağı tükürün ve ağzınızı ılık suyla durulayın. Bunu her gün sabah veya gece yapın.

Yeşil çay

Yeşil çay sağlıklı bir metabolizma ve detoksifiye edilmiş bir vücut için yararlı olmakla birlikte, ağız boşluğunun sağlıklı kalmasına da yardımcı olur. İnflamasyonu azaltır ve periodontal patojenleri ortadan kaldırır.

Yeşil çay yapraklarını 3-5 dakika sıcak suda bekletin. Süzün ve tercihe göre bal ekleyin. Bu bitki çayını için. Her gün iki fincan yeşil çay içebilirsiniz.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir