Diş Çürükleri ve Oyukları için Evde Doğal Çözüm

Ağız hastalıkları dünya çapında birçok insanı etkiler, diş çürüğü bunların en yaygın olanlarındandır. Dişin çürümesi ve ardından oluşan diş oyuğu her yaştan insanı etkileyebilir.

Dişin yüzeyi alışılmadık derecede koyu renkse ve ağrıyorsa, büyük olasılıkla içi oyuktur.

Diş Oyuğu Nedir?

Diş çürüğü olarak da adlandırılan diş oyuğu, dişlerde delik oluşması anlamına gelir. Oyuklar ilk başladıklarında küçüktür ve tedavi edilmediğinde yavaş yavaş büyür. 

Diş oyuğu başlangıçta ağrıya neden olmadığından, bunu fark etmek zor olabilir. Düzenli gidilen diş muayenesi, diş çürümesinin erken tespit edilmesini sağlayabilir

Diş çürükleri ve oyukları en sık görülen ağız sağlığı sorunlarından biridir. Çocuklar ve gençlerden yaşlı yetişkinlere kadar geniş bir yaş grubunda yaygındır.

Diş Çürükleri ve Oyukları Neden Olur?

Oyukların gelişim aşamaları şöyledir:

Plak Oluşumu

Plak, dişleri kaplayan şeffaf ve yapışkan bir film tabakasıdır. Bu, diş eti hattının altında veya üstünde sertleşebilir ve çıkarılması daha da zor olan tartar oluşturur.

Plağa Saldırı

Plakta asit bulunması, etkilenen dişin minesinde mineral kaybına neden olabilir. Bu, dişin aşınmasına ve çürüğün ilk aşaması olan küçük açıklıklar veya delikler gelişmesine neden olur. 

Diş minesi yıpranmaya başlarsa, plaktaki bakteri ve asit, dentin adı verilen dişin iç tabakasına ulaşabilir. Bu ilerleme diş hassasiyeti ile sonuçlanır.

Tahribin devam etmesi

Diş çürüğü, sinirleri ve kan damarlarını içeren dişin iç kısmına (pulpa) ilerleyebilir. Bakteriler bu kısmı tahriş ederek, şişmesine neden olabilir. Şişkinlik sinirlerin sıkışmasına neden olarak ağrı ve kalıcı hasar oluşturabilir.

diş çürükleri için doğal çözüm

Herkes diş çürüğü veya oyuğu riski altındadır. Oyuk geliştirme riskini artırabilecek faktörler şöyledir:

– Diş çürüğü çoğunlukla arka dişleri ve azı dişlerini etkiler.

– Süt, dondurma, soda veya diğer şekerli yiyecekler / içecekler gibi dişlere uzun süre yapışan yiyecek ve içecekler yemek.

– Sık sık şekerli içecekler içmek.

– Bebekleri yatmadan önce beslemek.

– Kötü ağız hijyeni alışkanlıkları

– Ağız kuruluğu

Bulimia veya anoreksiya nervoza gibi yeme bozuklukları

– Mide asidinin diş minesini yıpratmasına neden olabilecek asit reflü hastalığı

Çocuklarda oluşan oyuklar, özellikle yüksek şeker içerikli yiyecekleri yemekten ve dişleri fırçalamadan yatmaktan kaynaklanır.

Diş Oyuklarının Belirtileri Nelerdir?

Bir diş oyuğunun ya da çürüğünün belirtileri çürümenin şiddetine bağlıdır. Belirtileri ise şöyledir:

– Diş hassasiyeti

– Diş ağrısı

– Şekerli, sıcak veya soğuk yiyecekler yerken hafif ila keskin ağrı

– Dişlerde görünür delik veya çukurların görünümü

– Isırırken ağrı

– Dişin yüzeyinde kahverengi, siyah veya beyaz lekeler

Dişler Nasıl Çürür? 

Ağızda birçok farklı bakteri yaşar. Bazıları diş sağlığı için faydalıyken bazıları da zararlıdır. Örneğin; araştırmalar, zararlı bakterilerin bir grubunun şekerle karşılaşıp şekeri sindirdiğinde, ağızda asit ürettiğini göstermiştir.

Bu asitler, mineralleri dişin emici, koruyucu dış tabakası olan diş minesinden çıkarırlar. Bu işleme demineralizasyon denir. Tükürük, bu hasarı remineralizasyon adı verilen doğal bir süreçte sürekli olarak tersine çevirmeye yardımcı olur.

Diş macunu ve sudan gelen florüre ilaveten, tükürükte bulunan kalsiyum ve fosfat gibi mineraller “asit saldırısı” sırasında kaybolan minerallerin yerini alması ile diş minesinin kendiliğinden düzelmesine yardımcı olur. Bu, dişlerin güçlenmesini sağlar.

Bununla birlikte, asit ataklarının tekrarlanan döngüsü diş minesinde mineral kaybına neden olur. Zamanla bu durum, mineyi zayıflatır ve yok eder, oyuklar oluşturur.

Basitçe söylemek gerekirse, oyuklar, diş çürümesinin neden olduğu diş delikleridir. Gıdalardaki şekeri sindiren ve asit üreten zararlı bakterilerin sonucudur.

Tedavi edilmediğinde boşluk, dişin derin katmanlarına yayılabilir, bu da ağrıya ve diş kaybına neden olabilir.

Şeker kötü bakterileri çeker ve ağzın pH’ını düşürür

Şeker, kötü bakteriler için mıknatıs gibidir. Ağızda bulunan iki tahrip edici bakteri Streptococcus mutans ve Streptococcus sorbrinus’tur.

İkisini de yediğimiz şeker besler ve diş yüzeyinde oluşan yapışkan, renksiz bir film olan diş plağını oluştururlar. Plak, tükürük veya fırçayla yıkanmazsa bakteriler, asit haline getirir. Bu ağız içinde asidik bir ortam yaratır.

PH ölçeği, 7 nötr olmak üzere, asitli veya bazik bir çözeltinin ne olduğunu ölçer. Plağın pH değeri normalin altına veya 5.5’in altına düştüğünde, bu asitler mineralleri eritmeye başlar ve diş minesini yok eder.

Bu süreçte, küçük delikler oluşur. Zamanla, büyük bir delik veya oyuk görünene kadar daha da büyürler.

Diş Çürüğüne Neden Olan Beslenme Alışkanlıkları

Son yıllarda araştırmacılar, dişlerde oyuk oluşmasında bazı yiyecek alışkanlıklarının önemli olduğunu bulmuşlardır.

Aşırı şeker içeren atıştırmalıkları tüketmek

Çoğu çalışma, sıklıkla şekerli içeceklerin ve tatlı tüketiminin diş boşluklarına yol açtığını bulmuştur.

Şeker bakımından yüksek gıdaları sıkça atıştırma, dişlerin çeşitli asitlerin çözünme etkilerine maruz kalma süresini artırır ve dişin çürümesine neden olur.

Okul çocukları arasında yapılmış bir araştırmada, çerez ve patates cipsi yiyenlerde, yemeyen çocuklara göre oyuk gelişme olasılığı dört kat daha yüksektir.

diş çürüklerine doğal çözüm

Şekerli ve asitli içecekler içme

En yaygın sıvı şeker kaynağı şekerli alkolsüz içecekler, sporcu içecekleri, enerji içecekleri ve meyve sularıdır. Şekere ek olarak, bu içeceklerin diş çürüğüne neden olabilecek asit seviyeleri yüksektir.

Finlandiya’da yapılan geniş çaplı bir araştırmada, günde 1-2 şekerli içecek içmek, % 31 oranında daha fazla diş oyuğu riski taşımaktadır.

Ayrıca, 5-16 yaşlarındaki Avustralyalı çocuklarla yapılan bir araştırmada, tüketilen şekerli yiyecek ve içeceklerin sayısının dişte bulunan oyuk sayısı ile doğrudan ilişkili olduğu bulundu.

20.000’den fazla yetişkin ile yapılan bir çalışma, sadece ara sıra şekerli içecek tüketenlerin, şekerli içecek tüketmeyen kişilerle karşılaştırıldığında 1-5 tane diş kaybetme riskinde % 44’lük bir artış sağlandığını, ortaya çıkardı.

Bunun anlamı, günde iki kez veya daha fazla şekerli bir içecek içmek, altı dişten daha fazla kaybetme riskini neredeyse üç katına çıkarması demektir.

Yapışkan yiyecekler yemek

Yapışkan yiyecekler, sert şekerler ve lolipoplardır. Bunlar aynı zamanda diş çürümesine neden olur. Çünkü bu gıdaları ağızda uzun süre tutarsanız, şekerleri giderek serbest bırakılır.

Bu, zararlı bakterilere, şekeri sindirip daha fazla asit üretmek için ağızda bolca zaman kazandırır.

Sonuç, uzun süreli demineralizasyon dönemleri ve kısaltılmış remineralizasyon dönemleri olur. Patates cipsi ve aromalı kraker gibi işlenmiş nişastalı gıdalar bile ağızda kalabilir ve boşluklara neden olabilir.

 Diş Çürüğü ve Oyuğuna Bitkisel ve Doğal Çözüm

Kalıcı diş hasarını önlemek için tıbbi müdahale gerekir. Aşağıdaki doğal çözümler, çürüme dentine nüfuz etmediyse, yani oyuk öncesi aşamadaysa, çürükleri önlemeye veya tersine çevirmeye yardımcı olabilir.

D Vitamini

The Journal of Tennessee Dental Association’da yayınlanan bir araştırma, D vitamininin ağız sağlığının düzenlenmesinde önemli bir rol oynadığını belirtiyor.

Kalsiyum emilimine aracılık eder ve antimikrobiyal peptitlerin üretimini uyarır. Bu nedenle, periodontal hastalıkları ve oyukları önlemek için D vitamini yönünden zengin beslenmek gerekir.

Yağlı balık, yumurta sarısı ve peynir gibi yiyecekler D vitamini açısından zengindir. Bu vitamin için ek takviyeler almak istiyorsanız bir doktora danışın.

Şekersiz Sakız

Journal of Applied Oral Science dergisinde yayınlanan bir çalışmada, şekersiz sakızda çürük azaltıcı etkiler görülmüştür. Günde 1-2 kez şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz.

Florür Diş Macunu

Florür bazlı bir diş macunu ile düzenli diş fırçalama, oyuk ve diş çürüğünü azaltmaya ve kontrol etmeye yardımcı olur. Dişlerinizi iyi kalitede florür bazlı diş macunu ile fırçalayın. Bunu günde 2-3 kez, tercihen her yemekten sonra yapın.

Hindistan Cevizi Yağı Çekme

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Dergisi’ne göre, Hindistan cevizi yağı ile yağ çekmek oral mikroplarla savaşmaya yardımcı olur, böylece oyuk ve plak oluşumu önlenir. Aynı zamanda ağız sağlığının geliştirilmesine yardımcı olur.

Bunun için 1 yemek kaşığı sızma hindistan cevizi yağını ağzınıza alın ve çevirin. Bunu 10-15 dakika boyunca yapın ve sonra tükürün.

Ardından dişlerinizi fırçalayın ve diş ipi kullanın. Bunu günde bir kez yapabilirsiniz.

Meyan Kökü

Meyan kökü, oral patojenlere karşı güçlü antimikrobiyal etkileri nedeniyle diş oyuklarının tedavisine yardımcı olur.

Journal of International Oral Health dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, bu özüt ağız gargaralarında bulunan antimikrobiyal bir madde olan klorheksidinden daha iyi baskılayıcı etkiler göstermektedir.

Meyan kökü ile dişlerinizi fırçalayın. Alternatif olarak, dişlerinizi fırçalamak için meyan tozu kullanabilirsiniz. Ardından dişlerinizi suyla temizleyin. Bunu günde 1-2 kez yapabilirsiniz.

Aloe Vera

Journal of Pharmacy and Bioallied Sciences’da yayınlanan bir araştırma, aloe vera jelin, oyuğa neden olan oral mikroplarla piyasada bulunan birçok diş macunundan çok daha iyi savaştığını göstermektedir.

Diş fırçanıza yarım çay kaşığı taze çıkarılmış aloe jeli alın. Dişlerinizi birkaç dakika fırçalamak için bu jeli kullanın. Ağzınızı su ile iyice durulayın. Bunu günde 1-2 kez yapabilirsiniz.

Diş Oyuklarından Kaynaklanan Komplikasyonlar

Diş oyuğu, tedavi edilmezse çeşitli komplikasyonlara neden olabilir:

– Devam eden diş ağrısı

– Enfekte olabilen ve kan dolaşımına veya sepsise giren bir enfeksiyon gibi hayatı tehdit eden komplikasyonları tetikleyebilen bir diş apsesi

– Enfekte dişin etrafında irin gelişimi

– Dişin kırılma riskinin artması

– Çiğneme güçlüğü

Diş Çürükleri ve Oyukları Nasıl Önlenir?

Araştırmalar bazı faktörlerin oyukların gelişimini hızlandırabileceğini veya yavaşlatabileceğini bulmuştur. Bunlar arasında tükürük, yeme alışkanlıkları, florüre maruziyet, oral hijyen ve genel beslenme bulunur.

Aşağıda diş çürüğünü önlemenin bazı yolları bulunmaktadır;

Ne yiyip içtiğinizi bilin

Tahıllar, taze meyve ve sebzeler, süt ürünleri gibi doğal ve dişleri koruyabilecek yiyeceklerle beslenin. Şekerli gıdalar veya asitli içecekleri aralarda değil yemeklerle birlikte tüketin.

Ayrıca şekerli ve asitli içecekler içerken, bir pipet kullanın. Böylece dişleriniz şeker ve asit içeriğine daha az maruz kalır.

Ağızda tükürük akışını artırmak için yemeklerde çiğ meyve veya sebze tüketin. Son olarak, bebeklerin şekerli sıvılar, meyve suyu veya formül sütleri içeren biberonlarla yatmalarına izin vermeyin.

Şekerli gıdalar tüketmeyin

Şekerli ve yapışkan gıdalar ara sıra yenmelidir. Tatlı gıdalara maruz kalırsanız, ağzınızı çalkalayın ve diş yüzeyinde yapışan şekeri seyreltmeye yardımcı olması için, biraz su için.

Şekerli veya asitli içecekleri içerken, uzun sürede yavaş yavaş yudumlayarak içmeyin. Bu, dişlerinizi şeker ve asit saldırılarına daha uzun süre maruz bırakır.

Ağız hijyenine dikkat edin

Günde en az iki kez diş fırçalama, oyukların ve diş çürümesinin önlenmesinde önemli bir adımdır.

Mümkün olduğunca her yemekten sonra ve yatmadan önce dişlerinizi fırçalamanız önerilir. Dişlerin korunmasına yardımcı olan, florür içeren bir diş macunu kullanarak daha iyi ağız hijyeni sağlayabilirsiniz.

Ayrıca, düzenli olarak kontrol için yılda en az iki kez diş hekimine gidin. Bu, herhangi bir sorunun erken tespit edilmesine ve önlenmesine yardımcı olur.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir