D Vitamini Nelerde Var? D Vitamini Faydaları ve Eksikliği

D vitamini yağda çözünen bir vitamindir. Vücudumuz bu vitamini güneşten elde eder. Kemik ve dişlerin güçlenmesini sağlamak, bağışıklık sisteminin işlevini devam ettirmesini sağlamak, kalsiyum ve fosfor emilimini kolaylaştırmak için gereklidir. Dünyada ve ülkemizde birçok insan çeşitli nedenlerden dolayı D vitamini eksikliği yaşamaktadır. D vitamini, vücudumuzun güneş ışığına maruz kaldığında ürettiği tek vitamindir. Bununla birlikte sınırlı sayıda besinde bulunmaktadır. Peki “D vitamini nelerde var?” D vitamini somon, ringa, sardalya, ton balığı, karides, istiridye gibi deniz ürünleri ile süt, yumurta, yoğurt, mantar gibi besinlerde vardır.

D Vitamini Nedir?

Sağlığımız için son derece gerekli bir besin olan D vitamini, kalsiyum ve fosfatın bağırsak emilimini sağlamaya yardımcı olan yağda çözünür sekosteroiddir. Diğer vitaminlerin aksine çok az yiyecekte bulunmaktadır. Güneş ışığına maruz kaldığında vücudun kendisi tarafından üretilir.

d vitamini nelerde var
D vitamini nelerde var?

D vitamini, çeşitli vücut süreçlerini desteklemek için gereklidir:

  • Kalsiyum, magnezyum, fosfatın emilimi ve düzenlenmesi
  • Kemiklerin sertleşmesi, büyümesi ve yeniden şekillenmesi
  • Hücresel gelişim ve yeniden şekillenme
  • Bağışıklık fonksiyonu
  • Sinir ve kas fonksiyonu

D Vitamini Çeşitleri

Sadece iki çeşit D vitamini vardır.

  • D2 vitamini: Ergokalsiferol olarak da bilinen D2 vitamini, takviye edilmiş gıdalardan, bitkisel gıdalardan ve takviyelerden elde edilir.
  • D3 vitamini: Kolekalsiferol olarak da bilinen D3 vitamini, takviye edilmiş gıdalardan ve hayvansal gıdalardan (balık, yumurta ve karaciğer) elde edilir. Ayrıca cilt güneş ışığına maruz kaldığında vücudumuz tarafından dahili olarak üretilir.

D Vitamini Neden Önemlidir?

D vitamini A, D, E ve K vitaminlerini içeren yağda eriyen vitaminler ailesine aittir. Bu vitaminler en iyi şekilde yağla emilir, karaciğer ve yağ dokusunda depolanır. Güneş ışığı, D3 vitamininin en doğal kaynağıdır. Güneş ışığından gelen UV ışınları cildimizdeki kolesterolü D3 vitaminine dönüştürür. D3, D2 formuna göre, D vitamini kan düzeylerini yükseltmede iki kat daha etkilidir.

D vitamininin vücuttaki ana rolü kalsiyum ve fosfor düzeylerini yönetmektir. Bu mineraller sağlıklı kemikler için önemlidir. Araştırmalar D vitaminin, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, kalp rahatsızlığı ve bazı kanserlerin riskini azaltabileceğini göstermektedir. D vitamini seviyesinin düşük olması, kemik kırığı, kalp hastalığı, multipl skleroz, çeşitli kanserler ve hatta ölümle sonuçlanma riskine sahiptir.

D Vitamini Güneşten Nasıl Alınır?

Güneş ışığındaki ultraviyole B (UVB) ışınları, ciltteki kolesterolü D vitaminine dönüştürmekten sorumludur. Açık tenli bir insanın haftada 2 ila 3 kez, 20 ila 30 dakika güneşe maruz kalması D vitamini üretmesi için yeterlidir. Koyu tenli olanlar ve yaşlı insanlar, yeterli miktarda D vitamini için güneş ışığına daha fazla maruz kalmalıdır. 

  • Cildinizi gün boyunca açıkta bırakın: Gün ortası, özellikle yaz aylarında, güneş ışığı almak için en uygun zamandır. Öğlen saatlerinde güneş en yüksek noktadır ve UVB ışınları en yoğundur. 
  • Cilt rengi D vitamini üretimini etkiler: Koyu tenli olanlar daha açık tenli kişilerden daha fazla melanine sahiptir. Melanin, cildi güneş ışığından kaynaklanan hasarlara karşı korur. Doğal bir güneş kremi işlevi görür. Bu nedenle bu kişilerin vücutlarının D vitamini üretmesi için güneş ışığında daha fazla kalmaları gerekir.
  • D vitamini üretmek için cilt açıkta kalmalıdır: D vitamini, derideki kolesterolden yapılır. Bu, cildin yeterli miktarda güneş ışığına maruz kalması gerektiği anlamına gelir. Bazı bilim insanları cildimizin yaklaşık üçte birinin güneşe maruz kalması gerektiğini belirtmektedir.
  • Güneş kremi D vitamini üretimini etkiler: Bazı çalışmalar SPF 30 veya daha fazla güneş koruyucu krem kullanılmasının vücutta D vitamini üretimini yaklaşık % 95-98 oranında azalttığını belirlemiştir.

D Vitamini Faydaları

  • Dişleri ve kemikleri güçlendirir

D3 vitamini kalsiyumun düzenlenmesine ve emilmesine yardımcı olur. Dişlerin ve kemiklerin sağlığında önemli bir rol oynar.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir

D vitamininin en önemli faydalarından biri de bağışıklık sistemini koruma ve güçlendirmedeki rolüdür. T-hücrelerinin üretimini uyarır. Soğuk algınlığı, grip gibi çeşitli hastalıklardan sorumlu olan virüsler, bakteriler ve mantarlara karşı bağışıklık yanıtı verilmesini destekler.

  • Bazı kanser türlerini önler

D3 vitamini, belirli kanser türlerinin gelişimini önlemeye yardımcı olur. D vitamini, kanserli tümörlerin büyümesini azaltan, kanserden zarar görmüş hücrelerin ölümünü uyaran ve tümörlerde kan damarlarının oluşumunu azaltan hücreleri onarır ve yeniler.

  • Beyin fonksiyonlarını iyileştirir

Beyin ve omurilikte D vitamini reseptörleri vardır. D vitamini, nörotransmiterlerin sentezinin yanı sıra sinir büyümesi ve onarımının etkinleştirilmesinde ve devre dışı bırakılmasında rol oynar.

  • Ruh halini iyileştirir

D vitamini soğuk ve karanlık kış döneminde ortaya çıkan mevsimsel depresyona iyi gelir. Beyindeki ruh halini düzenleyen bir hormon olan serotonin düzeylerini olumlu etkiler. 

  • Kilo vermeye yardımcı olur

Araştırmalar D vitamininin kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Bunun nedeni, D3 vitamininin vücut yağ seviyesini düşük tutmaya yardımcı olmasıdır.

  • Romatoid artrit riskini azaltır

D vitamininin faydalarından biri bağışıklık sisteminin korunması ve düzgün çalışmasını sağlamak olduğundan, eksikliği romatoid artrit gelişimine yol açar. D vitamini almak, bu hastalığın ve diğer otoimmün hastalıkların şiddetini ve başlangıcını azaltır.

  • Tip 2 diyabet riskini düşürür

Son araştırmalar, D vitamini eksikliği ile vücudun insülin direnci ve tip 2 diyabet arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Vücutta D vitamini seviyesini artırmak, insülin direncini yenerek, tip 2 diyabet gelişimini potansiyel olarak önler.

  • Kan basıncını düşürür

Yüksek tansiyonu olan kişilerin D vitamini seviyelerinin daha düşük olduğu belirlenmiştir. D vitamini seviyesini yükseltmek, tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilir. 

  • Kalp hastalığı riskini azaltabilir

D vitamini eksikliği yüksek tansiyon, kalp hastalığı, konjestif kalp yetmezliği, periferik arter hastalığı, felç ve kalp krizi gelişimi için bir risk faktörüdür. D vitamini seviyelerinin iyileştirilmesi, kalp hastalığı geliştirme riskini azaltır.

  • Multipl skleroz belirtilerini hafifletir

Araştırmalar, D vitamininin MS olma riskini azaltabileceğini gösteriyor. Bağışıklık sisteminin merkezi sinir sistemine saldırdığı bir hastalık olan multipl sklerozu olanlarda D vitamini belirtileri hafifletir ve hatta hastalığın büyümesini yavaşlatır.

D vitamini cilde faydaları

  • Cildin erken yaşlanmasını önler.
  • Cilt enfeksiyonlarını azaltır.
  • Sedef hastalığı ve egzamanın iyileşmesini destekler.
  • Cildin görünümünü iyileştirir.

D vitamini saça faydaları

  • Saçın büyüme sürecini hızlandırır.
  • Dökülmeyi önler.
  • Saçları güçlendirir.

D vitamini zayıflatır mı?

Bazı kanıtlar, yeterli miktarda D vitamini almanın kilo kaybını artırabileceğini ve vücut yağını azaltabileceğini göstermektedir. Kilo verildiğinde vücuttaki D vitamini miktarı aynı kaldığından, seviyeler aslında artmış olur. Çalışmalar D vitamininin vücutta yeni yağ hücrelerinin oluşumunu potansiyel olarak durdurabileceğini gösteriyor. Aynı zamanda yağ hücrelerinin depolanmasını önler. Böylece yağ birikimini etkili bir şekilde azaltır.

D Vitamini Nelerde Var?

günlük d vitamini ihtiyacı

  • Somon balığı

D vitamini en çok deniz ürünlerinde bulunur. Örneğin; somon büyük bir D vitamini kaynağıdır. 100 gramlık somon porsiyonu, 361 ile 685 IU arasında D vitamini içerir.

  • Ringa ve sardalya balığı

Ringa balığı D vitamininin iyi kaynaklarından biridir. 100 gramlık porsiyonu 1.628 IU sağlar. Sardalya balığı da D vitamini içeren bir besindir. Bir porsiyon 272 IU içerir.

Halibut ve uskumru gibi yağlı balıklar porsiyon başına sırasıyla 600 ve 360 ​​IU D vitamini sağlar.

  • Morina karaciğer yağı

Morina balığı karaciğeri yağı, mükemmel bir D vitamini kaynağıdır. 1 çay kaşığında yaklaşık 450 IU bulunur. Karaciğer yağının bir çay kaşığı (4.9 ml) yüksek miktarda A vitamini içerir. A vitaminini aşırı miktarda tüketmek toksik olabilir. Bu nedenle, morina karaciğer yağı kullanırken dikkatli olmalısınız.

  • Konserve ton balığı

Birçok insan tadı ve kolay saklama yöntemi nedeniyle konserve ton balığını tercih eder. Ton balığının 100 gramlık porsiyonu 236 IU D vitamini içerir.

  • İstiridye

İstiridye, tuzlu suda yaşayan bir deniz tarağı türüdür. Lezzetli, düşük kalorili ve besleyicidir. Yabani istiridyenin 100 gramlık porsiyonu 320 IU D vitamini içerir.

  • Karides

Karides, 152 IU D vitamini sağlar ve yağ oranı düşüktür.

  • Yumurta sarısı

Yumurta, iyi bir D vitamini kaynağı olmasının yanı sıra harika besleyici bir besindir. Çiftlikte yetiştirilen tavukların yumurtasının sarısı 18–39 IU D vitamini içerir bu çok yüksek bir miktar değildir. Ancak, dışarıda güneş ışığında dolaşan tavukların yumurtalarının seviyesi 3-4 kat daha fazladır.

  • Mantarlar

D vitamini ile takviye edilen yiyecekler hariç, mantarlar D vitamini için tek bitki kaynağıdır. İnsanlar gibi, mantarlar da UV ışığına maruz kaldıklarında bu vitamini sentezler. Mantarlar D2 vitamini üretirken, hayvanlar D3 vitamini üretir. Bazı çeşitlerinin 100 gramlık porsiyonu 2.300 IU’ya kadar D vitaminini bünyesinde barındırabilir.

  • Süt

Tam yağlı inek sütü, mükemmel bir D vitamini ve kalsiyum kaynağıdır. Hem D vitamini hem de kalsiyum güçlü kemikler oluşturmak için gereklidir. Bir bardak süt 98 IU yani günlük D vitamini ihtiyacının yaklaşık % 24’ünü sağlar. Sabahları ya da her gün yatmadan önce en az bir bardak süt içebilirsiniz.

  • Yoğurt

Yoğurt iyi bir kalsiyum ve D vitamini kaynağıdır. Ayrıca, sindirime yardımcı olan iyi bağırsak bakterileri içerir. Bu nedenle, bağırsak problemleri olan aşırı kilolu kişiler için, yoğurt yemek faydalıdır. Bir bardak yoğurt yaklaşık 80 IU yani günlük ihtiyacın % 20’sini sağlar. 

  • Badem

Badem, omega 3, protein, kalsiyum ve D vitamini içeren sağlıklı bir kuruyemiştir. 

Günlük D Vitamini İhtiyacı

19-70 yaşları arasındaki yetişkinlerin günde en az 600 IU (15 mcg) D vitamini alması önerilmektedir. Fakat bazı araştırmalar dozajın vücut ağırlığına göre değişebileceğini belirtmektedir. Günümüz araştırmalarına dayanarak, günlük 1000-4000 IU (25-100 mcg) D vitamini alınması çoğu insanın sağlıklı D vitamini kan seviyelerine ulaşması için idealdir. 

d vitamini nelerde var

D Vitamini Eksikliği Nedir?

Yazın çoğumuz kendimizi güneş ışığından gizlemekle meşgulken, aynı güneş ışığının yaşamlarımız ve vücudumuz için ne kadar önemli olduğunu unutuyoruz. Güneş ışığı doğrudan D vitamini kaynağıdır. Bu yüzden ona güneş ışığı vitamini denir. D vitamini eksikliği inanılmaz derecede yaygındır ve pek çok insan eksik olduğunun farkında bile değildir.

D vitamini eksikliğinin dünyada yaklaşık 1 milyar insanı etkilediği tahmin edilmektedir. Koyu tenli ve yaşlı bireylerin yanı sıra aşırı kilolu ve obez kişilerde D vitamini seviyesi daha düşüktür.

D Vitamini Eksikliği Neden Olur?

Vücuttaki D vitamini seviyesinin yetersiz olması, D vitamini eksikliğine sebep olur. Bol güneş ışığı olsa da, D vitamini eksikliğinin dünya çapında bir sorun olması gerçekten şaşırtıcıdır. D vitamini eksikliğinin nedenleri şöyledir:

  • Sınırlı güneş ışığına maruz kalma: Kuzey enlemlerinde yaşayan insanlar güneş ışığını daha az görürler. Bu nedenle D vitamini eksikliği riski altındadırlar. 
  • D vitamininin yetersiz tüketimi: Vejetaryen beslenen kişilerin, yetersiz D vitamini tüketme olasılıkları yüksektir. Bunun nedeni, bu vitaminin doğal kaynaklarının çoğunun hayvansal gıdalarda bulunmasıdır.
  • Koyu tenli olmak: Koyu tenli kişiler D vitamini eksikliği riski altındadır. Bu kişilerin D vitamini üretmesi için üç ila beş kat daha fazla güneşe maruz kalmaları gerekir.
  • Obezite: Aşırı kilolu olan kişilerin D vitamini seviyesi daha düşüktür.
  • Yaş: Yaşın ilerlemesi ile vücudun güneşe maruz kalmadan D vitamini sentezleme yeteneği azalır. Bu nedenle, yaşlı kişiler daha yüksek oranda D vitamini eksikliği yaşar.
  • Böbreklerin D vitaminini aktif forma dönüştürememesi: Yaş ilerledikçe, böbrekler D vitaminini aktif forma dönüştürme yeteneğini kaybeder. Böylece D vitamini eksikliği riski artar.
  • Kötü emilim: Bazı kişiler D vitaminini yeterince ememez. Crohn hastalığı, kistik fibroz ve çölyak hastalığı gibi tıbbi problemlerin yanı sıra bazı ilaçlar bağırsağın D vitaminini yediğimiz yiyeceklerden emme yeteneğini olumsuz etkiler.
  • Tıbbi durumlar ve ilaçlar: Kronik böbrek hastalıkları, primer hiperparatiroidizm, kronik glokom oluşturan bozukluklar ve lenfoma genellikle D vitamini eksikliğine neden olur. Benzer şekilde, antifungal ilaçlar, antikonvülzanlar, glukokortikoidler ve AIDS / HIV tedavisi için kullanılan ilaçlar gibi çok çeşitli ilaçlar D vitamininin parçalanmasını uyarır. Böylece vücutta daha düşük D vitamini seviyelerine yol açabilir.
  • Gebelik ve emzirme: Hamile veya emziren annelerin diğerlerinden daha fazla D vitaminine ihtiyacı vardır. Çünkü vücudun D vitamini deposu hamilelik sırasında tükenir ve başka bir hamilelikten önce birikmesi için zaman gerekir.
D Vitamini Eksikliği Belirtileri

Kemik ağrısı ve kas güçsüzlükleri, D vitamini eksikliğinin en yaygın belirtileridir. Ancak bazı insanlar hiçbir belirti yaşamaz. D vitamini eksikliğinin belirtileri şöyledir;

Bebeklerde ve çocuklarda D vitamini eksikliği belirtileri

  • D vitamini eksikliği olan çocuklar kas spazmı, nöbet ve diğer solunum güçlükleri riski altındadır.
  • Eksikliği yüksek olan çocukların kafatası veya bacak kemikleri yumuşak olabilir. Bu bacakların kavisli görünmesine neden olur. Ayrıca kemik ağrısı, kas ağrısı veya kas güçsüzlüğü yaşarlar.
  • Çocuklarda boyun uzaması, D vitamini eksikliği nedeniyle olumsuz etkilenir.
  • Sebepsiz sinirlilik, çocuklarda ve bebeklerde D vitamini eksikliğinin bir başka belirtisidir.
  • D vitamini eksikliği olan çocukların dişleri geç çıkar. Eksiklik süt dişlerinin gelişimini olumsuz yönde etkiler.
  • Kalp kasının zayıflığı son derece düşük D vitamini seviyelerinin bir göstergesidir.

Yetişkinlerde D vitamini eksikliği belirtileri

  • Eksikliği olan yetişkinler çok fazla yorgunluk, belirsiz ağrı ve sızı hisseder.
  • Bazı yetişkinler D vitamini eksikliği nedeniyle bilişsel bozulma yaşar.
  • Hasta ve enfeksiyonlara açık hale gelir.
  • Kemik ve sırt ağrısı gibi ağrılar baş gösterir.
  • Vücutta oluşan yaralar, normalden daha geç iyileşir.
  • D vitamini eksikliğine bağlı saç dökülmesi görülebilir.
D Vitamini Eksikliğinde Oluşan Hastalıklar

Aşağıdaki sağlık sorunları D vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir:

  • Diyabet
  • Tüberküloz
  • Raşitizm
  • Grip
  • Osteomalazi
  • Kardiyovasküler hastalık
  • Şizofreni ve depresyon
  • Kanser
  • Periodontal hastalık
  • Sedef hastalığı
D Vitamini Eksikliği Tedavisi

D vitamini eksikliğini önlemenin en iyi yolu yeterli güneş ışığı almaktır. Bununla birlikte D vitamini yönünden zengin yiyecekler yenmelidir. Bunlar etkili olmazsa doktor tavsiyesi ile D vitamini takviyesi alınabilir. D vitamini eksikliği şu şekilde tedavi edilir;

  • D vitamini içeren yiyecekler yemek
  • Yeterli güneş ışığı almak
  • D vitamini enjeksiyonu kullanmak
  • D vitamini takviyesi almak

D Vitamini Fazlalığı Nedir?

Hipervitaminoz D ya da D vitamini zehirlenmesi olarak da adlandırılan D vitamini fazlalığı, vücutta aşırı miktarda D vitamini olduğunda ortaya çıkan nadir fakat ciddi bir durumdur.

Fazlalık genellikle yüksek dozlarda D vitamini takviyesi alınması nedeniyle olur. Güneşe maruz kalma ya da D vitamini bakımından zengin yiyecekler yemek fazlalık oluşturmaz. Bunun nedeni, vücudun güneşe maruz kalma sonucu üretilen D vitamini miktarını düzenlemesidir. Yiyecekler de yüksek oranda D vitamini içermez.

D vitamini fazlalığının sonucu olarak, kanda mide bulantısı, kusma, halsizlik ve sık idrara çıkmaya neden olan kalsiyum birikmesi yaşanır (hiperkalsemi). D vitamini fazlalığı kemik ağrısına ve kalsiyum taşlarının oluşumu gibi böbrek problemlerine kadar ilerleyebilir.

Sağlıklı yetişkinler için önerilen maksimum günlük ihtiyaç 4.000 IU’dur. Her gün bu değerden fazla D vitamini almak, D vitamini zehirlenmesine neden olabilir.

D Vitamini Fazlalığı Neden Olur?

Fazlalık aşırı derecede fazla D vitamini takviyesi almaktan kaynaklanır. 

D Vitaminin Fazlalığı Belirtileri

Çok fazla D vitamini alındığında birkaç gün sonra aşağıdaki belirtilerden en az ikisi ortaya çıkar:

  • Açıklanamayan bitkinlik
  • İştahsızlık ve kilo kaybı
  • Kabızlık
  • Ağız kuruluğu
  • Sıkıştırıldıktan sonra normale dönmesi yavaş olan cilt
  • Artan susuzluk ve idrara çıkma sıklığı
  • Sürekli baş ağrısı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Reflekslerin azalması
  • Zihinsel karışıklık ve dikkat bozukluğu
  • Düzensiz kalp atışı
  • Kasların zayıflaması
  • Yürüyüşteki değişiklikler
  • Aşırı dehidrasyon
  • Yüksek tansiyon
  • Yavaş büyüme
  • Nefes alma zorluğu
  • Geçici bilinç kaybı
  • Kalp yetmezliği ve kalp krizi
  • Böbrek taşları ve böbrek yetmezliği
  • İşitme kaybı
  • Kulak çınlaması
  • Pankreatit (pankreas iltihabı)
  • Gastrik ülser
  • Koma
D Vitamini Fazlalığı Tedavisi

Tedavi için D vitamini alımını durdurmak gerekir. Ayrıca besinlerden alınan kalsiyum da sınırlandırılmalıdır. Doktor ayrıca intravenöz sıvılar ve kortikosteroidler veya bisfosfonatlar gibi ilaçlar reçete edebilir.

D Vitamini Zararları

Uygun dozlarda alındığında, D vitamini genellikle güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, takviye şeklinde çok fazla D vitamini almak zararlıdır. Günde 4.000 IU’dan fazla D vitamini alan 9 yaş ve üstü çocuklar, yetişkinler, hamile ve emziren kadınlarda şu yan etkiler ortaya çıkabilir:

  • Mide bulantısı ve kusma
  • İştahsızlık ve kilo kaybı
  • Kabızlık
  • Halsizlik
  • Kafa karışıklığı ve dikkat sorunu
  • Kalp ritmi sorunları
  • Böbrek taşları ve böbrek hasarı
Kimler D vitamini kullanmamalı?

D vitamini takviyesi herkes için uygun değildir. Takviyeler, bazı ilaçlar ile etkileşime girebilir. Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini alan kişiler, D vitamini takviyesi almadan önce doktora danışmalıdır:

  • Epilepsiyi tedavi edebilen fenobarbital ve fenitoin
  • Orlistat, kilo kaybı ilacı
  • Kolesterolü azaltabilecek kolestiramin

Ayrıca, bazı tıbbi durumlar D vitamini duyarlılığını artırır. Aşağıdaki koşullardan herhangi birine sahip kişiler, D vitamini takviyesi kullanmadan önce doktora danışmalıdır:

  • Primer hipertiroidizm
  • Kanser
  • Sarkoidoz
  • Granülomatöz tüberküloz
  • Metastatik kemik hastalığı
  • Williams sendromu

Özetlemek gerekirse;

D vitamini kalsiyum, magnezyum ve fosfatın emilimine yardımcı olan yağda çözünen sekosteroiddir. Güneş ışığına maruz kalındığında vücut tarafından üretilir. D vitamini içeren yiyecekler ise az miktarda bulunur. Deniz ürünleri, süt, yumurta, mantar gibi besinlerde vardır. İki çeşit D vitamini bulunur. D2 vitamini ve D3 vitamini.

Bu vitamin vücudun sık sık hastalanmasını önler, kemikleri ve dişleri güçlendirir, bağışıklık fonksiyonunun işlevini yerine getirmesini sağlar. Yeterli güneş ışığına maruz kalmamak ya da emilim sorunu nedenleriyle D vitamini eksikliği ortaya çıkabilir. Eksikliği önlemek için güneşe maruz kalmalı, D vitamini bakımından zengin yiyecekler yemeli ya da D vitamini takviyesi alınmalıdır.

Günlük 4000 IU’nun üstünde D vitamini takviyesi almak zararlıdır. D vitamini fazlalığının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunun sonucunda çok ciddi durumlar meydana gelebilir.

Kaynakça: 1, 2, 3, 4

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir