Anasayfa » Çörek Otunun Faydaları, Zararları ve Besin Değeri

Çörek Otunun Faydaları, Zararları ve Besin Değeri

Çörek otu bilimsel adıyla “Nigella sativa” olarak bilinir, çiçekli bitkilerden oluşan bir ağaç familyasına aittir. 30 cm boyuna kadar uzar ve pek çok mutfakta lezzetli bir baharat olarak kullanılır.

Mutfak kullanımına ek olarak, çörek otu, tıbbi özellikleri ile bilinir. Bronşitten ishale kadar pek çok rahatsızlık için doğal bir çare olarak birkaç yüzyıldan beri kullanılmaktadır.

Yazıda “çörek otu nedir”, “çörek otu ne işe yarar”, “çörek otu yemenin faydaları nelerdir”, “çörek otu nasıl yenir”, “çörek otu nerelerde kullanılır” gibi soruların cevaplarını bulacaksınız.

Çörek Otu Besin Değeri

Nigella sativa, esansiyel yağ asitleri, B vitamini, lif, karoten ve demir açısından zengindir. Sağlık yararlarının çoğu, tohumlardaki biyoaktif bileşiklere atfedilir – timokinon (TQ), timohidrokinon (THQ) ve timol.

100 gram çörek otunun besin içeriği:

Enerjikcal                 400              
Proteing16.67
Toplam lipitg33.33
Karbonhidratlar       g50,00
Demirmg12.00

Çörek Otunun Yararları Nelerdir?

Antioksidanlar içerir

Antioksidanlar zararlı serbest radikalleri nötralize eden ve hücrelere karşı oksidatif hasarı önleyen maddelerdir. Araştırmalar, antioksidanların sağlık ve hastalık üzerinde güçlü bir etkisi olabileceğini gösteriyor.

Bazı çalışmalar, antioksidanların kanser, diyabet, kalp hastalığı ve obezite gibi çeşitli kronik koşullara karşı koruyucu olabileceğini belirtmektedir.

Çörek otunda bulunan, thymoquinone, carvacrol, t-anethole ve 4-terpineol gibi çeşitli bileşikler, güçlü antioksidan özelliklerinden sorumludurlar. Bir test tüpü çalışması, çörek otu uçucu yağının da antioksidan sağladığını olduğunu buldu.

Kolesterolü düşürmede etkilidir

Kolesterol, vücudun tamamında bulunan yağ benzeri bir maddedir. Bazı kolesterollere ihtiyacımız olsa da, kanda yüksek miktarlar birikebilir ve kalp hastalığı riskini artırabilir.

Çörek otunun özellikle kolesterolü düşürmede etkili olduğu gösterildi. 17 araştırmanın bir derlemesinde, çörek otu ile desteklemenin hem total hem de “kötü” LDL kolesterolün yanı sıra kan trigliseridlerinde önemli düşüşlerle ilişkili olduğu bulundu.

Çörek otu yağının, çörek otu tohumu tozundan daha büyük bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, sadece tohum tozu “iyi” HDL kolesterol düzeylerini arttırdı.

Diyabetli 57 kişide yapılan bir başka araştırmada, çörek otu takviyesinin bir yıl kullanılması, HDL kolesterolü artırırken total ve LDL kolesterolü azalttığını gösterdi.

Son olarak, diyabetli 94 kişide yapılan bir çalışma, 12 hafta boyunca günde 2 gram çörek otu almanın toplam ve LDL kolesterolü düşürdüğünü bildiren benzer bulgulara sahipti.

Kanserle mücadele özelliği vardır

Çörek otu, kanser gibi hastalıkların gelişimine katkıda bulunabilecek zararlı serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olan antioksidanlar bakımından yüksektir.

  Makula Dejenerasyonu Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Test tüpü çalışmaları, çörek otu ve aktif bileşimi olan timokinonun, potansiyel anti-kanser etkileri ile ilgili bazı etkileyici sonuçlar buldu.

Örneğin, bir test tüpü çalışması thymoquinone’un kan kanseri hücrelerinde, hücre ölümüne neden olduğunu bulmuştur.

Bir başka test tüpü çalışması, çörek otu özütünün meme kanseri hücrelerini inaktive etmesine yardımcı olduğunu gösterdi.

Diğer test tüpü çalışmaları, çörek otu ve bileşenlerinin ayrıca pankreas, akciğer, servikal, prostat, deri ve kolon kanserleri gibi diğer bazı kanser türlerine karşı etkili olabileceğini düşündürmektedir.

Bakterileri öldürmeye yardımcı olabilir

Hastalık yapan bakteriler, kulak enfeksiyonlarından pnömoniye kadar değişen tehlikeli enfeksiyonlardan sorumludur.

Bazı test tüpleri çalışmaları, çörek otunun anti-bakteriyel özelliklere sahip olabileceğini ve bazı bakteri türleriyle mücadelede etkili olabileceğini bulmuştur.

Bir çalışma çörek otunu stafilokoksik deri enfeksiyonu olan bebeklere topikal olarak uyguladı ve bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan standart bir antibiyotik kadar etkili olduğunu buldu.

Bir başka çalışma, diyabetik hastaların yaralarından, antibiyotiklere dirençli ve tedavisi zor bakteri türlerinden biri olan metisiline dirençli Staphylococcus aureus’u (MRSA) izole etti.

Çörek otu, örneklerin yarısından çoğunda doz bağımlı bir şekilde bakterileri öldürdü.

Diğer bazı test tüpleri çalışmaları, çörek otunun MRSA’nın ve diğer pek çok bakteri türünün engellenmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir.

İltihaplanmayı azaltabilir

Çoğu durumda, iltihap, vücudun yaralanmaya ve enfeksiyona karşı korunmasına yardımcı olan normal bir bağışıklık tepkisidir.

Öte yandan, kronik inflamasyonun kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi çeşitli hastalıklara katkıda bulunduğu düşünülmektedir.

Bazı çalışmalar, çörek otunun vücutta güçlü anti-inflamatuar etkilere sahip olabileceğini bulmuştur.

Romatoid artritli 42 kişide yapılan bir çalışmada, sekiz hafta boyunca günde 1000 mg çörek otu yağı alımı iltihaplanma ve oksidatif stres belirteçlerini azalttı.

Bir başka çalışmada, beyin ve omurilikte iltihap oluşan sıçanlar incelendi. Bir plaseboya kıyasla çörek otu, inflamasyonu önleme ve inflamasyonu baskılamada etkili olmuştur.

Benzer şekilde, bir test tüpü çalışması, çörek otundaki aktif bileşik olan timokinonun pankreas kanseri hücrelerindeki iltihaplanmayı azaltmasına yardımcı olduğunu gösterdi.

Karaciğerin korunmasına yardımcı olabilir

Karaciğer inanılmaz derecede önemli bir organdır. Toksinleri giderir, ilaçları metabolize eder, besin maddelerini işler ve sağlık için önemli protein ve kimyasallar üretir.

Birkaç umut verici hayvan çalışması, çörek otunun karaciğeri yaralanmaya ve hasara karşı korumaya yardımcı olabileceğini buldu.

Bir çalışmada, sıçanlara ya çörek otu ile ya da çörek otu olmadan toksik bir kimyasal enjekte edildi. Çörek otu, kimyasalın toksikliğini azalttı, karaciğer ve böbrek hasarına karşı koruma sağladı.

Bir başka hayvan araştırması da, çörek otu tarafından kontrol edilen bir gruba kıyasla, karaciğer hasarına karşı farelerin korunduğunu gösteren benzer bulgular verdi.

Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur

Yüksek kan şekeri, artan susuzluk, yorgunluk ve konsantrasyon zorluğu gibi birçok olumsuz belirtiye neden olabilir.

Uzun vadede kontrolsüz bırakıldığında, yüksek kan şekeri sinir hasarı, görme değişiklikleri ve yavaş yara iyileşmesi gibi daha ciddi sonuçlar doğurabilir.

  Buğday Kepeği Nedir? Faydaları, Zararları ve Besin Değeri

Bazı kanıtlar, çörek otunun kan şekerini sabit tutmasına yardımcı olabileceğini ve dolayısıyla bu tehlikeli yan etkileri önlediğini göstermektedir.

Yedi çalışmanın bir derlemesinde, çörek otu ile takviyenin açlık ve ortalama kan şekeri düzeylerinde düzelmeye neden olduğu gösterildi.

Benzer şekilde, 94 kişiden oluşan bir başka araştırmada, üç ay boyunca günlük çörek otu kullanmanın, açlık kan şekeri, ortalama kan şekeri ve insülin direncini önemli ölçüde azalttığı tespit edildi.

peptik ülser hastalığı

Mide ülserini önleyebilir

Mide ülseri, mide asitleri mideyi çizen koruyucu mukus katmanında bulunan acı veren yaralardır.

Bazı araştırmalar, çörek otunun midenin astarını korumaya ve ülser oluşumunu önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Bir hayvan çalışması, çörek otu ve onun aktif bileşenlerinin ülser gelişimini önlediğini ve midenin astarını alkolün etkilerine karşı koruduğunu gösterdi.

Kan basıncını korumaya yardımcı olur

Çörek otu ekstresinin düzenli kullanımı, bir çalışmaya göre hafif hipertansiyonu olan hastalarda kan basıncını düşürebilir. Tohum özleri hem sistolik hem de diyastolik kan basıncı ölçümlerini düşürdü.

Çörek otunun antihipertansif özellikleri, idrar söktürücü etkilerine de bağlanabilir. Tohumlarla tedavi edilen sıçanlar, arteriyel kan basıncında % 4’lük bir düşüş göstermiştir.

Bağışıklığı güçlendirir

Melez tavuklar üzerinde yapılan araştırmalar, çörek otu ile takviyenin Newcastle hastalığı virüsüne karşı bağışıklığı artırabileceğini göstermiştir.

Birleşik Krallık çalışmasında, çörek otu yağı desteğinin astım kontrolünü iyileştirdiği ve akciğer fonksiyonunu geliştirdiği bulunmuştur.

Kısırlığı tedavi edebilir

Vücut sistemindeki serbest radikallerdeki artış, sperm kalitesini etkileyebilir. Çörek otunun antioksidan gücü bunu önlemeye yardımcı olabilir.

Çalışmalar, çörek otu tohumlarındaki timokinonun antioksidan savunmayı artırarak erkek doğurganlık parametrelerini iyileştirebileceğini düşündürmektedir.

İran’da yapılan bir araştırma, iki ay boyunca her gün 5 mL çörek otu yağı alımının infertil erkeklerde sperm kalitesini artırabileceği ve bunun da hiçbir yan etkisi olmadığı sonucuna varmıştır.

İshalin tedavisine yardımcı olur

Çörek otu, ishal, kolik, gaz ve kabızlık gibi mide problemlerinin tedavisine yardımcı olabilir .

Fareler üzerinde yürütülen ve PLoS One’da yayınlanan bir araştırmaya göre, çörek otu ekstresi alerjik ishal semptomlarını hafifletti.

Bir fincan sade yoğurda 1 çay kaşığı çekilmiş çörek otu tozu ekleyin. Sorun çözülene kadar bunu günde iki kez yiyin.

Çörek otunun cilde faydaları

Çörek otu özlerinin antipsoriatik aktivite sergilediği bulunmuştur. Ekstrelerin kullanımı önemli epidermal gelişme göstermiştir.

Yağın topikal uygulaması da akne vulgaris tedavisine yardımcı olmuştur.

Tohumlardaki timokinon da antifungal aktivite göstermiştir. Candida gibi mantar cilt enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcı olabilir.

Çörek otu yağının anti-inflamatuar özellikleri, egzamanın kızarıklığını, kaşıntısını ve iltihabını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Çörek otu yağının düzenli kullanımı, melanin üretimini engelleyerek cilt rengini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu da cildi güneşin zararlarından korur.

Çörek otu saça faydaları

Çörek otu yağının nemlendirici özellikleri saçı hasardan korur, saç uzamasını hızlandırır ve sağlıklı saçı destekler.

Çörek otu yağı, güçlü antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri sayesinde saç köklerini güçlendirmeye yardımcı olarak saç dökülmesini azaltmaya yardımcı olur.

  Haşhaş Tohumu Nedir, Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları

Ayrıca antifungal özelliği saç dökülmesine neden olan enfeksiyonları önler.

Çörek otu zayıflatır mı?

Çörek otu ile takviye, vücut ağırlığında orta derecede bir azalma sağlayabilir. 

Çalışmalar ayrıca çörek otunun, obezite ile riski artan hastalıklar olan kalp hastalığı, diyabet ve kanseri önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Çörek Otunun Tıbbi Özellikleri

Çörek otu aşağıdaki tıbbi özelliklere sahiptir:

– Anti-obezite

– Antihiperlipidemik

– Anti-inflamatuar.

– Hafif sakinleştirici

– Antihalitoz

– Sindirim

– Gaz giderici

– Hafif büzücü

– Antitüsif

– Mukolitik

– Rahim kasılmasına neden olur

– Galaktagog

– Hafif idrar söktürücü

Çörek Otunun Sağlık Etkileri

Çörek otu aşağıdaki sağlık koşullarında terapötik olarak etkilidir:

– Kilo kaybı

– Dislipidemi

– Ağız kokusu

– Anoreksi

– Hazımsızlık

– Şişkinlik

– İshal

– İrritabl bağırsak sendromu

– Bağırsak kurdu istilası

– Öksürük

– Astım

– Dismenore

– Düşük anne sütü

– Aralıklı ateş

Harici uygulama şu hastalıklarda yardımcı olabilir:

– Saç kaybı

– Eklem iltihabı

– Nörolojik bozukluklar

Nazal uygulama şu konularda yardımcı olur:

– Sarılık

– Baş ağrısı

Çörek Otu Nasıl Kullanılır?

Orta Doğu ve Hint mutfaklarında popüler olarak kullanılan çörek otu, otlara benzer bir tat katmak için aroma maddesi olarak kullanılır.

– Simit, ekmek, poğaça gibi hamur işlerinin üzerine serpilir.

– Patates, salata ve çorba gibi yiyeceklerde baharat olarak kullanılabilir.

– Çörek otunun yağı kullanılabilir.

Çörek Otunun Zararları Nelerdir?

Çörek otu bir baharat olarak kullanıldığında, pek çok sağlık faydası ile ilişkilendirilmişken, genellikle çörek otu takviyesi almak veya çörek otu yağı kullanmak bazı durumlarda risk taşıyor olabilir.

Örneğin, bir vakada deriye çörek otu uygulandıktan sonra kontakt dermatit rapor edilmiştir. Topikal olarak kullanmayı planlıyorsanız, olumsuz bir reaksiyona neden olmadığından emin olmak için önce küçük bir miktar uygulayarak bir yama testi yapın.

Ayrıca, bazı test tüpü çalışmaları çörek otu ve bileşenlerinin kan pıhtılaşmasını etkileyebileceğini bulmuştur. Kan pıhtılaşması için ilaç kullanıyorsanız, çörek otu takviyelerini almadan önce doktora danışın.

Ek olarak, bazı hayvan çalışmaları, çörek otunun gebelik sırasında güvenli bir şekilde tüketilebileceğini keşfederken, bir hayvan çalışması, yağın, büyük miktarlarda kullanıldığında uterus kasılmalarını yavaşlatabileceğini keşfetti. 

Çörek otunu herhangi bir faydası için kullandınız mı? Siz de ne gibi etkisi oldu? Bu konudaki deneyimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir