Atopik Dermatit Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Bitkisel Tedavisi

Atopik dermatit, dünya nüfusunun büyük bir yüzdesini etkileyen yaygın ve genellikle kalıcı bir cilt hastalığıdır.

Dermatit olarak da bilinen egzama, cilt rahatsızlıkları için de kullanılan bir terimdir. En sık görülen egzama türü atopik dermatittir.

Atopik dermatit bulaşıcı değildir ve en yaygın olarak bebeklerde ve çocuklarda görülür. 

Çocuklar büyüdükçe, durum daha da kötüleşebilir ya da tamamen iyileşebilir. Durumu kötüleşen çocukların rahatsızlığı, yetişkinlik döneminde bile devam eder.

Atopik dermatitin kesin nedeni bilinmemektedir; bununla birlikte, çevresel ve genetik faktörler bu cilt rahatsızlığından sorumlu olarak kabul edilir.

Atopik dermatitin en sık görülen semptomu şiddetli kaşıntıdır.

Genellikle kremler, kortikosteroidler, antihistaminikler ve fototerapi ile tedavi edilir.

Cilt bakımı, stres yönetimi, gevşek pamuklu giysiler giymek, deniz tuzu banyolarını denemek ve lavanta kullanmak yardımcı olabilecek ve evde denenebilecek çözümlerdir.

Atopik Dermatit Nedir?

Atopik dermatitte cilt aşırı derecede kaşıntılı ve iltihaplı hale gelir ve kızarıklığa, şişmeye, vezikül oluşumuna (küçük kabarcıklar), çatlamaya, kabuklanmaya ve pullanmaya neden olur.

Bu tür bir püskürmeye ekzematöz denir. Ek olarak, cilt kuruluğu, atopik dermatite yakalanmış hemen hemen tüm kişilerde çok yaygın bir şikayettir.

Atopik dermatiti olan birçok çocuk, ciltleri biraz kuru ve kolayca tahriş olabilse de, büyüdüklerinde hastalığın kalıcı bir şekilde iyileşmesi başlar.

Atopik dermatit dünya çapında çok yaygındır ve görülme sıklığı artmaktadır.

Erkekleri ve kadınları eşit şekilde etkiler. Atopik dermatit en sık bebeklerde ve çocuklarda görülür ve başlangıcı yaşla birlikte önemli ölçüde azalır.

Etkilenenlerin % 65’i yaşamın ilk yılında semptomlar geliştirir ve % 90’ı 5 yaşından önce semptomlar geliştirir.

Atopik Dermatit Belirtileri Nelerdir?

Atopik dermatit genellikle yanaklarda, kollarda ve bacaklarda görülür ancak vücudun herhangi bir yerinde de ortaya çıkabilir. Ciddi kaşıntıya bağlı olarak, cilt tekrar tekrar kaşıma veya sürtünme nedeniyle hasar görebilir.

Atopik dermatitin diğer yaygın semptomları arasında şunlar bulunur:

– Kuru, pullu cilt

– Kırmızılık

– Kaşıntı

– Kulakların arkasındaki çatlaklar

– Yanaklar, kollar veya bacaklarda döküntü

– Açık, kabuklu veya “ağrılı” yaralar

Atopik dermatit, kişinin yaşına bağlı olarak farklı semptomlar gösterir.

Bebeklerde atopik dermatit belirtileri

– Kuru, kaşıntılı, pullu cilt

– Kafa derisi veya yanaklarda kızarıklık

– Berrak sıvı kabarcıklanıp ağlayabilen bir döküntü

Bu semptomları olan bebekler cilt kaşıntısı nedeniyle uyumakta zorluk çekebilir. 

Çocuklarda atopik dermatit belirtileri

– Dirseklerin, dizlerin veya her ikisinin kıvrımlarında kızarıklık

– Döküntü bölgesinde pullu cilt lekeleri

– Açık veya koyulaşmış cilt lekeleri

– Kalın, kösele deri

– Aşırı kuru ve pullu cilt

– Özellikle göz çevresinde boyun ve yüzdeki kızarıklıklar

Atopik Dermatit Nedenleri

Atopik dermatitin kesin nedeni bilinmemektedir. Bulaşıcı değildir.

Atopik dermatit, ciltte iltihaplı hücrenin varlığından kaynaklanır. Ayrıca atopik dermatitli kişilerin cildi, normal cilde kıyasla riskli bir cilt bariyerine sahip olduğuna dair kanıtlar da var.

Değişen cilt bariyerinden dolayı, atopik dermatitli kişilerin cildi daha kuru olur. Durumu yaşayan kişilerin cildi su kaybına ve tahriş edici maddelerin girişine daha yatkındır. Bunların hepsi kırmızı, kaşıntılı döküntülerin gelişmesine yol açar.

Atopik Dermatiti Tetikleyen Durumlar

Durumun kötüleşmesini önlemek için atopik dermatitin nasıl kontrol edileceğini bilmek önemlidir.

Atopik dermatit semptomlarını azaltmak için kaçınılması veya kontrol edilmesi gereken çevredeki yaygın tetikleyiciler şöyledir:

Kuru cilt

Cilt kuruluğu kolayca pullu, pürüzlü bir cilde neden olabilir. Bu, atopik dermatit belirtilerini kötüleştirebilir.

Sıcak ve soğuk hava

Yaz mevsiminde, cildiniz terleme ve aşırı ısınma nedeniyle tahriş olabilir. Kış aylarında, cilt kuruması ve kaşıntı kötüleşebilir.

Stres

Stres mevcut cilt durumunun daha da kötüleşmesine neden olabilir.

Enfeksiyonlar

Staph veya herpes gibi ortamda bulunan bakterilere, virüslere ve mantarlara maruz kalmak, atopik dermatit semptomlarını tetikleyebilecek enfeksiyonlara neden olabilir.

Alerjenler

Toz, polen, küf vb. gibi havadaki yaygın alerjenler, cilt rahatsızlığının alevlenmesine neden olabilecek alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Hormonal değişiklikler

Özellikle kadınlarda hormonal değişiklikler atopik dermatiti kötüleştirebilir.

Dezenfektanlar

Sabun, el yıkama, dezenfektan, deterjan gibi bazı günlük kullanılan ürünler cildi tahriş edebilir ve yanma veya kaşıntıya neden olabilir.

Bu nedenle, semptomların kötüleşmesini önlemek için, söz konusu tetikleyicilerden mümkün olduğunca uzak durulması gerekir.

Yüzde Atopik Dermatit

Atopik dermatit, göz çevresindeki cildi, göz kapaklarını, kaşları ve kirpikleri etkileyebilir. Göz çevresini kaşımak ve ovalamak cildin görünümünün değişmesine neden olabilir. 

Atopik dermatiti olan bazı kişiler, gözlerinin altında atopik kıvrım veya Dennie-Morgan kıvrımı adı verilen fazladan bir deri katmanı geliştirir.

Bazı insanların hiperpigmente göz kapakları olabilir, bu da göz kapaklarındaki cildin iltihaplanma veya saman nezlesi (alerjik parlatıcılar) nedeniyle koyulaştığı anlamına gelir. 

Atopik dermatiti olan kişinin cildi, epidermal tabakadan aşırı nem kaybeder. Atopik dermatiti olan bazı hastalar, nemi tutmada önemli olan filaggrin adlı bir proteinden yoksundur. Bu genetik özellik, cildin çok kuru olmasını sağlayarak koruyucu yeteneklerini azaltır. 

Ek olarak, cilt, stafilokokal ve streptokokal bakteriyel deri enfeksiyonları, siğiller, herpes simpleks ve molluscum contagiosum (bir virüsün neden olduğu) gibi bulaşıcı bozukluklara karşı çok hassastır.

Atopik dermatitin cilt özellikleri

Likenifikasyon: sürekli çizilme ve sürtünmeden kaynaklanan kalın, kösele cilt

Liken simpleks: Aynı cilt bölgesinin tekrar tekrar sürtünmesi ve çizilmesinden kaynaklanan kalınlaşmış bir cilt yaması anlamına gelir.

Papüller : çizildiğinde açılabilen, kabuklu ve enfekte hale gelen küçük, kabarık yumrular

İhtiyoz: Deride, genellikle alt bacaklarda görülen kuru, dikdörtgen pullar

Keratosis pilaris : Genellikle yüz, üst kollar ve uyluklarda küçük, sert yumrular. 

Hiper doğrusal avuç içi: Avuç içlerinde artan cilt kırışıklıkları

Ürtiker : Kurdeşen (kırmızı, kabarıklıklar), genellikle bir alerjene maruz kaldıktan sonra, alevlenmelerin başlangıcında veya egzersiz veya sıcak banyodan sonra

Cheilitis : Dudaklarda ve çevresinde deri iltihabı

Atopik kıvrım (Dennie-Morgan kıvrımı): Gözün altında gelişen ekstra bir deri kıvrımı

Gözlerin altındaki koyu halkalar : Alerji ve atopiden kaynaklanabilir.

Hiperpigmente göz kapakları: İltihaplanma veya saman nezlesi nedeniyle rengi koyulaşan göz kapaklarının ölçeklenmesi.

Atopik Dermatit Teşhisi

Teşhis, cildin fiziksel muayenesi ve görsel muayenesi ile yapılır. Solunum yoluyla alınan alerjilerin kişisel öyküsü ve aile öyküsü genellikle teşhisi destekleyecektir. 

Deri biyopsisi (mikroskop altında incelenmek üzere laboratuvara gönderilen küçük bir deri parçası örneği) nadiren de olsa tanı koymaya yardımcı olur.

Şiddetli atopik hastalığı olan birçok hasta, yüksek sayıda belirli tipte beyaz kan hücresi (eozinofiller) veya yüksek serum IgE düzeyine sahip olabilir. 

Bu testler atopik dermatit teşhisini destekleyebilir. Ek olarak, deri sürüntüsü (uzun pamuk uçlu aplikatör veya Q ucu) örnekleri, atopik dermatiti komplike edebilecek stafilokok enfeksiyonlarını dışlamak için laboratuvara gönderilebilir.

Atopik dermatit bulaşıcı mı?

Atopik dermatitin kendisi kesinlikle bulaşıcı değildir ve bir kişiden diğerine deri teması yoluyla geçmez.

Atopik dermatiti olan bazı hastalar, derilerinde Staphylococcus (” staph “), diğer bakteriler, herpes virüsü ( uçuklar ) ve daha az yaygın olarak mayalar ve diğer mantar enfeksiyonları ile ikincil enfeksiyon kaparlar. Bu enfeksiyonlar ciltle temas yoluyla bulaşıcı olabilir.

Atopik Dermatit Nasıl Geçer?

Cildin ciddiyetine bağlı olarak, doktor atopik dermatit belirtilerini azaltmak için bir veya daha fazla ilaç reçete edecektir. Bunlardan bazıları şunlardır:

Cilt kremleri veya merhemler

Bunlar şişlik, döküntüleri azaltmak ve hatta vücudun bir alerjene karşı alerjik reaksiyonunu kontrol etmek için kullanılır.

Kortikosteroidler

Bu ilaçlar vücuttaki iltihaplı bölgelerde rahatlama sağlayabilir. Cilt rahatsızlığı ile gelen kızarıklık, şişlik ve kaşıntıyı da azaltılabilir.

Antibiyotikler

Bakteriyel enfeksiyonu olan atopik dermatit varsa, enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotikler kullanılabilir.

Antihistaminikler

Bu ilaçlar, özellikle geceleri çok fazla yara oluşumunu engelleyebilir.

Fototerapi

Bu, bir doktorun gözetiminde yapılması gereken hafif bir terapidir. Şişlik ve kaşıntıyı azaltmak, D vitamini üretimini arttırmak ve cilt üzerinde bakterilerle savaşmak için dar bant ultraviyole B (UVB) ışığının cildin üzerine düşmesini sağlayan bir makine kullanılır.

Atopik Dermatit Doğal Tedavisi

Her Gün Cilt Bakımı

Günlük cilt bakım rutini herkes için önemlidir; bu nedenle atopik dermatitli bir birey için iki kat daha önemlidir. Ilık suyla duş almak rahatlama sağlar.

Duştan sonra, cildinizi bir doktor tarafından tavsiye edilen ya da cildi tahriş etmeyen bir krem ​​ya da vücut losyonuyla nemlendirmek önemlidir. Doğal bir nemlendirici olarak hindistan cevizi yağı ve zeytinyağını tercih edebilirsiniz.

Stresi yönetin

Yaşadığınız stres seviyesi, cilt durumunuz üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Bu nedenle, atopik dermatit semptomlarının kontrol edilmesi için stres yönetimi çok önemlidir.

Zihninizi stresli bir durumdan kurtarmak için evde meditasyon veya yoga yapabilirsiniz.

Bol giysiler giyin

Sıkı giysiler ciltte tahrişe neden olabilir. Bu nedenle, rahatsızlığı önlemek için bol, pamuklu giysiler giyilmesi tavsiye edilir. Ayrıca, yün ve polyester gibi kumaşlar kaşıntıya neden olabilir, bu nedenle bunlardan uzak durulmalıdır.

Ölü deniz tuzu banyolarını deneyin

Çalışmalar, Ölü Deniz tuzları gibi magnezyum açısından zengin tuz çözeltilerinde yıkanmanın cilt iltihaplanmasını azaltabildiğini ve hidrasyonu arttığını göstermiştir.

Aşırı sıcaklarda belirtiler kötüleşebileceğinden suyun çok soğuk veya çok sıcak olmamasına dikkat edin. Ilık su kullanın ve kuru bir havlu ile kurulayın.

Lavanta esansiyel yağı kullanın

Rahatsız uyku, sürekli kaşıntı nedeniyle atopik dermatitin yaygın bir etkisidir. Diğer etkiler anksiyete ve depresyon gibi durumları içerir.

Lavanta yağı, iyi bir uykuya yardımcı olabilir ve aroması ile anksiyete seviyelerini azaltabilir.

Lavanta yağı, hindistan cevizi yağı veya badem yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile kullanıldığında kuru, kaşıntılı deriyi iyileştirebilir.

Atopik dermatit geçer mi?

Atopik dermatit her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen, çoğunlukla bebekleri ve küçük çocukları etkiler. Bazen yetişkinliğe kadar devam edebilir veya o dönemde nadiren ortaya çıkabilir. 

Bazı hastalar iniş ve çıkışlarla uzun süreli bir seyir izler. Çoğu durumda, hastalığın kötüleştiği, alevlenme adı verilen ve ardından cildin iyileştiği veya remisyon adı verilen dönemler birbirini takip eder. 

Atopik dermatitin neden olduğu semptomlara rağmen, bozukluğu olan kişilerin yüksek bir yaşam kalitesini sürdürmesi mümkündür.

İyileştirilmiş yaşam kalitesinin anahtarları eğitim, farkındalık ve hasta, aile ve doktor arasında bir ortaklık geliştirmektir. 

Doktorun hastaya ve ailesine hastalık ve semptomları hakkında anlaşılır bilgiler vermesi ve uygun şekilde uygulanmasını sağlamak için önerilen tedavi önlemlerini göstermesi gerekir.

Atopik dermatit semptomları çok zor ve rahatsız edici olsa da, hastalık başarıyla yönetilebilir.


Atopik dermatit hastalığı olanlar bize yorum yazarak, hastalıkla başa çıkmak için neler yaptıklarını anlatabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir