Alüminyum Folyo Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları ve Zararları

Alüminyum folyo, yemek pişirmek ve yiyecekleri saklamak için sıkça kullanılan yaygın bir ev ürünüdür ve mutfakta kadınların en büyük yardımcısıdır. Yiyeceklerin bayatlamasını önler ve taze tutar.

Pişirme sırasında folyoda bulunan bazı kimyasalların yiyeceğe sızdığı ve bunun da sağlığımızı tehlikeye attığı söylenmektedir. Fakat tamamen güvenli olduğunu söyleyenler de var.

Yazıda “alüminyum folyonun özellikleri nelerdir”, “alüminyum folyo neyden yapılır”, “alüminyum folyoda yemek pişirmek zararlı mı” sorularının cevaplarını tartışacağız.

Alüminyum Folyo Nedir?

Alüminyum folyo, ince kağıt, parlak bir alüminyum metal levhadır. 0,2 mm’den daha kalın olana kadar büyük alaşım döşeme levhaları yuvarlayarak yapılır.

Endüstriyel olarak ambalajlama, izolasyon ve nakliye gibi çeşitli amaçlar için kullanılır. Marketlerde satılanlar evde kullanım için uygundur.

Evde, özellikle fırın tepsilerinde pişirilen yiyeceklerin üzerini örtmek ve etler gibi saklanması gereken yiyecekleri sarmak için alüminyum folyo kullanılır böylece pişirirken nem kaybı önlenir.

Izgarada sebze gibi daha narin gıdaları sarmak ve korumak için de alüminyum folyo kullanılabilir.

Yiyeceklerde az miktarda alüminyum vardır

Alüminyum, dünyada en bol bulunan metallerden biridir. Doğal haliyle, toprak, kaya ve kil içinde fosfat ve sülfat gibi diğer elementlere bağlıdır.

Bununla birlikte, havada, suda ve yemeklerde de az miktarda bulunur. Aslında, meyveler, sebzeler, etler, balıklar, tahıllar ve süt ürünleri gibi çoğu gıdada doğal olarak bulunur.

Çay yaprağı, mantar, ıspanak ve turp gibi bazı gıdaların diğer gıdalardan daha fazla alüminyumu emmesi ve bu yiyeceklerde birikmesi daha olasıdır.

Ek olarak, yediğimiz alüminyumdan bazıları koruyucular, renklendiriciler, kıvam kokusuzlaştırma maddeleri ve koyulaştırıcılar gibi işlenmiş gıda katkı maddelerinden elde edilir.

Ticari olarak üretilen gıda katkı maddeleri içeren gıdaların evde pişirilen gıdalardan daha fazla alüminyum içerdiğini de belirtmek gerekir.

Yediğimiz yiyeceklerde bulunan mevcut alüminyumun gerçek miktarı büyük ölçüde aşağıdaki faktörlere bağlıdır:

Emilim

Bir gıdadaki alüminyumun kolayca emilmesi ve tutulması

Toprak

Yiyeceklerin yetiştirildiği toprağın alüminyum içeriği

Ambalaj

Gıdanın ambalajlanması ve alüminyum ambalajda saklanması

Katkı Maddeleri

Gıda, işleme sırasında eklenen bazı katkı maddelerinin bulunup bulunmadığı 

Alüminyum, aynı zamanda, antasitler gibi yüksek alüminyum içeriğine sahip ilaçlarla yutulur. Ne olursa olsun, yiyecek ve ilacın alüminyum içeriği sorun teşkil etmez çünkü aldığımız alüminyumun yalnızca küçük bir miktarı emilir.

Geri kalanlar dışkı yoluyla vücuttan atılır. Ayrıca, sağlıklı insanlarda emilen alüminyum daha sonra idrarla da atılır. Genellikle, günlük yediğimiz az miktarda alüminyum güvenli kabul edilmektedir.

Alüminyum folyo ile pişirme, gıdaların alüminyum içeriğini artırır

Alüminyum alımının çoğu gıdalardan gelir. Bununla birlikte, çalışmalar, alüminyumun kaplarda kullanılmasının, alüminyumu gıdalara sızdırdığını gösteriyor. Yani alüminyum folyo ile yemek pişirmek, beslenmedeki alüminyum içeriğini artırabilir.

Alüminyum folyo ile pişirirken yemeğinize geçen alüminyum miktarı, bazı faktörlerden etkilenir:

Sıcaklık: Daha yüksek sıcaklıklarda pişirme.

Gıdalar: Domates ve lahana gibi asitli gıdalarla pişirme.

Bazı bileşenler: Pişirmede tuz ve baharat kullanılması. 

Bununla birlikte, pişirirken yiyeceğe nüfuz eden miktar da değişebilir. Örneğin, bir çalışma, kırmızı etin alüminyum folyo içinde pişirilmesinin alüminyum içeriğini % 89 ila % 378 artırabileceğini bulmuştur.

Bu tür çalışmalar, pişirmede alüminyum folyonun düzenli kullanılmasıyla sağlığa zararlı olabileceği endişesine neden olmuştur.

Bununla birlikte, birçok araştırmacı, alüminyum folyonun alüminyumun minimum katkılarının güvenli olduğunu sonucuna varmıştır.

Fazla Alüminyumun Folyo Kullanımının Sağlığa Zararları

Yiyecekler vasıtasıyla alüminyuma günlük olarak maruz kalmanın, güvenli olduğu kabul edilir. Bunun nedeni, sağlıklı insanlarda vücudun emdiği küçük miktardaki alüminyumun verimli bir şekilde dışarı atılabilmesidir.

Bununla birlikte, beslenmede alüminyumun Alzheimer hastalığının gelişiminde potansiyel bir faktör olduğu öne sürülmektedir.

Alzheimer hastalığı beyin hücrelerinin kaybına bağlı olarak oluşan nörolojik bir durumdur. Bu koşula sahip olanlar, hafıza kaybına ve beyin fonksiyonlarında azalmaya maruz kalırlar.

Alzheimer hastalığının nedeni bilinmemektedir ancak zamanla beyne zarar verebilecek genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Alzheimer hastalarının beyinlerinde yüksek düzeyde alüminyum bulunmuştur. Bununla birlikte, antasitler gibi ilaçlar ve Alzheimer gibi ilaçlar nedeniyle yüksek miktarda alüminyum tüketen kişiler arasında bir bağlantı olmadığından, diyet alüminyumunun gerçekten hastalığın bir nedeni olup olmadığı açık değildir.

Beslenmeyle alınan alüminyumunun çok yüksek seviyelerine maruz kalınmasının, Alzheimer gibi beyin hastalıklarının gelişimine katkıda bulunması olasıdır.

Ancak alüminyumun Alzheimer gelişiminde ve ilerlemesindeki rolü, varsa kesin olarak henüz belirlenmemiştir.

Beyin hastalığındaki potansiyel rolüne ek olarak, birkaç çalışma beslenmeyle alınan alüminyumunun inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) için çevresel bir risk faktörü olabileceğini öne sürmektedir.

Bazı test tüpleri ve hayvan çalışmalarıyla korelasyona işaret eden bazı araştırmalara rağmen hiçbir çalışma alüminyum alımıyla IBD arasında kesin bir bağlantı bulamamıştır.

Vücutta biriken alüminyumun hücrelerinde hasara yol açabileceği, karaciğeri etkileyebileceği, kemiklere sızarak kemik sağlığını tehlikeye atabileceği, sinir sistemini doğrudan etkilemesi sonucu anksiyete ve stres gibi durumlara yol açabileceği, karın ağrısı ve hazımsızlık belirtilerine neden olabileceği de belirtilmektedir.

Alüminyum Folyoyu Ambalaj Olarak Kullanmanın Faydaları

Yiyecekleri alüminyum folyo ile sarmak, evde pişmiş yiyeceklerin bakteriler ile temas etmesini önler. Folyo kullanmanın diğer ambalaj ürünlerine kıyasla bazı olumsuz yanları olmasına rağmen, bazı avantajları da ön plana çıkmaktadır. 

– Yiyecekleri paketlemek için alüminyum folyo kullanmak, yiyecekleri buzdolabına koymadan, kokuyu önlemeye yardımcı olur. Folyoyu kabın kenarlarından iyice sıkıştırırın, böylece hava giremez veya dışarı çıkamaz.

– Yiyecekleri folyoya sarma, yakın gelecekte yeniden ısıtılacak olan yiyecekleri saklamak isteyen herkes için idealdir. Alüminyum folyo yüksek sıcaklıklara dayanabilir.

Alüminyum folyo neme, ışığa, bakterilere ve tüm gazlara karşı dayanıklıdır. Özellikle bakteri ve nemi bloke etme kabiliyeti nedeniyle, yiyeceğin plastiğe sarılmasına göre, daha uzun süre dayanmasına yardımcı olur.

– Yiyecekleri alüminyum folyo ile paketlemenin kolaylığı, mutfakta pratiklik sağlar. Birkaç saniye içinde paketleme işlemi kolayca yapılabilir.

– Yiyecekleri alüminyum folyo ile paketlemek, tüm bakterilere karşı oldukça dirençli olduğu için yiyeceklerin mikroplarla temas etmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Alüminyum folyo kolayca yırtılabildiğinden, yiyecekle hiçbir şeyin temas etmemesini sağlamak için ambalajınıza fazladan bir katman ekleyin.

Pişirmede sırasında alüminyuma maruz kalmayı en aza indirmek için

Beslenmenizden alüminyumun tamamen çıkarılması imkansızdır ancak bunu en aza indirgemek için çuğraşabilirsiniz.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), haftada 1 kg vücut ağırlığı başına 2 mg’ın altındaki düzeylerin sağlık sorunlarına neden olma ihtimalinin düşük olduğu konusunda anlaşmışlardır.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, haftada 1 kg vücut ağırlığı başına 1 mg gibi daha muhafazakar bir tahmini kullanmaktadır. Bununla birlikte, çoğu kişinin bundan çok daha az tükettiği varsayılmıştır.

Pişirirken alüminyuma gereksiz yere maruz kalmayı en aza indirmek için dikkat edebileceğiniz bazı önemli noktalar şunlardır: 

Yüksek ısı ile pişirmekten kaçının

Mümkünse gıdalarınızı daha düşük sıcaklıklarda pişirin.

Daha az alüminyum folyo kullanın

Özellikle domates veya limon gibi asitli gıdalarla pişirirseniz, pişirme için alüminyum folyo kullanımını azaltın.

Alüminyum olmayan eşyaları kullanın

Cam veya porselen tabak ve mutfak eşyaları gibi yiyeceklerinizi pişirmek için alüminyum olmayan eşyaları kullanın.

Ayrıca, ticari olarak işlenmiş gıdalar alüminyumla paketlenebilir veya içeriğinde onu barındıran gıda katkı maddeleri içerebilir, ev yapımı eş değerlerinden daha yüksek alüminyum seviyelerine sahip olabilirler.

Bu nedenle, çoğunlukla evde pişirilen gıdaları yemek ve ticari olarak işlenmiş gıdaların alımını azaltmak, alüminyum alımını azaltmaya yardımcı olabilir.

Alüminyum Folyo Kullanmalı mısınız?

Alüminyum folyo tehlikeli sayılmaz ancak beslenmemizdeki alüminyum içeriğini az miktarda artırabilir.

Beslenmenizdeki alüminyum miktarı konusunda endişeleriniz varsa, alüminyum folyo ile pişirmeyi bırakabilirsiniz.

Bununla birlikte, folyonun beslenmenize katkıda bulunan alüminyum miktarı büyük olasılıkla önemsizdir.

Muhtemelen güvenli olarak kabul edilen alüminyum miktarının çok altına kalacağınız için, alüminyum folyoyu yemekleri pişirirken kullanmaktan kaçınmanız gerekli olmayacaktır.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir