Ağızda Yağ Çekme-Oil Pulling- Nedir, Nasıl Yapılır?

Yağ çekme diğer adıyla oil pulling, ağızdan bakterileri uzaklaştırmak ve hijyen için ağızda yağı çalkalamayı gerektiren eski bir uygulamadır. Genellikle Hindistan’daki geleneksel tıp sistemi olan Ayurverda ile ilişkilendirilir.

Çalışmalar yağ çekmenin ağızdaki bakterileri öldürüp, diş sağlığına faydalı olduğunu gösteriyor. Bazı alternatif tıp uygulayıcıları aynı zamanda birçok hastalığın tedavisine de yardımcı olabileceğini iddia ediyor.

Yağ çekmenin nasıl işlediği tam olarak bilinmese de, bakterileri ağızdan uzaklaştırdığı söyleniyor. Diş etlerini nemlendirerek ve tükürük üretimini artırarak bakterileri azaltmaya yardımcı olduğu ifade ediliyor.

Bazı yağ türleri, doğal olarak iltihabı ve bakterileri azaltarak ağız sağlığına faydalı özellikler içerse de, oil pulling konusundaki araştırmalar sınırlı ve gerçekte ne kadar yararlı olduğu konusunda fikir birliği bulunmamaktadır.

Yazıda, “ağızda yağ çekme-oil pulling”, “oil pulling nedir”, “oil pulling faydaları” anlatılarak, yağ çekme işleminin nasıl yapılacağı açıklanmaktadır.

Yağ çekme ağızdaki zararlı bakterileri öldürür

Ağızda yaşayabilecek yaklaşık 700 türde bakteri vardır ve herhangi bir zamanda ağızda 350’den fazla bakteri bulunabilir. Bazı zararlı bakteri türleri, diş çürümesi, ağız kokusu ve diş eti hastalığı gibi sorunlara neden olur.

Birkaç çalışma ağızda yağ çekmenin zararlı bakteri sayısını azaltabileceğini göstermiştir. İki haftalık bir çalışmada 20 çocuğa ya standart bir gargara kullandırıldı ya da günde 10 dakika susam yağı ile yağ çektirildi.

Sadece bir hafta sonra, hem gargara hem de susam yağı, tükürük ve plakta bulunan zararlı bakteri sayısını önemli ölçüde azalttı.

Yeni bir çalışma benzer sonuçlar verdi. 60 katılımcı iki hafta boyunca ağız çalkalama suyu veya hindistan cevizi yağı kullanarak ağızlarını temizlemişti. Hem ağız çalkalama suyunun hem de hindistan cevizi yağının tükürükte bulunan bakteri sayısını azalttığı bulundu.

Ağızdaki bakteri sayısının azalması,  ağız hijyeninin desteklenmesine ve bazı rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Oil pulling ağız kokusunu giderir

Halitoz olarak da bilinen ağız kokusu, nüfusun yaklaşık % 50’sini etkileyen bir durumdur. Kötü nefes için birçok potansiyel neden vardır. En yaygın olanlarından bazıları, enfeksiyon, diş eti hastalığı, kötü ağız hijyenidir.

Tedavisi tipik olarak fırçalama yoluyla veya klorheksidin gibi antiseptik ağız gargaraları kullanılarak bakterilerin uzaklaştırılmasını içerir.

Bir çalışma yağ çekmenin kötü ağız kokusunu azaltmak için gargara kadar etkili olduğunu bulmuştur. Bu çalışmada, 20 çocuk gargara veya susam yağı ile ağızlarını temizlemiş ve her ikisi de ağız kokusuna katkıda bulunduğu bilinen mikroorganizmaların düzeylerinde önemli bir düşüşe neden olmuştur.

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç olsa da, yağ çekme, kokuyu azaltmak için doğal bir alternatif olarak kullanılabilir ve geleneksel tedaviler kadar etkilidir.

Diş boşluklarını önlemeye yardımcı olur

Dişler arasında oluşan boşluklar, diş çürüğünden kaynaklanan ortak bir sorundur. Çok fazla şeker yemek, bakteri oluşumuyla diş çürümesine neden olabilir, bu da çukurlar olarak bilinen dişlerde boşluk oluşmasına neden olur.

Plak da boşluklara neden olabilir. Plak, dişler üzerinde bir kaplama oluşturur ve bakteri, tükürük ve gıda parçacıkları içerir. 

Bakteriler yiyecekleri parçalayıp diş minesini yok eden ve diş çürümesine neden olan bir asit oluşturmaya başlarlar.

Birkaç çalışma, yağ çekmenin ağızda bakteri sayısını azaltarak diş çürümesini önlediğini bulmuştur. Aslında, bazı araştırmalar, oil pulling yönteminin  tükürük ve plakta bulunan zararlı bakterilerin sayısını bir gargara gibi etkili bir şekilde azaltabileceğini bulmuştur. 

Yağ çekmek, bakteri sayısını azaltmaya, diş çürümesini önlemeye yardımcı olur ve boşluk oluşum riskini azaltır.

İltihaplanmayı azaltarak diş eti sağlığını geliştirir

Diş eti iltihabı, diş eti hastalıklarına yakalanan kırmızı, şişmiş diş etleri ile kendini gösteren diş eti hastalığının bir türüdür. Diş etinde kanama ve iltihaba neden olabileceği için, plakta bulunan bakteri diş eti iltihabının önemli bir nedenidir.

Ağızda yağ çekme yöntemi, diş eti sağlığını iyileştirmek ve iltihaplanmayı azaltmak için etkili bir çare olabilir. Öncelikle, “Streptococcus mutans” gibi diş eti hastalığına neden olan zararlı bakteri ve plakların azaltılması yoluyla işlev görür.

Hindistan cevizi yağı gibi anti-inflamatuar özelliklere sahip bazı yağların kullanılması, diş eti hastalığına bağlı yanmayı azaltmayı sağlar.

Bir çalışmada, diş eti iltihabı olan 60 katılımcı, 30 gün boyunca hindistan cevizi yağı ile yağ çekmeye başladı. Bir hafta sonra, plak miktarlarını azalttılar ve diş eti sağlığında düzelme gösterdiler.

Diş eti iltihabı olan 20 erkek çocukta yapılan bir başka çalışmada, susam yağı ve standart gargara ile yağ çekmenin etkinliğini karşılaştırdı.

Her iki grupta da plakta azalma, diş eti iltihabında iyileşme ve ağızdaki zararlı bakteri sayısında azalma görüldü. 

Daha fazla kanıta ihtiyaç duyulsa da, bu bulgular, yağ çekmenin plak oluşumunu önlemek ve sağlıklı diş etlerini desteklemek için etkili bir tamamlayıcı tedavi olabileceğini düşündürmektedir.

dişleri beyazlatmak için doğal yöntemler

Oil Pulling Diğer Faydaları

Oil pulling yapanlar, birçok çeşitli durumlar için fayda sağlayabileceğini iddia etse de, ağızda yağ çekme faydaları üzerine araştırmalar sınırlıdır.

Bununla birlikte, yağ çekmenin anti-inflamatuar etkileri, iltihap ile bağlantılı bazı koşullar üzerinde faydalı bir etkiye sahip olabilir.

Ayrıca, yağ çekmenin dişleri beyazlatmanın doğal bir yolu olabileceğine dair anekdot kanıtlar da var. Bazıları, diş yüzeyindeki lekeleri yok edebileceğini ve beyazlatıcı bir etki yarattığını iddia ederken, bunu destekleyen bilimsel bir araştırma bulunmamaktadır.

Uygulaması kolay ve ucuz bir yöntemdir

Yağ çekmenin en büyük yararlarından ikisi, uygulanmasının kolay olması ve ucuz olmasıdır. Çünkü mutfağınızda bulunabilecek tek bir malzemeye ihtiyacınız var bu nedenle herhangi bir şey satın almaya gerek yok.

Oil pulling hangi yağlarla yapılır?

Geleneksel olarak, susam yağı, yağ çekme için kullanılmaktadır ancak tercihen başka bir yağ da kullanılabilir. 

Örneğin, hindistan cevizi yağı, çekme için özellikle yararlı olabilecek güçlü anti-inflamatuar ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Zeytinyağı, iltihaplanma ile mücadele kabiliyeti sayesinde bir diğer popüler seçenektir.

oil pulling nedir

Ağızda Yağ Çekme Nasıl Yapılır?

Ağızda yağ çekmek kolaydır ve sadece birkaç basit adım içermektedir. Yağ çekme işlemini gerçekleştirmek için uygulanması gereken adımlar şöyledir:

– Hindistan cevizi, susam veya zeytinyağı gibi bir yemek kaşığı yağ gereklidir.

– Bu yağlardan birini yutmamaya özen göstererek 15-20 dakika ağzınızda çalkalayın.

– Bitirdikten sonra yağı bir çöp tenekesine atmaya özen gösterin. Lavaboya veya tuvalete atmaktan kaçının, aksi halde tıkanmaya neden olabilecek bir yağ birikmesine neden olabilir.

– Hiçbir şey yemeden veya içmeden önce ağzınızı suyla iyice yıkayın.

– Bu adımları haftada birkaç kez veya günde üç defa tekrarlayın. Ayrıca, ilk zamanlarda 5 dakika süreyle başlayıp, işlemi, 15-20 dakikalık bir sürede tamamlayana kadar arttırarak devam edebilirsiniz.

En iyi sonuçları elde etmek için, sabah aç karnına yapmanız önerilir ancak kişisel tercihlerinize göre de uyarlayabilirsiniz.

Sonuç olarak;

Bazı çalışmalar, yağ çekmenin ağızda bulunan zararlı bakterileri azaltabileceğini, plak oluşumunu önlediğini, diş eti sağlığını ve ağız hijyenini iyileştirdiğini göstermektedir. Ancak araştırmalar sınırlıdır.

Ek olarak, dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak, rutin diş temizliği yaptırmak ve herhangi bir ağız hijyeni problemi için diş hekimine danışmak gibi geleneksel ağız hijyeni uygulamaları yerine kullanılmaması gerektiğini unutmayın.

Yine de tamamlayıcı bir tedavi olarak kullanıldığında, yağ çekme, ağız sağlığını iyileştirmek için güvenli ve etkili bir doğal yöntemdir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir